• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanojević za 25 dana napravio "svoj" Partizan: Čeka se jedan igrač, pa napadaju Zvezdu i Ligu šampiona!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Dolazak Aleksandra Stanojevića donio je velike promjene Partizanu, pa sada tim više izgleda po ukusu starog-novog trenera.

 fk partizan promene aleksandra stanojevica za ligu sampiona Izvor: Dusan Milenkovic/ATAImages/Choosen 11/Screenshot

Fudbaleri Partizana završili su prvi dio priprema u Sloveniji, na kratko su doputovali u Beograd, pa će se preseliti u Rusiju gdje će po planu i programu odraditi posljednji dio priprema za novu sezonu. Crno-bijele ove sezone čekaju borbe na tri fronta pošto će pored dva domaća takmičenja igrati i evropske kvalifikacije - u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona čeka ih dvomeč protiv Dinama iz Kijeva.

Zato je novom treneru Aleksandru Stanojeviću bio potreban jači, ali i drugačiji igrački kadar. Povratnik na klupu Partizana želio je da iskoristi kratku pauzu između dvije sezone kako bi igrački kadar prilagodio svojim trenerskim zamislima. Tako su pojedini fudbaleri potpuno neočekivano dobili drugu šansu u Humskoj, a neki potpuno neočekivano napustili klub iako su u prethodnom periodu imali standardnu ulogu.

Imao je trener Aleksandar Stanojević i brojne želje kada je riječ o pojačanjima, a uprava je gotovo sve uspjela da mu ispuni. Ono što nije mogla bi u narednim danima, kako bi crno-bijeli kompletni dočekali početak sezone. "Štoper je prioriret, centralni ofanzivni vezni. Takođe smo u manjku sa lijevim bekovima. To su naši prioriteti, imamo neke želje", rekao je nedavno Aleksandar Stanojević, a o prelaznom roku govorio je i Ivica Kralj. On je istakao da će većina pojačanja stići prije drugog dijela priprema, što se i dogodilo!

STANOJEVIĆ DOBIO ŠTA MU JE TREBALO

Za sada su ugovore sa Partizanom potpisali štoper Nihad Mujakić, defanzivni vezni Kervin Arijaga, krilni napadač Ibrahim Zubairu i povratnik u Humsku Đorđe Jovanović koji je na pozajmici iz Bazela. U narednim danima ekipi bi trebalo da se priključi slovenački fudbaler Mario Jurčević koji najbolje igra na mestu lijevog beka, a zatim će kao jedina "javna" želja ostati Ifet Đakovac.

Izvor: MN PRESS

Vezni fudbaler TSC-a i nekadašnji član mlađih kategorija Partizana još na početku prelaznog roka označen je kao prioritet za mjesto u veznom redu. Od njega se očekuje da bude "centralni vezni ofanzivnih karakteristika", kako je to opisao Aleksandar Stanojević, ali... Tim iz Bačke Topole nije spreman da ga lako pusti, pa su pregovori u ćorsokaku - TSC traži 1.500.000 evra obeštećenja, Partizanu je to mnogo.

Ako bi pregovori u potpunosti propali, Partizan bi se okrenuo drugim rješenjima na tržištu jer je sasvim jasno da trenutne opcije u veznom redu nisu u potpunosti po Stanojevićevom ukusu. Treba mu je još jedan fudbaler, lider u čitavoj liniji tima - "osmica", kako se to u žargonu kaže. Neko ko će uz novajliju Arijagu biti motor ekipe u narednoj sezoni.

ČEKAJU SE ODLASCI

Partizan se već rastao sa nekoliko fudbalera iz prethodne sezone - Denil Kastiljo se vratio u Šahtjor odakle je stigao na pozajmicu i već je prodat Mitjilandu za četiri miliona evra, a kao slobodni igrači iz kluba su otišli Siniša Saničanin, Danilo Pantić, Andrija Pavlović i Nikola Lakčević koji nikada nije dobio šansu u prvom timu. Takođe, čiste papire za odlazak dobio je mladi Bogdan Mirčetić (18), novi fudbaler Radničkog iz Kragujevca.

Crno-bijeli su pustili na pozajmicu štopera Nikolu Miličića (19) koji je prethodnog ljeta stigao iz Kragujevca. On zbog povrede nije stigao ni da debituje za crno-bijele, pa će u takmičarski ritam pokušati da se vrati daleko od Partizana, u dresu kruševačkog Napretka. Sa druge strane, vicešampion Srbije odrekao se i Aranđela Stojkovića, iako je on bio standardan u prethodnoj sezoni. Iskusni desni bek nije po ukusu Stanojevića, pa će u Mađarskoj nastaviti karijeru.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Jasno je da Partizan neće uspjeti da zadrži za sljedeću sezonu Mateuša Saldanju i Sameda Baždara, a obojica bi trebalo dobro da napune klupsku kasu. Nadaju se u Partizanu da će oni ostati što duže, odnosno da će biti tu tokom evropskih kvalifikacija, pa sredinu promijeniti tek nakon što se obezbijedi grupna faza nekog od takmičenja pod okriljem UEFA. Na izlaznim vratima ubrzo bi mogao da bude i Ksander Severina, iako je trenutno projektovan za startera po desnoj strani napada. Holanđanin ima zavidnu tržišnu vrijednost, a nije idealan tip igrača za Stanojevićev stil fudbala, pa bismo do kraja ljeta mogli da vidimo njegov rastanak sa Partizanom.

Mogao bi Partizan da pusti Marka Živkovića i Frenka Kanutea da kao slobodni igrači potraže novi tim za narednu sezonu, pošto se u ovom momentu čini da za njih neće biti previše prostora. Tu je i nekoliko omladinaca koji su prošli prvi dio priprema, a zatim će biti proslijeđeni na pozajmice - vjerovatno u timove iz Superlige koji očajnički traže bonuse i mogu da im ponude minutažu.

POTPUNO DRUGAČIJI CRNO-BIJELI

Kad je Stanojević u Partizanu, zna se kako će tim izgledati. "Partizan mora da igra na rezultat. Nije dovoljno da se samo pobjeđuje, već da se zna i način. Očekujem agresivan Partizan, disciplinovan i sa dosta intenziteta, to je ono što želim", rekao je trener crno-bijelih na početku priprema i dodao: "Lakše mi je da napravim odbranu nego napad. Defanziva je najlakši dio za trenera." Navijačima su to dovoljni signali - neće se dešavati situacije iz prethodne sezone kada je u Humskoj TSC postigao četiri gola, Vojvodina i Radnički 1923 po tri, Radnik i IMT po dva...

Upravo zbog tih detalja je Stanojević igrački kadar najviše mijenjao u defanzivi. Nihad Mujakić bi trebalo da zauzme mjesto u centru odbrane, pored kapitena Svetozara Markovića. Lijevo će konkurenciju Nikoli Antiću predstavljati Mario Jurčević, koji stiže nakon duge potrage crno-bijelih za klasičnim lijevim bekom evropskih kvaliteta. Na desnoj strani ima prostora za mladog Milana Roganovića (18) koji bi mogao da bude rješenje i zato što je bonus. Ipak, on zbog lakše povrede neće ići na drugi dio priprema, pa ćemo pored Aleksandra Filipovića tu vidjeti Natana de Medinu. Iako je djelovao "precrtano", Belgijanac porijeklom iz Afrike se impresivnim rezultatima na testovima nametnuo novom treneru, a pokazao mu je da pored štoperske može da pokrije i bekovsku poziciju.

Izvor: MN PRESS

Ovoj grupi igrača treba dodati i Kervina Arijagu, koji će biti klasičan defanzivni vezni u novom Partizanovom sistemu. Četvorici igrača u posljednjoj liniji on će biti najveća pomoć u odbrani gola koji će naredne sezone, kao i prethodne, čuvati Aleksandar Jovanović. Najbolji pojedinac tima iz prethodne takmičarske godine biće pred izazovom da ponovi nevjerovatnu formu i tako pomogne Stanojeviću da implementira svoje ideje.

Odbrana je najbitnija za Aleksandra Stanojevića, a kaže i da mu je najlakše da je "namjesti", pa će to barem u prvom dijelu sezone biti glavni adut crno-bijelih. Što se tiče napada, u njemu ćemo tokom ljeta tek gledati velike promjene. Zubairu treba da se nametne na lijevom boku, iza napadača postoji dilema Goh ili Zahid, a na desnom boku su Severina i Kalulu od kojih bi jedan mogao da ode. Kada na to dodamo odlazak čak dvojice napadača i nakon toga vjerovatno dolazak još jednog, jasno je zašto će se Stanojević na početku prvo baviti defanzivom!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC