• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uništen dio Zvezdine istorije! U klubu pokušavaju sve da ga povrate, ali vremena je sve manje

Autor Vesna Kerkez

Bliži se veliki jubilej, tek nedavno je otkriveno da nema jednog snimka

 Uništen dio Zvezdine istorije! U klubu pokušavaju sve da ga povrate, ali vremena je sve manje Izvor: MN Press/Nebojsa Parausic/Mondo/Stefan Stojanovic

Crvena zvezda 29. maja slavi najveći uspjeh u istoriji kluba i fudbala na ovim prostorima – osvajanje Kupa evropskih šampiona. Slavlje se sprema, ali je sada otkriven neočekivani i ne tako mali problem!

Naime, kako javlja Srpski telegraf, jedina kaseta sa snimkom prve utakmice Zvezde i Glazgov Rendžersa uništena je kada su NATO bombe uništile zgradu RTS-a i pobile nevine radnike te kuće.

Ovaj meč je igran u drugom kolu, oktobra 1990. a Zvezda je slavila 3:0.

Kada su crveno-bijeli pripremali da obilježe slavlje, utvrdili su da u zemlji ne postoji nijedan snimak utakmice, pa su čelnici novog-starog šampiona Srbije odlučili da pomoć potraže kod rivala iz Škotske. To je za Srpski telegraf pojasnio Marko Petrović, poslovni direktor Crvene zvezde.

"Arhiva RTS, kao i sama kaseta, uništena je prilikom NATO bombardovanja. Kada smo osnovali Zvezda TV, željeli smo da napravimo svoju arhivu i većinu snimaka smo otkupljivali. Nedostaje nam samo kaseta s utakmice našeg kluba i Rendžersa iz 1990, kada smo slavili sa 3:0 na Marakani. Snimak pomenutog meča ne postoji u Srbiji, samo reportaža od 40 minuta", objasnio je on.

Osnovan odbor za očuvanje tradicije i identiteta

Na prethodnoj skupštini osnovan je odbor za očuvanje tradicije i identiteta Fudbalskog kluba Crvena zvezda, koji će prenositi slavu našeg kluba", rekao je čelnik crveno-belih.

Ipak, u Zvezdi su pronašli rešenje.

"Došli smo na ideju da pomoć potražimo kod našeg rivala iz te večeri Glazgova. Ovih dana ćemo im se obratiti zvanično i vjerujemo da će nam izaći u susret ako nacionalna televizija Škotske posjeduje snimak ili ako klub ima svoju arhivu. Iskreno, bilo bi lijepo da pribavimo sve jer nam se bliži 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope u Bariju. Gledamo naprijed i u budućnost, ali moramo da njegujemo i slavnu istoriju", rekao je Petrović.

A kako će Zvezda obilježiti veliki jubilej?

"Prema epidemiološkim mjerama, možemo da organizujemo skup s najviše 500 ljudi pošto nije sportska priredba. Planiramo nešto, ali još nismo donijeli konačnu odluku. Ipak, kada sve bude bilo jasnije, obavijestićemo javnost o tome blagovremeno", dodao je Petrović.

(Mondo/Republika.rs)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC