• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedam srpskih fudbalera moraju da promene klub: Leto 2021. je za njih ključno - idu Mitar, Gruja, Radonjić...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

U godini kada se 24 od 55 UEFA selekcija pripremaju za početak Evropskog prvenstva širom kontinenta, fudbaleri Srbije će imati druge brige - one koje se tiču njihove budućnosti.

 transferi srpskih fudbalera Izvor: Profimedia/MN Press

Bliži se polako kraj u fudbalskim prvenstvima širom Evrope. Još uvek čekamo da vidimo ko će biti prvaci u nekolici najjačih liga, a to znači da je sve skoriji početak prelaznog roka.

Za nekolicinu srpskih fudbalera, leto 2021. biće pravo vreme da promene sredinu i pronađu novi klub.

Možda će vas zanimati

U godini kada se 24 od 55 UEFA selekcija pripremaju za početak Evropskog prvenstva širom kontinenta, fudbaleri Srbije će imati druge brige.

"Orlove" očekuju dva prijateljska meča početkom juna u Japanu, ali to je sve nevažno u poređenju sa pitanjima koja se tiču njihove budućnosti.

Pred vama su sedmorica fudbalera Srbije koji bi ovog leta morali da se potrude da promene klub.

ALEKSANDAR MITROVIĆ - NIJE ON ZA ČEMPIONŠIP

Fulam je posle neuspeha protiv Barnlija i zvanično skratio sebi muke i drugi put uzastopno po ulasku u Premijer ligu odmah ispao iz iste.

Zato je vreme da Aleksandar Mitrović kaže zbogom klubu sa "Krejven Kotidža" i potraži novu sredinu. Dva puta je sa Fulamom igrao u Čempionšipu, dva puta bio njihova zvezda vodilja ka Premijer ligi i oba puta je klub propuštao prilike da se kvalitetno pojača.

Mitrović je i "pecnuo" Fulam da nije bio dovoljno snažan ni u odbrani ni u napadu i da nisu zaslužili opstanak. U najjačoj drugoj ligi sveta je već odavno pokazao da ju je prerastao, dok mu je u Premijer ligi kombinacija faktora otežavala posao.

Hoće li biti ponuda iz Premijer lige, to jeste pitanje, ali sigurno je da bi klubovi poput Kristal Palasa, Barnlija, pa možda čak i nekih jačih mogli da budu zainteresovani. Posle 131 utakmice i 53 pogotka, vreme je za novi izazov.

NIKOLA MILENKOVIĆ - PRERASTAO HAOTIČNU SREDINU U FIRENCI

Izvor: MN PRESS

I Nikola Milenković bi morao da napusti Fiorentinu, a razloga je nekoliko. "Bleki" već ima višegodišnje iskustvo igranja u Seriji A i svojim partijama prethodnih godina je pokazao da je ne samo potencijal, već i da ima kvalitet za iskorak u karijeri.

Međutim, tu dolazimo i drugih faktora. Fiorentina je postala haotična sredina u kojoj trenutno uspešno "pliva" samo nezaustavljivi Dušan Vlahović. "Viola" je u jednom trenutku čak i flertovala sa zonom ispadanja...

Takođe, Milenković će na leto ući u poslednju godinu ugovora, što znači da je i to poslednji voz Fiorentini da ga proda za neku lepu svotu novca, a prethodnih meseci se najviše pominjao Mančester junajted, makar u onim manje uglednim britanskim medijima.

Kako bilo, Fiorentina više nije pravo mesto za Milenkovića. Vreme je za osveženje.

MARKO GRUJIĆ - DOSTA JE BILO POZAJMICA

Izvor: Profimedia

Otkako je Liverpul na Badnji dan 2016. objavio kupovinu Marka Grujića iz Crvene zvezde, vezista je praktično bio osuđen na pozajmice. Ređali su se Kardif, dve godine u Herti, pa onda i Porto.

I period proveden u Nemačkoj je Grujiću stvarno prijao, dobio je dovoljno prostora da napreduje, ali sada je vreme da negde zapravo postane punopravni član kluba.

Pominjalo se u engleskim medijima da je i Liverpul spreman da ga proda i to za oko 10-12 miliona evra, što je daleko realnije od onoga koliko su tražili prošle godine.

Grujić je u Portu upisao tek nešto više od 650 minuta na terenu u tamošnjoj Primeiri, igrao je četvrtfinale Lige šampiona nakon izbacivanja Juventusa i sigurno je da će za 25-godišnjaka biti zainteresovanih kupaca.

MATIJA NASTASIĆ - NA NJEGA SU MNOGI VEĆ ZABORAVILI, ALI PIKSI NIJE

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kada je Dragan Stojković Piksi objavio prvi spisak reprezentacije Srbije od stupanja na poziciju selektora, izjavio je da nije zaboravio na pojedine igrače koji nisu na spisku, spomenuvši tom prilikom Matiju Nastasića.

Bivši defanzivac Mančester sitija je bio povređen, a njegova sezona u Šalkeu je zasigurno za zaborav. Šalke je bio istorijski loš i ispao je iz Bundeslige, pa bi Valjevčanin morao da promeni sredinu.

Nastasić je možda igrao slabije i imao problema sa povredama, ali definitivno nije za Cvajtu. Već šest i po godina je nastupao u Bundesligi i sa 28 godina ulazi u najzreliji period karijere.

Uz to i činjenica da ulazi u poslednju godinu ugovora govori da će brojni klubovi moći da iskoriste tu situaciju i "ugrabe" Nastasića.

NEMANJA RADONJIĆ - DA POTRAŽI KONSTANTNOST VAN MARSEJA

Izvor: Profimedia

Umeo je Nemanja Radonjić da bljesne i u Marseju i na pozajmici u Herti, ali i da bude igrač utakmice protiv Portugala iako je na terenu proveo samo 45 minuta.

Znamo da poseduje kvalitet, ali je njegov problem tokom čitave karijere što ga tek povremeno pokazuje. Potrebna mu je konstantnost koju, čini se, u Olimpiku iz Marseja neće pronaći.

Ove godine je otišao na šestomesečnu pozajmicu u Hertu, gde je uspeo da postigne gol i asistenciju u čarobnoj partiji protiv Frajburga, ali je jasno da ga Nemci neće zadržati.

U Marseju još uvek vagaju, mada je izvesno da bi bili spremni da ga prodaju ako stigne prava ponuda. Ko zna, možda je baš neki drugi klub iz Bundeslige video kvalitete Radonjića...

NEMANJA RADOJA - OVO LETO BI MOGLO DA BUDE PRAVA PRILIKA

Izvor: Profimedia/Orange Pictures/Pablo Morano

Imao je Nemanja Radoja mnogo problema da ode iz Selte kada više nije želeo da produži ugovor, a onda je kao slobodan igrač 2019. stigao u Levante. I mada ta sredina nije bila tako loša za njega, čini se da bi srpski vezista mogao da promeni klub.

Razlog je taj što Radoja sve manje dobija priliku u Levanteu. Taman kada je početkom godine uspeo da se konačno ustali u prvoj postavi, doživeo je povredu mišića, posle koje je samo jednom bio starter, a čak poslednjih pet mečeva nije bio ni u protokolu.

Kako i njemu ugovor ističe u leto 2022. godine, Radoja bi mogao da pronađe novi klub koji bi Levante stavio u nezgodnu poziciju - da li da proba da makar nešto novca zaradi od prodaje Srbina?

Za momka koji ima 28 godina bi u Španiji sigurno bilo zainteresovanih kupaca, jer Radoji je posle brojnih peripetija prethodnih godina sada samo neophodno - da redovno igra. Možda promenom sredine približi sebe reprezentaciji Srbije, činjenica je da na sredini terena imamo manje rešenja nego prethodnih godina.

VUKAŠIN JOVANOVIĆ - 90 MINUTA ZA 14 MESECI

Izvor: MN PRESS

Vukašin Jovanović teško da bi mogao da bude srećniji što se bliži letnji prelazni rok. Jer iz Bordoa treba da ode pod hitno. "Žirondinci" ne samo da su u ogromnim finansijskim problemima zbog kojih se nalaze na "ivici provalije", već je srpski štoper odavno u zapećku.

Od 1. marta 2020. godine odigrao je samo 90 minuta fudbala i to u kup utakmici ove sezone. Prošle godine je upisao samo devet nastupa u Ligi 1, ove godine ni minut.

Zato je jasno da bi Jovanović morao da napusti sredinu. Olakšavajuća okolnost? Već 30. juna ove godine ističe mu ugovor sa francuskim klubom i biće slobodan da bira novi tim. Za nekoliko dana će "zlatni orlić" sa Novog Zelanda proslaviti 25. rođendan, pa je jasno da ovo "izgubljeno vreme" ima kada nadoknadi.

Sada samo treba pametno odabrati naredni klub...

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC