• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenuta peticija: FIFA, suspenduj Šimunića!

Na portalu specijalizovanom za online peticije, "Change", pokrenuta peticija u kojoj se od FIFA traži da Šimuniću bude zabranjen odlazak na Mundijal.

 Pokrenuta peticija: FIFA, suspenduj Šimunića! Izvor: MONDO

Maksimirsko "Za dom, spremni!" i dalje zvoni u glavama onih koji su na bilo koji način povezani sa žrtvama ustaškog režima u vreme Nezavisne Države Hrvatske, koja je živjela u vrijeme Drugog svjetskog rata (1941-1945), zahvaljujući pro-nacističkom režimu na čelu sa Ante Pavelićem.

Iako je FIFA zvanično pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentativca Hrvatske Josipa Šimunića, koji je odlazak na Mundijal u Brazil "proslavio" pozivajući navijače na "Maksimiru" da, na njegovo: "Za dom!", odgovaraju sa: "Spremni", postoje organizacije za zaštitu ljudskih prava koje mimo toga pojačavaju pritisak na FIFA da kazna ne bude smiješna, simbolična i novčana, kao ona koju mu je izrekao Hrvatski nogometni savez.

Jedna od tih organizacija je i "Nefiš Haja" (Obrazovanje o holokaustu i genocidu, probuditi svijest protiv govora mržnje), u čije ime je autorka teksta na portalu "Change", Mira Jovanović, obrazložila čelnicima FIFA zbog čega Šimunića treba odstraniti sa istog tog Mundijala kojem se "radovao" govorom mržnje i pokličom pod kojim su stradali mnogi nedužni građani srpske, jevrejske i romske narodnosti.

Tekst prenosimo u cjelosti:

"Poštovani članovi FIFA i FIFA odbora,

Hvala vam što ste konačno počeli disciplinski postupak protiv Šimunića i fudbalske organizacije Hrvatske. U potpunosti podržavamo vašu akciju, želeći da uskoro donesete odluku.

Dosta je bilo. Šimunić kaže: "Za dom(ovinu)" a publika odgovara "Spremni" – i, ponavlja ovu frazu četiri puta – frazu koja je bila pozdrav tokom Drugog svjetskog rata, za vrijeme ustaškog pro-nacističkog režima 1941-1945. Pod tim rasističkim režimom ustaše su ubile hiljade i hiljade Srba, Jevreja i Roma.

Zamislite da u Berlinu fudbalski reprezentativac Njemačke u 21. vijeku uzvikne: "Zig, Hajil"!?

Bio bi to veliki skandal, a ljudi širom svijeta bi ga razumjeli kao povratak nacističkih vremena. Moramo se gromoglasno suprotstaviti kad god se u javnosti progovori govorom mržnje.

Zapamtite, "Genocid je proces koji se razvija u osam etapa koje su predvidljive, ali ne i neumitne. Proces nije linearan. Preventivnim mjerama može biti zaustavljen u svakoj etapi. Logično, kasnijim etapama moraju prethoditi ranije etape. Ali sve etape nastavljaju da djeluju tokom cijelog procesa", citira autor djelo "Osam etapa genocida", Gregorija H. Stentona.

Posljednjih mjeseci Hrvatska, nova članica EU, sve više napreduje u antisrpskom stavu i postupcima. Postalo je društveno prihvatljivo uništavati ćirilične table, prihvatljivo je dijeliti plakate "Srpsko porodično stablo" koji prikazuju ljude obješene o drvo – podsjećajući na činjenicu da su Srbi, pored ostalih načina ubistava, bili vješani na stabla tokom Drugog svjetskog rata – a sada, izgleda da je prihvatljivo stati pred publiku i uzvikivati: "Za dom(ovinu)", "Spremni".

Quo vadis, Europae!?

Osjećajući se odgovornim za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome, one koji ne mogu da progovore u svoje ime – moramo podići svoj glas i osuditi svaku akciju koja na svom kraju može dovesti do holokausta i genocida .

Članovi FIFA, molimo vas, otvorite oči i um i kažete NE rasizmu i govoru mržnje!

Molimo vas, razmislite ne samo o tome da novčano kaznite Šimunića i reprezentaciju Hrvatske, već i o tome želite li pro-ustaškog fudbalera na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu 2014! Razmislite o isključenju Šimunića sa Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu! Na međunarodnim takmičenjima nam nisu potrebni igrači-rasisti.

Za takve, nagrada je ako im se dozvoli da odu u Brazil!

Hvala unapred,
Mira Jovanović

Peticiju možete potpisati OVDJE.

(MONDO, Foto: Printscreen change.org )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC