• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meho Kodro otvoreno o "zmajevima", Vahi Halilhodžiću i dolasku u Banjaluku!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Selektor Bosne i Hercegovine Meho Kodro u intervjuu za MONDO je govorio o sadašnjem stanju u bh. reprezentaciji, komentarisao izjavu Vicu Zeljkovića o potrebnim rezovima, medijskim istupima Vahe Halilhodžića...

 Meho Kodro Izvor: Promo/FS BiH

Nije dobro krenulo ni u drugom selektorskom mandatu Mehe Kodre u "zmajevima".

Njegovi izabranici su teže od očekivanog savladali Lihtenštajn (2:1), a onda i izgubili na Islandu (0:1), čime su gotovo izvjesno ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj kroz kvalifikacije.

Nakon toga se oglasio i prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković, rekavši da su neophodne "promjene i rezovi", ali da Savez treba biti "čovjek" prema selektoru. Takođe je najavio i da će "popiti kafu" sa proslavljenim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

Javnost u BiH je odmah sabrala "dva i dva" i zaključila da postoji ozbiljna mogućnost smjene Mehe Kodre ili da će popularni Vaha postati neka vrsta savjetnika aktuelnom selektoru BiH. Čak su se po nekim portalima pojavile i navodne Vahine izjave da će sigurno popiti kafu sa predsjednikom Zeljkovićem i razgovarati na tu temu.

Da li ste se čuli nakon svega sa predsjednikom Fudbalskog saveza BiH i kako komentarišete njegove izjave o "rezovima" i kafom sa Halilhodžićem?

"U stalnom smo kontaktu, ali nismo razgovarali ni komentarisali tu izjavu. Najnormalnije radim i pripremam se za nastavak kvalifikacija sve dok sam tu. Naravno, pročitao sam u novinama sve te izjave i moram da priznam da sam bio iznenađen zbog Vahe Halilhodžića. Poznajem ga lično i s obzirom na njegov karakter ne vjerujem da bi se on upuštao u komentare za reprezentaciju sve dok ona ima selektora", rekao je Kodro za naš portal.

Poslije analize prethodnih mečeva, da li biste nešto promijenili i da li je u drugoj utakmici moralo biti mjesto za Nemanju Bilbiju, koji je bio ponajbolji igrač protiv Lihtenštajna?

"Možda bih promijenio neke detalje, ali ne bih mijenjao formaciju niti taktiku. Svjesno je protiv Lihtenštajna igrao Bilbija jer nam je bio neophodan takav profil igrača protiv ekipe koja se brani. S druge strane, očekivali smo drugačiju utakmicu na Islandu i u skladu s tim sam odabrao startnih 11".

Izvor: Promo/FS BiH

Već u oktobru "zmajevima" slijedi nova reprezentativna akcija, a protivnici su ponovo Lihtenštajn u gostima i domaći meč protiv superiornog Portugala?

"Protiv Lihtenštajna smo favoriti i nadam se da će pristup biti isti kakav je bio u prvoj utakmici u Zenici. Ne treba da bježimo od te uloge, a protiv Portugala će sigurno biti teška utakmica. U principu, mi smo dosad uglavnom bolje igrali protiv velikih ekipa. U tom meču u Lisabonu treba da odigramo rasterećeni. Vjerujem da duel s Portugalcima može samo da ojača našu poziciju, da nam relaksira psihu jer nemamo imperativ pobjede. Bez obzira, mi se moramo pripremiti znajući da je situacija takva kakva jeste, da su nam šanse za plasman na EURO 2024 puno manje nego prije 15 dana. Ipak, mi treba da uđemo u tu utakmicu kao da su nam šanse iste. Mi ćemo ući s naše strane, taktički, psihološki, maksimalno ozbiljno. Portugal je naravno favorit, ali ja vidim to kao našu šansu. U životu sam gledao i igrao dosta takvih utakmica u kojima apsolutni favoriti ne pobijede".

Da li ćete do kraja kvalifikacija pozivati i neke druge fudbalere koji niste dosad, možda čak iz Premijer lige BiH, kako bi napravili neki širi bazen igrača za baraž, koji je ranije izboren ili za buduće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine?

"Mislim da treba da pozivamo igrače koji su najbolji i koji najviše zasluže poziv. Tu nemam dileme. Rekao sam malo prije da su nama umanjene šanse nego su bile prije 15 dana da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, ali mi moramo da držimo zagrijanu nadu i dok postoje teoretske šanse. Ja drugačije ne mogu da gledam na fudbal i sport. Moram da imam sportski optimizam. Zato i pozivam samo najbolje igrače. Da li je to subjektivno, naravno! Svaki trener posmatra tako".

Možemo li u skorije vrijeme da vas očekujemo u Banjaluci, na nekoj od Borčevih utakmica?

"Kako da ne, bez ikakvih problema. Bio sam nedavno u Mostaru i Sarajevu, i utakmice Borca mogu biti veoma zanimljive", zaključio je Kodro.

Takođe, na kraju razgovora poželio je "Crvenoj zvezdi da se poklope zvijezde" u Mančesteru i njegova želja je uslišena, ali samo u prvom poluvremenu duela na "Etihadu".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC