• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Borusija i Milan "živi", odlični Ajaks

Borusija savladala Napoli 3:1, Milan u Glazgovu siguran - 3:0. Ajaks porazio Barsu. Bazel u finišu do trijumfa nad Čelsijem.

 LŠ: Borusija i Milan "živi", odlični Ajaks Izvor: MONDO

Gorjelo je pod nogama i Borusiji iz Dortmunda i Milanu, ali su evropski fudbalski velikani iznijeli pritisak i sačuvali šanse za plasman u narednu fazu Lige šampiona.

Ajaks je pobijedio Barselonu 2:1 poslije herojske igre, jer je gotovo cijelo drugo poluvrijeme igrao sa desetoricom.

Bazel je ostao u trci za osminu finala pobjedom nad Čelsijem. Jedini gol postigao je Mohamed Salah poslije greške srpskog defanzivca Branislava Ivanovića, koji je dopustio Egipćaninu da mu pobjegne.

Najveće iznenađenje ove večeri svakako je remi Porta na svom terenu sa Austrijom iz Beča - 1:1.

Vicešampion Evrope, Borusija iz Dortmunda, odigrao je najbolje kad je bilo najpotrebnije. Pobijedio je Napoli 3:1 i ostao je u trci za plasman u narednu fazu LŠ.

Iako desetkovana povredama (praktično bez cijele odbrane!), Borusija je odigrala onako kako nas je navikla prethodnih sezona. Rani gol dao je dodatna krila igračima Borusije i prilično ih opustio, pa su bili veoma opasni iz kontranapada. Da nije bilo Pepe Reine na golu, Napoli bi bio torpedovan.

Borusija je povela u 10. minutu iz penala, nakon što je Robert Levandovski držan u šesnaestercu gostiju. Marko Rojs je bio vrlo siguran sa bijele tačke i 1:0. Do drugog gola, Borusija je imala nekoliko kontri iz kojih je mogla i ranije sve da riješi, ali je Reina čudesno branio. Sve do 62. minuta, kada je domaćin izveo još jednu filigransku kontru. Rajs do Kube Blaščikovskog i 2:0.

Tračak nade za Napoli, kojem je i remi odgovarao, pojavio se u 71. minutu kada je Lorenco Isinje smanjio. Ali, sve je bilo riješeno desetak minuta kasnije. Obamejang je presjekao akciju loptu, dodao do Levandovskog koji je pravovremeno vratio do Obamejanga za 3:1.



Dok se Borusija borila za očuvanje nade, Arsenal je u Londonu, protiv posljednjeplasiranog Olimpika iz Marseja, rutinski došao do tri boda. Džek Vilšir je sa dva gola donio "tobždijama" četvrti trijumf (prvi gol u 28. sekundi, a drugi u 60. minutu).

Arsenalu je dosuđen penal u 37. minutu, ali je ta odluka bila pogrešna, jer je Remzi oboren ispred šesanesterca. U svakom slučaju pravda je zadovoljena, jer je Mandanda odbranio šut Mesuta Ozila.

Zanimljivo je stanje u Grupi F - vrlo je moguće da Arsenalu čak ni 12 bodova neće biti dovoljno da ode u narednu fazu LŠ! Borusija i Napoli imaju po devet bodova, a u posljednjem kolu najlakši posao imaće njemačka ekipa koja gostuje Marseju (bez bodova). Zato će gorjeti Napulj, gdje će Arsenalu biti veoma, veoma teško.

Ajaks je pokazao kako može da se igra protiv Barselone. I pobijedi! Srčanom i kvalitetnom igrom u prvom poluvremenu, amsterdamska ekipa potpuno je nadigrala skupocjene zvijezde Barselone, koja u nastavku nije uspjela da materijalizuje brojčanu nadmoć na terenu.

Golovima Serera i Danija Hosena Ajaks je stekao prednost od 2:0.

Gol Serera

Barselona je probala da se regrupiše u nastavku. Išlo joj je sve na ruku. Tek što je počeo nastavak, penal za Barselonu i isključenje Jana Veltmana koji je oborio Nejmara. Ćavi Ernandez je smanjio na 2:1. Ali, ništa od one Barsine magije nismo vidjeli u nastavku. Bilo je tu sporadičnih pokušaja, ali ne i onog lomljenja protivnika.

Barselona je u takmičarskom meču posljednji put poražena upravo u Ligi šampiona. Kataloncima je lekciju održao Bajern iz Minhena, koji je pobijedio u oba meča polufinala i to ukupnim rezultatom 7:0.

Tačno 1. maja Barsa je na Nou Kampu pokušala da nadoknadi veliki minus zabilježen osam dana prije revanša u Minhenu, ali, ne samo da je 0:4 bilo nedostižno, već je ponovo ubjedljivo izgubila 0:3.

Šampion Španije je poslije tog meča izgubio samo jednom, u prijateljskom odmjeravanju snaga na 24. jula na "Aliajnc areni" Bajern je slavio 2:0.

Barselona je poslije gostovanja u Minhenu odigrala 23 meča bez poraza, sa 18 trijumfa, a onda je došao duel na "Amsterdam areni"...

Nije bilo magije Barselone, ali zato jeste magije Rikarda Kake u Glazgovu! Kao u svojim najboljim danima Kaka je nosio rosonere, dao gol (mogao je još koji), asistirao...

Milanisti su već počeli da gube nadu u ovaj tim. Tek 13. pozicija u Seriji A, crni niz, nezadovoljstvo navijača izraženo "postrojavanjem" igrača poslije remija sa Đenovom od 1:1, ultimatum Masimu Alegriju: "Pobijedi Seltik ili letiš!".

Sa svim tim bremenom, Milan je otišao na megdan Seltiku koji je na svom "Seltiks parku" izrazito borben. Ali, upravo je Kaka bio taj koji je omogućio saigračima da lakše dišu. Postigao je vodeći gol, razigravao saigrače.

Gol Kake

Na 2:0 povisio je Zapata. Ali, samo koji minut ranije Seltik je promašio "mrtvu šansu". Seltiku je potom opravdano poništen gol zbog ofsajda. Sve je bilo gotovo u Glazgovu u 60. minutu kada je Mario Baloteli izdržao duel na nogama i potom pogodio mrežu.



Bazel je, izgleda, nerješiva enigma za "plavce". Poslije londonskih 2:1, u Bazelu je bilo 1:0.

Vrtio je glavom Žoze Murinjo i rukama gestikulirao da je neko zaspao u odbrani Čelsija. Bio je to Branislav Ivanović, kome je Mohamed Salah pobjegao u 87. minutu i savladao Petera Čeha.

Realno, Čelsi i nije zaslužio da osvoji tri boda, domaćin je i prije gola Salaha bio bliži vođstvu. Isti igrač je stavio na muke cijelu odbranu Čelsija u prvom dijelu, kada je Čeh refleksno reagovao i spasao mrežu.

Čelsi je mogao sve da riješi ovom utakmicom. Pobjedom bi se plasiraio u osminu finala, a sada je sve ostavio za posljednje kolo kada mu dolazi Steaua.

Kad smo već kod Steaue... Rumunski klub je posljednju pobjedu u Ligi šampiona zabilježio prije više od sedam godina. Velikan iz istočne Evrope pobijedio je 13. septembra 2006. godine u Kijevu Dinamo 4:1. U naredna 22 pokušaja nisu bili uspješni... Steaua je imala 15 poraza i sedam remija, čak tri u ovom izdanju Lige šampiona.

Iznenađenje kola priredila je bečka Austrija. Ili, bolje reći, Porto. Portugalski tim je na svom terenu odigrao samo 1:1 sa Austrijom, koja je sačuvala šansu da u posljednjem kolu, protiv Zenita ode na treće mesto i tako nastavi takmičenje u Ligi Evrope. Naravno, pod uslovom da Porto izgubi od Atletika u Madridu.

REZULTATI 5. KOLA:

GRUPA E

Steaua - Šalke 0:0

Bazel - Čelsi 1:0 (0:0)
/Salah 87'/

TABELA: Čelsi 9, Bazel 8, Šalke 7, Steaua 2

GRUPA F

Arsenal - Olimpik Marsej 2:0 (1:0)
/Vilšir 1', 60'/

Borusija Dortmund - Napoli 3:1 (1:0)
/Rojs 10'p, Blaščikovski 61', Obamejang 78' - Insinje 71'/

TABELA: Arsenal 12, Borusija 9, Napoli 9, Marsej 0

GRUPA G
Zenit - Atletiko Madrid 1:1

Porto - Austrija Beč 1:1 (0:1)
/Martinez 48' - Kinast 11'/

TABELA: Atletiko 13, Zenit 6, Porto 5, Austrija 2

GRUPA H

Seltik - Milan 0:3 (0:1)
/Kaka 13', Zapata 50', Baloteli 60'/

Ajaks – Barselona 2:1 (2:0)
/Serero 19', Hosen 40' - Ćavi 49'/

TABELA: Barselona 10, Milan 8, Ajaks 7, Seltik 3

(MONDO, foto: AP Photo/Martin Meissner, AP Photo/Scott Heppell)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC