• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO: Kosovo "luduje" zbog meča u Mitrovici

U srijedu u 15 h počeće fudbalska utakmica tzv. Kosova i Haitija, na stadionu Adem Jašari u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Javnost u Srba sporadično i stidljivo prati događaje koji prethode "istorijskoj" fudbalskoj utakmici između reprezentacije takozvane države Kosovo i egzotičnog gosta, Haitija.

Nekako, stiče se utisak da će to biti prvi put da se kosovski Albanci oblače u dresove iste boje, istog grba i istrčavaju na jednu stranu terena čekajući početak utakmice protiv jedanaestorice jednobrazno obučenih muškaraca sa druge strane.

Ali, to je daleko od istine...

Zapravo, tzv. Kosovo godinama unazad igra fudbalske utakmice i kod kuće i u gostima. Obučeni u plavo-žutu kombinaciju preuzetu sa zastave koju na današnji dan priznaje 108 od 193 zemlje, članice Ujedinjenih nacija, fudbaleri sa dijela teritorije Republike Srbije igrali su protiv Albanije, takođe nepriznatog Sjevernog Kipra, Kneževine Monako, suverene Saudijske Arabije, švajcarskog kluba Ksamaks...



Zbog čega je onda utakmica na Olimpijskom stadionu Adem Jašari u Mitrovici, gradu koji Ibar dijeli na "albanski" južni i "srpski" sjeverni dio, "istorijska"? Zbog čega je albansko stanovništvo na Kosovu u delirijumu pred gostovanje Haitija, pred utakmicu za koju je kompletan kapacitet stadiona (29.000 mjesta) rasprodat u rekordnom roku? Zbog čega se i u trenutku objave ovog teksta na tribinama radi na detaljima i sitnicama na tribinama, ložama, svlačionicama?



Ovu utakmicu, kosovski Albanci bitno drugačije shvataju od Srba, kao što i nedavno dogovorena "pravila ponašanja" na sastanku čelnika FIFA, Fudbalskog saveza Srbije i Fudbalskog saveza Kosova, vjerovatno drugačije shvataju i razumiju. Utakmica Kosovo - Haiti, za drugu stranu, predstavlja prvu međunarodnu utakmicu koju je FIFA odobrila i registrovala kao prijateljsku.



Iako je predsjedniku FSK Fadilju Vokriju, jedinom kosovskom Albancu koji je tokom karijere uspio da zabilježi nastup za fudbalsku reprezentaciju SFRJ, zaprijećeno da se nikako ne smije isticati nacionalna obilježja tokom utakmice i sa razglasa emitovati himna tzv. Republike Kosovo, to kosovske Albance ne sputava u namjeri da se ova utakmica predstavi i doživi kao prva "zvanična", prva na putu prijema tzv. Kosova u FIFA i UEFA.



Takođe, selekciji Kosova biće dozvoljeno da na opremi našije ime "Kosovo" i da budu našivene i zvjezdice preuzete sa zastave, ali ne veće od veličine slova "o" u imenu ekipe (!?).



Da li će organizatori meča (slučajno) prekršiti ove odredbe, što će FSS natjerati da uputi još jednu u nizu protestnih nota, saznaćemo nešto prije početka utakmice, za koju nije pozvan nijedan srpski fudbaler rodom sa Kosova i Metohije, rodom iz Kosovske Mitrovice.

Na Twitteru se pojavio spisak fudbalera, koje je okupio selektor tzv reprezentacije Kosova, Prištinac Albert Bunjaki.



Ova "istorijska" biće odigrana na stadionu nekadašnjeg FK Trepča, koji je početkom kosovske krize 90-ih godina "pripao" albanskoj strani, a zbog čega su potom Srbi iz dijela Uprave odlučili da oforme novi klub, FK Partizan Kosovska Mitrovica.

Tada, stadionu koji je u međuvremenu renoviran, dato je veoma upečetljivo ime - Adem Jašari. Ostaće zapisano da je tzv. Kosovo prvu "priznatu" međunarodnu prijateljsku utakmicu odigralo na objektu koji slavi lik i djelo osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK, odnoso UČK). Jašari rođen je 31. oktobra 1955. godine u selu Donje Prekaze, a 1994. godine "Gardu Jašari" preimenovao je u OVK i bio njen osnivač i komandant sve do pogibije 6. marta 1998. godine, u rodnom selu, tokom akcije njegovog hapšenja od strane specijalnih jedinica policije SR Jugoslavije.



U tom sukobu, život su izgubila dva srpska policajca i 66 članova OVK (prema srpskim izvorima), odnosno 58 članova OVK (prema izvorima druge strane).



Ova utakmica biće odigrana u gradu koji je jugoslovenskom i srpskom fudbalu dao asove poput Stevana Dike Stojanovića, Borislava Stevanovića, Miloša Krasića, Milana Biševca, Nikole Lazetića, Žarka Lazetića, Darka Spalevića i ostalih.

(Nikola Janković, MONDO, foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu, Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/AV, Twitter/@GentBytyqi, Twitter/@hashanialbert, Twitter/@nuraardita, Twitter/‏@BartvanEijden, Twitter/‏@FlorantMilazimi)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC