• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Begić za MONDO: Neću da kažem za koga navijam

"Navijao sam za Jugoslaviju! Što se tiče klubova ne bih se izjašnjavao po tom pitanju", uz osmijeh je rekao predsjednik FS BiH za naš portal.

Prvi čovjek Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić bio je gost FS Republike Srpske u Banjaluci na dodjeli nagrada za najbolje u 2013. godini.

Poslije članstva u Komitetu za normalizaciju, koji je odradio veliki posao u našem fudbalu, Begić je nastavio s radom u tom pravcu i kruna njegovog posla je svakako bio plasman "zmajeva" na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Podatak da će BiH ovog ljeta učestvovati na Mundijalu donio je Savezu pristojnu sumu novca...

"Nagrada svim ekipama koje su izborile plasman na SP je osam miliona dolara. Dio nagrade će ići našim fudbalerima koji su najzaslužniji za plasman, a dio nagrade ide Savezu. Taj dio je namijenjen troškovima priprema za Brazil i troškovima koje smo već napravili u samim kvalifikacijama", rekao je Begić našem portalu.

Prema njegovim riječima, to ne znači da je zaboravljena Premijer liga BiH, koja će u narednom periodu biti jedan od glavnih prioriteta.

"Infrastruktura klubova u Premijer ligi BiH je poseban projakat koje vodimo već sedam-osam mjeseci u dogovoru sa Evropskom fudbalskom unijom (UEFA). Osigurali smo dio sredstava u namjeri da popravimo terene klubova u prvenstvu i taj projekat je skoro 80 odsto u fazi pripremanja za apliciranje".

Iako je prije dvije godine na Skupštini FS BiH odbačena ideja o skraćivanju lige, Begić je dodao da se o tome i dalje razmišlja.

"O toj temi odavno razgovaramo još od Komiteta za normalizaciju, koji je 2012. godine razgovarao o temi skraćivanja šampionata. Međutim, Skupština FS BiH tada nije prepoznala da će to donijeti napredak našem fudbalu i nisu podržali ideju. Ali ta ideja je na stolu i vidim da u posljednje vrijeme ima mnogo zagovornika da u našem prvenstvu nastupaju samo ekipe koje zadovoljaju infrastrukturne i sportske kriterijume. Iskreno mislim da bi skraćivanjem podigli kvalitet igre i postali konkurentniji u Evropi".

Na kraju jesenje polusezone u Premijer ligi BiH, dogodila se uslovno rečeno "privatizacija" Fudbalskog kluba Sarajevo ulaskom kapitala malezijskog milijardera Vinsenta Tana...

"Ulaganje u naše fudbalske klubove apsolutno podržavamo i mi smo bili aktivni u Savezu na pronalaženju sponzora. Što se tiče dolaska Vinsenta Tana u Sarajevo, ja to ne bih nazvao 'privatizacijom' kluba sa Koševa jer je riječ o određenom ulaganju u ovom zakonskom okviru. Podsjetiću vas da je privatizacija klubova limitirana zakonskom legislativom. Mogu reći da pozdravljam dolazak stranih investitora, koji će stvoriti bolje uslove, bolju konkurenciju i pomoći u daljem napretku našeg fudbala u svim klubovima".

Na kraju razgovora, Begić nije želio da otkrije za koga je kao dijete navijao...

"Navijao sam za Jugoslaviju! Što se tiče klubova ne bih se izjašnjavao po tom pitanju",
uz osmijeh je rekao predsjednik Saveza očigledno ne želeći da se dovede u "nezgodan položaj" posebno u Sarajevu zbog tamošnjih "vječitih" rivala - Željezničara i Sarajeva.

(N.Šatara/MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC