• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haiti "tvrd orah" za Kosovo

Reprezentacija samoproglašene republike odigrala prvu utakmicu koju je i FIFA priznala kao prijateljsku. U Kosovskoj Mitrovici, Kosovo - Haiti 0:0.

Pred punim stadionom "Adem Jašari", u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, u srijedu popodne nije bilo golova na utakmici koju mnogi smatraju istorijskom.

Reprezentacija Kosova, koju priznaje 108 od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, odigrala je prvi prijateljski meč pod okriljem FIFA. Pred oko 29 hiljada gledalaca mreže su ostale netaknute:

Kosovo - Haiti 0:0

Igrači selektora takozvane reprezentacije Kosova, Prištevac Albert Bunjaki, htjeli su pobjedu, ali je čvrsta odbrana selekcije iz Velikih Antila ostala prisebna do kraja meča.

Ne previše spretni domaći igrači su u prvom poluvremenu propustili dvije najbolje prilike, vođeni željom da se ušetaju u gol protivnika. U nastavku su njihovi napadi bili bezopasniji, pa su gledaoci napustili stadion uskraćeni za gol na "spektaklu".

Fudbaleri sa dijela teritorije Republike Srbije igrali su već nekoliko mečeva. Nastupili su protiv Albanije, takođe nepriznatog Sjevernog Kipra, Kneževine Monako, suverene Saudijske Arabije, švajcarskog kluba Ksamaks...

Reprezentacija Kosova dobila je nedavno dozvolu da igra zvanične prijateljske utakmice, ali uz posebna pravila. Jedno od njih je i da zvjezdica sa zastave može da bude prišivena na dres, ali ne smije da bude veća od slova "o" .

Posjetioci stadiona "Adem Jašari", nekadašnjeg igralište FK Trepča, sa velikim entuzijazmom su posmatrali svoje ljubimce. Na ogradu su bile okačene američka, albanska i zastava takozvane republike Kosovo, a u nekoliko momenata su bili pokrenuti i "meksički talasi".

Ulaznice su kod tapkaroša uoči utakmice koštale i po sto i više evra, a prije početka su na teren išetali i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači, ministar kulture, omladine i sporta Memlji Krasnići i predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri. Pozdravili su se sa fudbalerima oba tima.

Aljbert Bunjaki kazao je da se utakmica sa Haitijem može na simboličan način uporediti sa prvim korakom u trci na 10.000 metara.

"Ovo je prvi korak i moramo dobro da razmislimo zato što je ovo prva istorijska utakmica koja nas sprema na izlazak iz izolacije. Istovremeno smatram da je dobra prilika da počnemo stvaranje jake reprezentacije, a najbolja prilika za to je kad počnemo da igramo fudbal", rekao je Bunjaku.

( Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC