• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poraz "zmajeva" za glavobolju Sušića

BiH poražena od Egipta rezultatom 2:0 u prijateljskom meču odigranom u Insbruku. Sven-Tino Sušić i Anel Hadžić debitovali za „zmajeve“.

Bez igre, bez postignutog gola, čak i bez pravog šuta ka golu završila je selekcija BiH prijateljski meč sa Egiptom i doživjela zasluženi poraz 2:0 i zvižduke brojnih bh. navijača na stadionu Tivoli u Insbruku.

Na drugoj strani Egipćani nisu pružili mnogo više, ali su iskoristili dvije prilike i golovima Gede i Salaha upisali desetu pobjedu u posljednjih 12 zvaničnih mečeva, u kojima imaju još po jedan remi i poraz.

"Zmajevi" su odigrali jednu od najlošijih utakmica u posljednje vrijeme i upisali treći uzastopni poraz u prijateljskim mečevima.

Ako selektor Sušić nije mnogo brinuo poslije poraza od SAD (3:4) i Argentine (0:2), poslije večerašnjih 0:2 od Egipta vjerovatno neće mirno spavati jer njegova ekipa nije ličila na onu koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ono što može da utješi Sušića i što se vidjelo „iz aviona“ je da među „zmajevima“ nije bilo povrijeđenih Zvjezdana Misimovića i Miralema Pjanića, glavnih kreatora igre, bez kojih BiH nije znala šta će s loptom, a Vedad Ibišević i Edin Džeko u špicu nisu znali kako do nje dođu.

Koliko su bili odsječeni od ekipe govori podatak da je Ibišević praktično bez šuta ka golu napustio teren poslije jednog časa igre, a Džeko završio meč sa dva šuta, od kojih je jedan polupokušaj iz okreta u gužvi.

Koliko su „zmajevi“ bili blizu ili bolje rečeno daleko od pobjede u ovom meču je taj da im je trebalo čitavih pola sata i u prvom i u drugom poluvremenu da upute šut ka protivničkom golu.

Selektor Sušić iskoristio je ovu utakmicu da isproba i nekoliko novih imena, između ostalog i svog sinovca Svena Tina Sušića, te Anela Hadžića koji su debitovali u dresu nacionalnog tima, ali su se uklopili u sivilo ostatka ekipe.

„Zmajevi“ su počeli meč pomalo nervozno i u prvim minutima viđene su dvije velike nesigurnosti, prvo je u drugom minutu Egipat imao dobru priliku poslije izgubljene lopte Salihovića, ali je šut završio preko gola.

Samo dvije minute kasnije nova greška - Spahić je tokom pokušaja da se iznese lopta iz 16. dodao praktično loptu do protivničkog napadača koji se našao na 16 metara od gola Begovića, ali je oklijevao sa šutom, zatim pokušao da doda saigraču i na kraju upropastio vrlo dobru priliku.

U 11. minutu mini svečanost na terenu, igru je napustio Samir Muratović, koji se poslije 24. Meča u dresu BiH, oprostio od reprezentacije, a umjesto njega ušao je Sven-Tino Sušić, sinovac Papeta Sušića i tako debitovao za reprezentaciju BiH.

Odbrana BiH dozvolila je u nastavku Fatiju da dva puta isproba svoj udarac, prvo u 15. Minutu, potom i pet minuta poslije, ali je bio neprecizan.

U 30. minutu Senad Lulić uputio prvi šut ka golu Egipćanina, ali van okvira, lopta je poslije njegovog pokušaja desnom nogom sa dvadesetak metara preletjela tik iznad prečke.

Pet minuta poslije Kolašinac se našao u šesnaesterac, lopta je u gužvi došla do Džeke koji je šutirao prema golu ali metar-dva od stative.

Odlična akcija zmajeva u 38. minutu, a u odličnoj prilici ponovo se našao Lulić, ali njegov šut sa 10 metara brani Ekrami.

Golman Egipta bio je siguran i nekoliko trenutaka kasnije kada je bez problema uhvatio u naručje loptu poslije šuta Salihovića iz slobodnog udarca.

Dvije minute prije odlaska na odmor kombinovali su Lulić i Ibišević, a pokušaj Ibiševića da centrira je izblokiran. Uslijedio je korner poslije kojeg su Egipćani zaprijetili brzom kontrom, ali odlični Kolašinac u posljednji čas stigao je protivnika i oduzeo loptu i tako spasio svoj gol, ili bar stopostotnu priliku.

Na početku drugog poluvremena Safet Sušić izvršio je dvije izmjene, umjesto Mujdže i Kolašinca ušli su Vranješ i Anel Hadžić, kome je ovo takođe debi u dresu BiH.

Fudbaler Čelsija Muhamed Salah u 52. minutu prošao je Bičakčića i uputio dobar pas za Geda, zakasnio je malo Vranješ i Egipćanin je preciznim šutem sa ivice šesnaesterca poslao loptu u malu mrežicu za vođstvo Egipta 1:0.

Egipat je povisio na 2:0 u 64. minutu, a strelac je bio asistent kod prvog gola Muhamed Salah koji je istina imao mnogo sreće. Hosam Gali je šutirao sa nešto više od 20 metara, a lopta se odbila i nekako došla do zaboravljenog Salaha koji je čak pogledao prema sudiji da li je riječ o ofsajdu, a kada se uvjerio da nije, poslao je loptu pored Begovića za 2:0.

Ognjen Vranješ spriječio je potpuni debakl “zmajeva” u 76. minutu zaustavivši Salaha, koji je predriblao nekoliko naših fudbalera i našao se u šesnaestercu, ali je onda umjesto da šutira zastao, kao da čeka prekršaj za najstrožu kaznu, što je iskoristio Vranješ i uzeo mu loptu. Uzalud je Salah tražio prekršaj.

Kao i u prvom poluvremenu, “zmajevi” su uputili šut ka golu Egipta tek poslije pola sata igre u drugom poluvremenu. Izet Hajrović snažno je šutirao, ali golman Egipta je bio siguran.

Centrimetri su nedostajali da BiH smanji an 2:1 poslije kornera u 82. minutu i odličnog udarca glavom Spahića.

Novi korner imala je BiH u prvom minutu sudijske nadoknade poslije pokušaja Džeke, ali nije bilo opasnosti po gol Egipćana.

BiH: Begović – Mujdža (od 46. Hadžić), Bičakčić, Spahić, Kolašinac (od 46. Vranješ) – Muratović (od 11. Sušić, od 79. Vršajević), Salihović, Lulić (od 62. Hajrović), Medunjanin – Ibišević (od 62. Višća), Džeko

EGIPAT: Ekrami, Fati, Gazal, Rabia, Aid Oka, Elmuhamadi, El-Neni, Gali, Salah, Gedo, Kamar

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Jamie McDonald)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC