• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne odlaže Zvezda slučajno odluku o treneru"

Upravni odbor FK Crvena zvezda trebalo je da bude održan u ponedjeljak, pa u utorak, ali se to opet neće dogoditi. To nikako nije slučajno...

 "Ne odlaže Zvezda slučajno odluku o treneru" Izvor: MONDO

Upravni odbor FK Crvena zvezda neće se sastati ni danas, u utorak.

To i ne bi bila neka vijest da redovna i najavljena sjednica najužeg rukovodstva kluba nije bila prvobitno zakazana za ponedjeljak, kao da ni čelnici, ni trener Slaviša Stojanović nisu poslije posljednje utakmice u polusezoni izrazili želju i nadu da će u što kraćem roku sjesti i odrediti dalji put - zajednički ili ne.

Međutim, na analizu rada osporavanog trenera javnost će morati da sačeka još malo. Do kada? Nije poznato.

Isto kao ni koji će biti konačan sud Upravnog odbora, prije svih predsjednika Dragana Džajića, mada postoje jasni nagovještaji da priča neće otići u onom pravcu u kojem se činilo tokom većeg dijla turbolentne jeseni na adresi Ljutice Bogdana 1a.

Drugim riječima, sve je izvjesnije da Crvena zvezda neće otpustiti Stojanovića, a više je razloga za to. Mnogi su i objektivni.

Međutim, šta se može zaključiti iz serije pomjeranja sastanka na stadionu? Događaji uoči posljednje utakmice u polusezoni, kao i pojavljivanje više različitih "kandidata" za Stojanovićevog nasljednika, sa više različitih strana, podsjećaju na period kada je u Ljutice Bogdana postojao veliki broj onih koji su bili direktno uključeni u sistem odlučivanja, delegiranja i pregovaranja.

Trebalo je da to ne bude tako kada je jesenas prvo "pucalo po šavovima", a onda sve stišano na Skupštini, poslije koje je predsjednik Džajić tražio i dobio pravo i odgovornost da vuče poteze u klubu, uz asistenciju sportskog direktora Zorana Stojadinovića. Ovaj mir narušen je kako se približio prelazni rok, pa se tako i dalje u klubu ne raspravlja o ključnoj stvari:

- Ko će voditi ekipu na pripremama, na proljeće, samim tim ko će sarađivati sa direktorom i predsjednikom u prelaznom roku;

U nedjelju oko podneva, na proslavi 22 godine od osvajanja titule svjetskog prvaka u Bariju, Džajić je između redova nagovijestio obrt i ostanak Stojanovića. Predsjednik je bio zaista realan kada je rekao da javnost često nije bila fer prema treneru, s obzirom na sve okolnosti koje su prethodile lošim rezultatima ove jeseni. Ipak, nije bio rijedak slučaj da se ni sami čelnici Zvezde nisu trudili da podrže Stojanovića i zaštite ga priznajući da veliki dio krivice snose i sami loše odrađenim prelaznim rokom, konstantnim kašnjenjem s isplatama zarada, prekršenim obećanjima prema igračima...



Gol Dragana Mrđe u nadoknadi vremena posljednje utakmice u polusezoni, za pobjedu protiv Vojvodine i zimu na samo "minus 1" dovele su ljude u Crvenoj zvezdi u poziciju da mirnije, staloženije i realnije sagledaju kompletnu situaciju i, možda i prećutno, prihvate svoj, ne mali, dio krivice za svaki od rezultata od kraja jula do prošle subote.

Tako gledajući, teško je proijceniti da li bi neko drugi, u Stojanovićevoj ulozi, bio bolji, učinkovitiji. Na kraju, statistika kaže da je na zimsku pauzu sa boljim učinkom otišao samo Vladimir Petrović Pižon (2009/10).

Sagovornici MONDA upućeni u događaje u Crvenoj zvezdi nagovještavaju i još jednu, ne malo bitnu stvar: svako ko bi presjekao i smijenio trenera na "minus 1" prihvatio bi punu odgovornost za eventualni pad na "minus 5" narednog proljeća, poslije tri, pet, deset odigranih kola... To, rečeno nam je, niko u ovom trenutku ne želi da uradi i utoliko je Mrđin gol bitno promijenio stvari i atmosferu u klubu.

Ništa manje važna nije finansijska situacija u Crvenoj zvezdi. Dok se Džajić i njegovi saradnici (a nije ih ostalo mnogo u realnosti) muče da ne prekrše i posljednje u nizu obećanja, odnosno da ekipi isplate dio zarada o čemu je bilo reči prošlog petka na dva odvojena sastanka dva dijela Uprave, malo je vjerovatno da Crvena zvezda u ovom trenutku ima novca da uđe u pregovore sa trenerom koji će, sam po sebi, garantovati bolje rezultate narednog proljeća.

Realnije je da će u klubu pribjeći drugom rješenju, odnosno pružiti Stojanoviću priliku da na miru odradi kompletne zimske pripreme i ojača najvažnije igrače u ekipi, koji su ljetos došli prekasno, u toku samih kvalifikacija za Ligu Evrope ili tek poslije eliminacije... Postoji vjerovanje u klubu da bi ovaj tim Crvene zvezde, sa istim trenerom i dva konkretna pojačanja u odbrani, mogao narednog proljeća da "minus 1" pretvori u šampionsku titulu poslije sedam dugih godina.

Ne treba zaboraviti da će Crvena zvezda, ako ne bude neželjenog scenarija sa zahtjevom za raskid ugovora, na proljeće dobiti mega pojačanje u vidu oporavljenog Darka Lazovića, a realnost je da crveno-bijeli uveliko imaju najubitačniju navalu u Superligi, sa Mrđom, Abiolom Daudom, Milošem Ninkovićem, Nejcom Pečnikom i majstorom za prekide Nenadom Milijašem.

Sportski direktor Stojadinović očekuje početak prelaznog roka i, prema našim saznanjima, već ima nekoliko potencijalnih rješenja za defanzivnu liniju. Ukoliko bi ti igrači došli na vrijeme, odnosno pojavili se na prozivci oko 10. januara, a potom svi zajedno prošli dril na pripremama, Zvezdi ne bi bio potreban nov trener za titulu prvaka, već nešto drugo - redovnije isplate zarada i bolja komunikacija na relaciji: svlačionica/kancelarije.

Ono što bi ovaj plan sasjeklo u korijenu jesu dvije stvari: nastavak "nemaštine", odnosno nemogućnost da se pronađe novac za isplatu zarada igračima (dva, tri dobro odrađene prodaje igrača "debelo" bi pomogle u tom smislu), odnosno ponovni sukob interesa, mišljenja i uticaja prilikom dovođenja pojačanja...

Ako u Zvezdi ne riješe ova dva potencijalna problema, nikakvu razliku na proljeće u odnosu na Stojanovića ne bi donio ni Dragi Kanatlarovski, ni Milovan Rajevac, ni Dragoslav Stepanović, ni Žoze Murinjo.

Stoga, nemojte se iznenaditi ukoliko - kada jednom bude održana sjednica Upravnog odbora FK Crvena zvezda - Stojanović bude dobio podršku i zadatak da pripremi ekipu za proljećni dio prvenstva. Uostalom, to se jednom već dogodilo, prošle zime, u slučaju Aleksandra Jankovića.

Za Crvenu zvezdu je trenutno mnogo važnije da zaustavi trend gubljenja igrača na Arbitražnoj komisiji, od toga ko će biti trener.

(Nikola Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC