• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje su danas nekadašnji premijerligaši?

Od osnivanja Premijer lige BiH 2002. godine do danas u najjačem rangu bh. fudbala nastupala su 32 kluba. Samo njih šest odigralo je svih 11 sezona.

 Gdje su danas nekadašnji premijerligaši? Izvor: MONDO

Sarajevski rivali Željezničar i Sarajevo, zatim Široki Brijeg, Zrinjski, Čelik i Leotar jedini su klubovi u BiH koji su nastupali u svim dosadašnjim sezonama u Premijer ligi BiH. A bilo ih je 11. Tekuća 2013/14. je 12. sezona kako se utakmice najvišeg ranga igraju na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Debitanti u ovoj sezoni su Mladost iz Velike Obarske (prošlogodišnji šampion Republike Srpske) i Vitez (najbolja ekipa lani u Prvoj ligi Federacije BiH).

Sem Viteza i Mladosti, jednu sezonu u Premijer ligi "plesali" su još gatačka Mladost, Drina iz Zvornika, visočka Bosna, te Gradina iz Srebrenika.

Većina klubova koji su nekada nastupali u "elitnom" rangu bh. fudbala, a koji danas nisu članovi Premijer lige BiH, nastupaju u prvim ligama Republike Srpske i Federacije BiH. Međutim, ima i onih koji su članovi nižerazrednih liga, a neki su čak i ugašeni.

Šampion BiH iz sezone 2006/07. i učesnik kvalifikacija za Ligu šampiona Modriča Maxima danas tavori u prvoligaškom društvu RS. Modričani su tekuću sezonu završili na pretposljednjem mjestu i na proljeće će imati veoma težak zadatak kako bi sačuvali status prvoligaša.



Laktaši su 2007. godine osvojili šampionsku titulu u Prvoj ligi RS i izborili plasman u Premijer ligu. Tamo su igrali do 2010. kada su zajedno sa Modričani napustili društvo najboljih. Nakon dvije sezone pad Laktašana se nastavio, pa su ispali i iz prvoligaškog društva Srpske. Fudbaleri Laktaša danas nastupaju u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa "Zapad".

Od ispadanja iz Premijer lige BiH odmah nakon prve sezone, Mladost iz Gacka član je Prve lige Republike Srpske.

Za razliku od njih, Glasinac sa Sokoca ispao je godinu dana kasnije iz bh. elite. U Prvoj ligi Srpske nastupali su do 2007. godine, kada su ispali u Drugu ligu, ali su se već naredne vratili među prvoligaše. Ipak, takmičenje u Prvoj ligi bilo je kratkog vijeka. Ponovo su Sokočani ispali u niži rang.



Krajem 2011. godine Glasinac je prestao da postoji, nakon čega je formiran novi klub - OFK Glasinac 2011, koji je sa takmičenjem krenuo iz najnižeg ranga - Regionalne lige RS, grupa "Jug".

I Rudar iz Ugljevika prešao je put od Premijer lige, preko Prve lige RS, do Druge lige RS, a danas je "fenjeraš" u prvoligaškom društvu nakon prvog dijela sezone. Od klubova iz Republike Srpske koji nastupaju u Prvoj ligi tu su još zvornička Drina i Kozara iz Gradiške.

Kada su klubovi iz Federacije BiH u pitanju, nekadašnji premijerligaši Sloboda iz Tuzle, Jedinstvo iz Bihaća, banovićka Budućnost, GOŠK iz Gabele te Gradina iz Srebrenika danas su članovi Prve lige FBiH.

Ekipa Orašja, koja je u sezoni 2006/07. nastupala u kvalifikacijama za Kup UEFA, premijerligaško društvo napustila je samo dvije godine kasnije. Na kraju 2012. godine oraški "Labudovi", kako se popularno nazivaju fudbaleri iz grada na Savi, morali su još jednom u niži rang - Drugu ligu Federacije BiH. Ipak, samo godinu dana nakon igranja po drugoligaškim terenima, Orašje se vratilo u Prvu ligu Federacije BiH, gdje nastupa i danas.



Nekadašnji premijerligaš Posušje napustio je premijerligaški karavan kad i Orašje, a pad se nastavio i u narednim sezonama, pa Posušaci danas igraju u Drugoj ligi Federacije BiH, grupa "Jug".

Rival u toj ligi im je Brotnjo, klub koji je dvije sezone nastupao u Premijer ligi BiH.

Član drugoligaškog karavana Federacije BiH je i visočka Bosna, koja nastupa u grupi "Centar". Tim iz Visokog u premijernoj sezoni Premijer lige 2002/03. završio je kao posljednjeplasirana ekipa i morao je u niži rang. Do 2011. igrali su u ovoj ligi, nakon čega su morali da se presele u Drugu ligu.



Fudbalski klub Žepče danas nastupa u Kantonalnoj ligi Zeničko-Dobojskog kantona (4. rang). Klub koji je 2005. godine igrao na međunarodnoj sceni (kvalifikacije za Kup UEFA), samo sezonu kasnije napustio je premijerligaško društvo. Agonija ovog kluba nastavljena je 2010. godine kada je Žepče ispalo u Drugu ligu, a sezonu kasnije još jedan rang niže.

(B. Jakovljević - MONDO, foto: Facebook)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC