• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezultati istraživanja koje je trajalo 30 godina: Naučnici s Harvarda objavili s kojom hranom "zdravo starite"

Izvor mondo.ba

Pod "zdravim starenjem" naučnici podrazumijevaju ulazak u sedmu deceniju života bez hroničnih bolesti, uz očuvane mentalne sposobnosti, pokretljivost i emotivnu stabilnost. Pročitajte koja hrana je najbolja za takav cilj.

 Hrana za zdrao starenje istraživanje sa harvarda Izvor: rblfmr/Shutterstock

Koliko god da imate godina, nikada nije prekasno da se okrenete zdravijem načinu ishrane. Novo istraživanje, koje su sproveli naučnici sa Harvarda, pokazuje da promjene u ishrani u srednjim godinama života mogu da imaju veliki uticaj na kvalitet života kasnije. Umjesto da se zdravlje pogoršava s godinama, ispostavilo se da pametne odluke u ishrani mogu da doprinesu vitalnosti i očuvanju funkcija tijela i uma.

Tri decenije proučavanja i jedan jasan zaključak

U okviru ove opsežne studije, koja je obuhvatila više od 100.000 učesnika, naučnici su analizirali kako ishrana od 40. do skoro 70. godine utiče na zdravlje u poznijem dobu. Zdravim starenjem smatrali su dolazak u sedmu deceniju života bez hroničnih bolesti, uz očuvane mentalne sposobnosti, pokretljivost i emotivnu stabilnost.

Učesnici su ocenjivani prema osam različitih modela ishrane, ali se kao najefikasniji pokazao takozvani AHEI - Alternativni indeks zdrave ishrane, koji je upravo i razvijen na Harvardu. Oni, koji su ga se najdoslednije pridržavali, imali su čak 86 odsto veće šanse da starost dočekaju zdravi, a šanse su im bile duplo veće da sa 75 godina žive bez ozbiljnih tegoba u odnosu na one koji su ignorisali ova pravila.

Šta nam naučnici preporučuju, a šta treba da izbjegavamo?

AHEI stavlja akcenat na pet važnih grupa namirnica:

  1. svježe voće i povrće,
  2. mahunarke,
  3. integralne žitarice,
  4. orašaste plodove
  5. nezasićene masti.

Mlečni proizvodi sa manje masnoće su poželjni u umjerenim količinama, dok se biljna ishrana nalazi u samom fokusu. Sa druge strane, neka hrana bi trebalo da bude tek povremena gošća na vašem tanjiru. To se, prije svega, odnosi na gazirana i zaslađena pića, prerađeno i crveno meso, industrijske masti i prekomjernu količinu soli.

Zanimljivo je da ovaj model ne zahtjeva strogo odricanje od svih životinjskih proizvoda. Ključ je u ravnoteži. Biljke bi trebalo da preovlađuju, dok su kvalitetne životinjske namirnice dobrodošle u manjim količinama.

Poruka naučnika je jednostavna, ali snažna - ako želimo da što duže ostanemo zdravi, vitalni i prisutni u sopstvenom životu, važno je da sada brinemo o onome što unosimo.

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop