• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA upozorava: Stranci će nas ugušiti!

UEFA je sa kongresa u Zagrebu poslalaalarmantnu ocenu da će sve više neevropljana u evropskim klubovima ugušiti talentovane mlade igrače.

 UEFA upozorava: Stranci će nas ugušiti!  Izvor: MONDO

"Klubovi i nacionalni savezi imaju obavezu da podstiču i razvijaju talente u svojim zemljama. Bojim se da bi to moglo biti ozbiljno ugroženo ukoliko inostrani igrači u budućnosti sve više okupiraju ne samo 'top' klubove, već i one iz donjeg doma nacionalnih prvenstava. Ovo će otežati situaciju mladim, domaćim igračima, a osim toga smatram da to nije dobro ni za sama prvenstva", ocenio je član izvršnog odbora UEFA Per Ravn Omdal.

Od 1995. godine na snagu je stupilo Bosmanovo pravilo o slobodnom kretanju igrača unutar granica Evropske Unije, a od tada postoji vrlo malo restrikcija u trgovini igrača unutar granica.

"Mnogi najveći i najbogatiji evropski klubovi, uključujući Arsenal, Mančester junajted, Real Madrid i Barselonu, sada imaju skaute po celom svetu koji traže najbolje talente", istakao je Omdal.

Statistika UEFA pokazuje da je trenutno 30 odsto manje domaćih igrača koji igraju za svoje klubove u domaćim prvenstvima u poredjenju sa 1995. godinom kada je Bosmanovo pravilo stupilo na snagu.

"Moramo biti vrlo oprezni. U Italiji je u 2000. godini već bilo više od 5.000 mladih afričkih igrača kupljenih od strane klubova, agenata i osoba koje se predstavljaju kao agenti. Samo 0,1 odsto njih dobilo je profesionalni ugovor, a ostatak je postao socijalni problem. Morali bismo da nadjemo način da kontrolišemo transfere", dodao je Omdal.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC