• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 nesuđenih napadača Zvezde - sreća da nisu došli: Pričalo se da će na Marakanu, sad je jasno kakva bi to GREŠKA bila!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Sećate li se svih napadača koji su se dovodili u vezu sa Zvezdom, ali na kraju nisu došli? Proverili smo kako su igrali ove sezone i može se reći da je klub napravio dobar potez što ih je izbegao..

 zvezda-nesudjena-pojacanja-napadaci-prelazni-rok-anderson-silva-makeda-fernandez Izvor: MN PRESS, Profimedia, Profimedia/Tony Dias/Global Images/Sipa USA

Gorući problem za Crvenu zvezdu pred start sezone bilo je pitanje golgetera pošto se godinu dana ranije nisu proslavili Milan Pavkov, Tomane i Ričmond Boaći. Postigli su zajedno samo 13 golova, pa je Dejan Stanković znao da mora ili njih da probudi ili da pronađe svežu krv u napadu.

Možda će vas zanimati

Zvezda se odlučila za drugu opciju i zbog toga je čitav letnji prelazni rok jurila napadača i na kraju se odlučila za Dijega Falćinelija, iako je bilo još najmanje sedmorica igrača u igri.

Bilo je potrebno pronaći povoljno rešenje koje će rešiti problem efikasnosti, a istovremeno se uklopiti sa igračima koji deluju iza njega. Ivanić, Ben, Kanga i Katai su fudbaleri koji postižu dosta golova i nisu samo tu da napadača "nahrane" loptama, pa je Zvezda morala oprezno da pristupi potrazi na tržištu kako joj se ne bi ponovila greška kao sa Tomaneom.

Rešenje je pronađeno tek pred meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, pa je tako nedovoljno spremni Dijego Falćineli otputovao sa Zvezdom na Kipar, ušao u finišu meča, pa postao tragičar zbog promašenog jedanaesterca.

Dijego Falćineli je na pozajmici iz Bolonje.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Odmah se pomislilo da je Zvezda pogrešila što je poslušala Mihajlovića i angažovala igrača koji je sezonu pre toga igrao u Seriji B, međutim demantovao je sve igrama od tada.

Postigao je 13 golova ove sezone i Zvezda želi da plati dogovorenu sumu Bolonji (milion evra na tri rate), međutim problem pravi njegova plata. Italijan navodno traži 800.000 evra godišnje, što Zvezda ne može da plati, ali će verovatno morati kako ponovo ne bi morala da pretresa tržište.

Pre nego što je angažovan Falćineli, Zvezda se dovodila u vezu sa sedmoricom napadača, a pogled na njihova izdanja od ove sezone govori da su izabrali najbolje rešenje.

Prvo se najviše pričalo o Andersonu Silvi (23), brazilskom napadaču koji igra za Famalikao, a koga je lično otkrio Dejan Stanković i želeo da ga dovede u Zvezdu. Međutim, kako obično biva sa idejama koje se rode nekoliko meseci pre prelaznog roka - ubrzo se ispostavi da to može i bolje.

Anderson Silva je bio prva ideja za napad.
Izvor: Profimedia/Tony Dias/Global Images/Sipa USA

Zvezda nije želela da isplati milionsko obeštećenje za Brazilca, pre svega zbog istorije promašaja koje ima sa njima, nudila je najviše do 600 hiljada evra. Kada je Famalikao počeo da oteže, i rukovodstvo proširilo vidike i pogledalo neka druga imena, shvatili su da za taj novac možda mogu i bolje da prođu, tako da su digli ruke od Silve.

Silva je prvo zaradio ozbilniju povredu zbog koje praktično nije igrao u 2020. godini, a od tada je dao šest pogodaka za Famalikao koji se bori za opstanak u Portugalu, dok se još slabije pokazao njegov zemljak Andre Luis koji je jedno vreme važio za njegovu alternativu.

Zvezda je i od njega brzo odustala, pa je napadač Šavesa završio u Moreirenseu za koji ove sezone nije postigao gol, ulazeći uglavnom sa klupe.

Federiko Makeda je zablistao na kratko u Junajtedu.
Izvor: Profimedia

Najduža saga leta bila je oko Federika Makede za koga je čak i Dejan Stanković otvoreno rekao da bi bio "veliko pojačanje" za Zvezdu, međutim problem je pravio Panatinaikos i nije želeo da spusti cenu za nekadašnjeg igrača Mančester junajteda.

Zvezda je navodno bila dogovorila sa Makedom godišnju platu od 700 hiljada evra, dok je PAO insistirao na obeštećenju od oko milion evra, pa je na kraju posao propao.

Grčki klub je muku mučio pošto je Makedi ugovor isticao za godinu dana, ali baš kada su propali pregovori sa Zvezdom - seli su za sto i dogovorili nastavak saradnje. Pitanje je da li je to bio dobar potez pošto je Makeda dao ukupno 10 golova, od čega četiri u poslednjih mesec dana.

Pre nego što će Falćineli biti izabran za novu devetku Zvezde, u igri su bila još dva imena koja nisu prošla finalni filter Stankovića i sportskog sektora - Aleksandre Mendi i Gabrijel Fernandez.

Gabrijel "Toro" Fernandez iz Selte.
Izvor: Profimedia

Pričalo se da će napadač iz Gvineje Bisao na pozajmicu na "Marakanu", da bi na kraju posle raskida ugovora sa Bordoom prešao u francuskog drugoligaša Kan za koji je postigao ukupno pet golova. Nije se ni Urugvajac nije proslavio u Saragosi. Pozajmila ga je Selta na kraju prelaznog roka, a on do danas nije dao gol u Segundi iako igra redovno.

Stidljivo se spominjao Brandao iz Veleža, koji je dao tek jedan gol ove sezone, a šta tek reći za Ahmeda Musu, bivšeg igrača CSKA iz Moskve i Lestera, koji se nemavši kud vratio u rodnu Nigeriju.

Ahmed Musa je plaćen oko 20 miliona evra.
Izvor: Profimedia

Ne mora da znači da ovi fudbaleri ne bi imali bolji učinak u Zvezdi, ali čini se da su u klubu napravili najbolji izbor posebno što nisu trčali pred rudu kada su tražili napadača, kao što je to bilo u prošlosti sa Van la Parom, Rikardinjom, Garsijom i ostalima.

Vreme je polako za početak novih licitacija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC