• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" u dobroj poziciji: Da je žrijeb sutra, izbjegli bi dvije velesile - moguća i "komšijska" grupa!

Autor Haris Krhalić

Reprezentacija BiH se trenutno nalazi u drugom jakosnom šeširu.

 Jakosne grupe za EURO 2024 Izvor: MONDO/Sport1/Sanel Konjhodžić

Nakon odigrane četiri utakmice reprezentacija BiH zauzima prvu poziciju u grupi 3 B Lige nacija. Eventualno osvajanje grupe obezbijedilo bi "zmajevima" siguran baraž za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, ali i nastup u A Ligi nacija u idućem izdanju ovog takmičenja.

Takođe, plasman u Ligi nacija će odlučivati o još jednoj stvari. Kao što je od ranije poznato konačan plasman u Ligi nacija biće odlučujući za kreiranje jakosnih skupina žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

"Zmajevi" se trenutno nalaze u drugom šeširu sa pet osvojenih bodova. I ako smo na terenu osvojili osam zbog činjenice da je Rusija izbačena iz takmičenja, timovima u B Ligi nacija se brišu poeni osvojeni protiv posljednjo plasirane reprezentacije iz grupe.

Kako bi onda izgledali šeširi pred žrijeb kvalifikacija za EURO 2024 da je žrijeb sutra, tj. kada bi se gledalo aktuelno stanje na tabeli?

Kako stvari stoje za sada naša reprezentacija bi u žrijebu mogla izbjeći velesile poput Francuske i Engleske, ali i neugodne Poljake, Švajcarce i Norvežane.

Idealan protivnik iz prvog šešira bi svakako bile reprezentacije Češke ili Mađarske koja je istini za volju sinoć razbila Engleze na Vembliju.

Iz trećeg šešira naša reprezentacija bi svakako voljela izbjeći reprezentaciju Srbije, ali i Švede kao i uvijek neugodne Fince koji nam ne odgovaraju.

Najopasniji protivnik iz četvrte jakosne grupe je Turska koja bilježi odlične rezultate u ovom ciklusu Lige nacija te su četiri utakmice postigli 14 golova, a nisu primili niti jedan.

Iz petog šešira bilo bi poželjno izbjeći Bjelorusiju, Sjevernu Irsku, ali i Bugarsku.

Od zemalja regiona Hrvatska je trenutno u prvom šeširu, a Srbija u trećem baš kao i Crna Gora te Slovenija. Tzv. Kosovo i Sjeverna Makedonija se nalazi u četvrtom šeširu.

Reprezentacije će u kvalifikacijama biti podijeljene u 10 grupa, šest sa po pet, te četiri sa šest reprezentacija.

Po dvije prvoplasirane reprezentacije će izboriti direktan plasman na Euro gdje se već nalazi Njemačka kao domaćin turnira.

Preostala tri učesnika EURA će biti poznata nakon baraža u kojem će igrati 12 reprezentacija, a kao što smo već rekli to će biti pobjednici grupa Lige nacija li sljedećim najbolje rangiranim selekcija iz ovog takmičenja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC