• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA: Zvezda - Apoel 3:3, putuj Evropo!

Nenad Mirosavljević je golom u 117. minutu produžetka učinio da FK Crvena zvezda prvi put u svojoj istoriji ne dočeka septembar u Evropi.

 UEFA: Zvezda - Apoel 3:3, putuj Evropo! Izvor: MONDO

U revanš meču drugog kola kvalifikacija za Ligu UEFA, kiparski Apoel je na "Marakani" golom Srbina Nenada Mirosavljevića u 117. minutu produžetaka došao je do željenog remija - 3:3, koji je ujedno i jedan od najvećih poraza u istoriji beogradskog kluba.

U prvom meču, bilo je 2:2. Dalje ide tim iz Nikozije...

Prvi put u svojoj bogatoj istoriji, ako se izuzme period sankcija tokom ranih devedesetih, Fudbalski klub Crvena zvezda neće dočekati SEPTEMBAR u Evropi.

Ovaj crni podatak ostaće upisan u "curriculum vitae" svakog aktera meča odigranog 27. avgusta 2008. godine: golmana, štopera, veziste, kapitena, napadača, trenera, pa sve do nekolicine istaknutih članova uprave kluba, koji su pre mesec, dva uterivali strah u kosti srpskoj i evropskoj konkurenciji pričama o astronomskim budžetima i zvučnim pojačanjima.

Umesto crveno-bele renesanse, dogodio se mračni srednji vek, gde verovatno samo pobuna severa može da donese promene u klubu, koji ni prošle sezone nije osvojio nijedan trofej.

Nema sumnje, Toplica Spasojević i Goran Bunjevčević biće "persone non grata" narednih dana na stadionu u Ljutice Bogdana...

Sam meč imao je neverovatan tok. Apoel je vodio 2:0. Zeman potom promenio trojicu igrača i sa rezervistima stigao do 2:2. Ruku na srce, izjednačujući gol Milijaša - nije bio gol, jer lopta nije prešla gol crtu, ali kako niko na terenu nije imao prilike da odgleda usporeni snimak, susret je otišao u produžetke.

PRODUŽECI

Dodatnih 30 minuta počeli su glupošću Kipranina Kristoua, koji je "uposlio" mladog rezervistu Perovića. Njegov kontakt sa golmanom Kiotisom u 102. minutu, sudija Španac Santijago je okarakterisao kao faul, Kiotis je poslat u tunel, a Milijaš rutinski prevario rezervnog golmana Morfisa za vođstvo od 3:2.

I, kada su svi očekivali da će Crvena zvezda kroz mišiju rupu i prema prikazanoj igri nezasluženo ipak pronaći put do prvog kola Kupa UEFA, fudbaleri tog tima su u mišijoj rupi i ostali. Do daljnjeg...

Iako su imali igrača više, od vođstva 3:2, crveno-beli nisu prešli polovinu terena. Šta su drugo mogli da očekuju od novog izjednačenja. Preplašeni, ostali su nemi kada je centaršut sa leve strane završio na nozi bivšeg fudbalera Smedereva i Partizana.

Gol, 3:3, šok, neverica, istorija... Avgust mesec je, a Crvena zvezda zaostaje pet bodova za Paritzanom u prvenstvu i eliminisana je iz Evrope.

DRUGO POLUVREME

Apoel je vodio je sa 2:0 golovima u 54. i 56. minutu. Prvi gol za kiparski tim postigao je Poljak Kamil Kosovski, posle kontranapada, koji je rešio sam. Lomio je, lomio Zvezdinu odbranu, tačnije Markovića i na kraju uspeo sebi da izgradi poziciju za šut.

Sa ivice šesnaesterca, levicom je dao gol Radivojeviću kroz noge.

Nisu se ni sredili fudbaleri Zvezde, a Barbosa je oduzeo loptu Gaju iza leđa na nekih 25 metara od gola Zvezde, dao sebi for i onda takođe levicom pocepao mrežu crveno-belih - 0:2.

Iste sekunde sever je počeo da skandira: "Uprava napolje!" i "Dokle da nas brukate?", ka svečanoj loži poletele su stolice, flaše...

Nadu da prvi put u svojoj istoriji neće dočekati septembar u Evropi, fudbaleri Crvene zvezde podgrejali su u 77. minutu, kada je jednu dubinsku loptu ka šesnaestercu Apoela odbrana tog tima samo podigla u vazduh.

U padu ju je poklopio Vladimir Subašić i to makazicama, koje se retko viđaju - 1:2.

Izjednačenje beogradskom timu doneo je kapiten Nenad Milijaš bombom iz slobodnog udarca sa 30 metara. Lopta se od prečku snažno odbila od travu i vratila u teren. Nedoumica je za sudije trajala nekoliko sekundi, kada je Španac Santijago pokazao na centar.

Na stadionu je nastala potpuna ludnica, a niko od 15.000 ljudi na tribinama, 22 igrača na terenu i trojice sudija nije mogao da odgleda usporeni snimak na kojem se jasno vidi da fudbal nije celim obimom prešao gol crtu.

Izjednačenju je prethodila trostruka izmena koju je Zeman izvršio. U 64. minutu, Koroman je pod ruku sa Burzanovićem izašao sa terena, a zamenili su ih Slavko Perović i Dejan Jaković. Izmenom je reagovao i trener Apoela Ivan Jovanović, koji je u igru ubacio bivšeg igrača Smedereva i Partizana Nenada Mirosavljevića, umesto povređenog Zevlakova.

I treći od četiri ofanzivna fudbalera koja je Zeman uvrstio u prvi tim, Makedonac Ivan Tričkovski zamenjen je u 74. minutu i to Branimirom Subašićem. On je kasnije produžio nadu svom timu. Ispostavilo se da je samo produžio agoniju.

PRVO POLUVREME

Fudbaleri Zvezde su i na odmor otišli ispraćeni zvižducima, zbog neubedljive igre i, pogotovu, što su Kiprani u dva navrata imali odlične prilike da postignu gol.

Prvu šansu propustili su već posle dva minuta igre, kada je Kristu šutirao glavom od zemlju, sa šest metara, a tešku loptu uspeo je da odbije golman crveno-belih Saša Radivojević.

Lopta je potom stigla do Karalampidisa, koji je sa desetak metara šutirao levom nogom u nebranjeni deo mreže, a gol Kiprana sprečio je igrač tog kluba, koji nije uspeo da se izmakne.

U toj gužvi teško se povredio Žan Paulista Rodrigez (30 godina), koji je po svemu sudeći polomio nogu. Vozilo hitne pomoći, koje je trebalo da prebaci Rodrigeza u bolnicu, prešlo je preko konstrukcije na kojoj su nekada bile postavljene klupe na stadionu i probušilo gumu.

Prvu priliku za gol Zvezda je stvorila u 27. minutu, kada je Tričkovski prevario rivale na levom boku, uputio oštar centaršut po zemlji, a Burzanović nije uspeo da je ćušne u gol sa peterca, okružen dvojicom igrača Apoela i golmanom.

Kada se očekivao odlazak na odmor, usledio je napad Apoela, u kojem je Helio Pinto Barbosa levicom uhvatio volejčinu malo iskosa, ali je Radivojević refleksno reagovao i drugi put na meču bio najzaslužniji što na semaforu nije pisalo 0:1.

Bio je to drugi minut nadoknade, a kada je španski sudija Hulian Rodrigez Santijago označio kraj prvog poluvremena, sa tribina su se prolomili zvižduci nezadovoljstva.

Meč je pratilo oko 15.000 gledalaca, od čega su 200 bili navijači Apoela. Oni su na početku meča istakli transparent "Kipar je Grčka", a potom izazvali ovacije kada su podigli zastavu na kojoj je pisalo "Kosovo je Srbija".

Transparentom su se oglasile i Delije - "Sever je Zvezda", dok se velika slika zvezde ocrtavala na tribini.

CRVENA ZVEZDA: Radivojević - Ninkov, Tomović, Gaj, Marković - Bogdanović, Milijaš - Burzanović (od 64. Jaković), Koroman (od 64. Perović), Tričkovski (od 73. Subašić) - Edgar

APOEL: Kiotis - Pursaitidis, Florea, Kristu, Segiri - Rodrigez (od 6. Ribeiro), Kosovski, Kristostomus (od 102. Morfis), Barbosa - Karalampidis, Zevlakov (od 65. Mirosavljević).

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC