• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanja ne blijede, Junajted pamti Zvezdu

Mančester junajted na svom Twitter profilu, sa naznakom "On this day", okačio je ulaznicu za meč sa Crvenom zvezdom, u Humskoj, davne 1958.

Velike utakmice nikada ne gube značaj.

Dvije takve, davne 1958. godine, odigrali su Crvena zvezda i Mančester junajted.

Tim povodom, ovog 5. februara, cijelih 56 godina kasnije, slavni engleski klub podsjetio se putovanja u Beograd i utakmice na stadionu JNA. Na zvaničnom Twitter profilu Junajteda, sa naznakom "On this day", objavljena je ulaznica sa revanš utakmice četvrtfinala Kupa šampiona.

Tada je, poslije brzih 0:3, za pola sata igre, Crvena zvezda uspjela da stigne do 3:3 i bude časno eliminisana. U prvom meču, 14. januara, na Old trafordu, bilo je 2:1 za "đavole", iako su crveno-bijeli poveli pogotokom Lazara Tasića.

Ova ulaznica, kao i sama utakmica na stadionu Partizana (gradnja "Marakane" počela je tek dvije godine kasnije, a završena 1963), ima veliki, mitski značaj za Mančester junajted kao klub i njegove brojne navijače.

Naime, poslije meča, na povratku "Bagzijevih beba" ka Engleskoj, dogodila se katastrofa u kojoj su osmorica igrača Junajteda izgubila život. Avion sa fudbalerima, navijačima i novinarima iz Mančestera, srušio se u Minhenu u trećem pokušaju da uzleti sa aerodroma, a život je izgubilo 23 ljudi.

Ta nesreća dogodila se dan kasnije, 6. februara.

Za Crvenu zvezdu, u revanšu, igrali su: Vladimir Beara - Ranko Borozan, Novak Tomić, Miljan Zeković - Jovan Cokić, Bora Kostić, Rajko Mitić, Vladimir Popović, Dragoslav Šekularac, Ljubiša Spajić i Lazar Tasić.

Za Mančester junajted, nastupili su: Hari Greg - Rodžer Birn, Bil Folkes, Mark Džons - ser Bobi Čarlton, Edi Kolman, Dankan Edvards - Keni Morgans, Albert Skenlon, Tomy Tajlor i Denis Vajolet.

Dan kasnije, u nesreći su život izgubili Birn, Kolman, Edvards, Džons, Tejlor, kao i rezervisti Džef Bent, Dejvid Peg i Lijam "Bili" Vilan.

VIDEO

Vajolet u 2. i Čarlton golovima u 30. i 31. minutu donijeli su Junajtedu nedostižnu prednost pred 52.000 navijača u Humskoj, a onda se Crvena zvezda vratila donekle u meč golovima Kostića (46, 58) i Tasića iz penala u 50. minutu.

Zvezda je imala više od pola sata na raspolaganju da postigne još dva gola i napravi jedan od najvećih preokreta u istoriji Kupa šampiona, ali se to nije dogodilo.

(MONDO, Foto: Twitter/@ManUtd)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC