• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strijelci? Upoznajte prvu odbranu Evrope!

Stalno pišemo o tome ko je koliko golova dao, ko ima više het-trikova, ko je najbolji asistent, itd. Hajde da malo pišemo o tome ko se najbolje brani.

 Strijelci? Upoznajte prvu odbranu Evrope! Izvor: MONDO

Možda ćete se iznenaditi:

Ubjedljivo najjaču odbranu u Evropi ima skromni tim Lila, koji je mimo svih očekivanja trenutno drugoplasiran u francuskoj Ligi 1, iza preskupog Pari sen Žermena i ispred još skupljeg Monaka.

A, ništa nije slutilo da će tako biti, uoči početka sezone 2013/14, jer je tim sa sjevera Francuske u junu i julu izgubio i cijenjenog trenera Rudija Garsiju koji je prešao u Romu, ali i nekoliko presudnih igrača iz prethodne sezone koju je završio na šestom mjestu u ligi.

Floran Tovo, ofanzivni vezista, prešao je u Olimpik iz Marseja za 15 miliona evra, a s njim u paketu otišao je i desnokrilni napadač Dimtri Paje, za devet i po miliona evra. Lijevi bek Lukas Dinje otišao je u PSŽ za 15 miliona evra, klub je ostao i bez iskusnog Benoe Pedretija, koji je obukao dres Ajačija.

Tada je predsjednik Mišel Sejdu zarađenih 40 miliona evra uložio u svega nekolicinu igrača, na koju nije potrošio ni četvrtinu te sume: vratio je pet-šest fudbalera sa pozajmica, uzeo reprezentativca Danske Simona Kjare iz Volfsburga za 2,2 miliona evra i povukao majstorski potez: sjajnog Garsiju zamijenio je takođe odličnim trenerom, iskusnim Reneom Žirarom.

Žirar je prethodne tri sezone vodio Monpelje sa kojim je senzacionalno osvojio titulu, a zanat je učio od najvećih francuskih fudbalskih umova, dvojice trofejnih selektora "trikolora", Emea Žakea i Rožera Lemera.

Rezultat?

Više nego očigledan!



Na ultra-modernom stadionu "Pjer-Moro", koji je otvoren 2012. godine i u koji je uloženo 300 miliona evra, igra se "najtvrđi" fudbal u Evropi, gdje nijedan tim Lige 1 nije postigao gol još od - 15. septembra ove godine!? Tada je Lil doživio do sada jedini poraz u ligi kod kuće, od Nice (0:2). I ne samo to, Nica je do danas, a skoro će kraj prvog kruga, ostala jedini tim koji je postigao pogodak kao gost Lilu!

Lilovih 945 minuta bez primljenog gola, još od kada je Enjamu rano u septembru savladao Dario Cvitanić iz Nice, i dalje nije francuski rekord, ali... Lil i Enjama blizu su da obore rekord Salvatorea Sirigua i igrača Pari sen Žermena iz prošle sezone, kada "sveci" nisu primili gol 950 minuta (to će vjerovatno "pasti" još večeras), poslije čega cilj ostaje Žetan Or iz Bordoa, koji u sezoni 1992/93 nije primio gol 1.176 minuta.

Da, da...

Ništa "mekši" Žirarovi momci nisu na strani, štaviše! Još im je jača odbrana kada igraju u gostima. Lil je izgubio samo na prvom gostovanju u sezoni, u 2. kolu Lige 1, protiv Stad Riema (2:1) i od tada - NIJE PRIMIO GOL i nije izgubio utakmicu. Meč sa Riemom odigran je 15. avgusta ove godine, što znači da je prošlo tri i po mjeseca od kada se mreža Vensana Enjame posljednji put zatresla na nekom od stadiona Lilovih rivala.

Kod kuće, "doge" imaju skor 6-0-1 (11:2), a u gostima 4-3-1 (6:2). Za sada, padali su Monako (2:0), Sent Etjen (1:0), Monpelje (0:1), Nant (0:1), Tuluz (1:0), a neporaženi Žirarovi igrači napustili su teren u mečevima sa Lionom (0:0), Renom (0:0)...

Briljantno!

Hajde da budemo konkretniji: Ko čini najjaču odbranu u Evropi?

Na golu je Nigerijac Enjama (31), golman koji je sačuvao mrežu na 13 od 15 utakmica u sezoni, odnosno koji nije savladan punih deset utakmica u Ligi 1.

U minutima - 945! Brojku od 1.000 minuta bez primljenog gola, Lil će imati priliku da "probije" ovog utorka uveče kada u vanrednom kolu dočekuje Olimpik Marsej, u derbiju kola.



Ispred Enjame su štoperi, pomenuti Danac Kjaer (24) i naš, Srbin, Marko Baša (30), koji je u međuvremenu izabrao da igra za reprezentaciju Crne Gore. Na lijevom beku, umjesto Dinjea, briljira Pape Soare (23) iz Senegala, a desno je 30-godišnji Frank Berija sa Madagaskara. U rotaciji je i iskusni češki štoper David Rozenal (33), a "osigurač", kapiten ekipe, sjajni defanzivni vezista Rio Mavuba.

Ovakva defanziva ostavlja potpuno rasterećenu ofanzivnu liniju, koju predvodi Salomon Kalu, a gdje su još Marvin Martin, Roni Rodelin, Idrisa Gaj i najbolji strijelac ekipe Nolan Ru, sa pet golova ali iz samo osam utakmica!

Lil ove sezone u Ligi 1 dozvoljava samo 8,5 šuteva ka svom golu, ubjedljivo najmanje od svih timova.

Žirar najčešće ide sa 4-3-1-2, nekada napada i sa konkretnih 4-3-3. Uprkos trojici napadača koje ponekad koristi, gotovo nikada ne prima gol. Malo ko se nadao da će ovaj tim bolje igrati bez Garsije, koji je sjajno počeo sezonu u Romi, ali se potom malo sapleo.

Ali.. Fudbal je nepredvidiv.

Ispred Lila je samo Pari Sen Žermen sa 37 bodova iz 15 kola i gol-razlikom +26, a iza "dogi", koje imaju 33 boda i +13, je skupi Monako Klaudija Ranijerija sa 32 boda i identičnom gol-razlikom. Slijede Marsej (27, +9), Sent Etjen (24, +6)...

Tačno polovina igračkog kadra Lila (12/24) čine stranci, a ekipa se procjenjuje na oko 70 miliona evra. Klub je osnovan poslije II svjetskog rata, 1944. godine, a šampion Francuske bio je tri puta: u drugoj sezoni svog postojanja, 1945/46, potom 1953/54 i nedavno, u sezoni 2010/11. Lil ima i šest osvojenih nacionalnih Kupova.

Imaće ih još ako ovako nastavi, bez obzira što su "doge" navikle da ostaju bez najboljih, jer nije prošlo mnogo od kada su klub napustili igrači poput Edena Azara ili Žervinja.

(N. Janković - MONDO, Foto: Getty Images/Harry Engels, Dean Mouhtaropoulos, Beta/AP/Michel Spingler)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC