• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ne da prvo mjesto!

U 72. - 1:1, u 81. - 4:1. Crvena zvezda je za devet minuta slomila otpor Napretka pred 22.650 navijača i vratila Partizan na drugo mjesto na tabeli.

Crvena zvezda - Napredak 4:1 (1:1)!

Reklo bi se ubjedljivo, dopadljivo, efikasno, nadmoćno...

Ali, nije se tako Crvena zvezda vratila u ulogu lidera poslije 18. kola Superlige. Tri boda sa kojima su gurnuli Partizan na drugo mjesto, crveno-bijeli osvojili su teško, uz mnogo muke i malo sreće kad je trebalo. Ali, i ovog puta imali su raspoloženog strelca u svojim redovima - bio je to Abiola Dauda, koji je postigao drugi i treći gol za domaći tim u razmaku od četiri minuta...

Napredak se u Kruševac vratio sa punom mrežom, ali mirne savjesti, jer je tim bivšeg Zvezdinog kapitena Nenada Lalatovića sve do 72. minuta pravio velike probleme protivniku i stvarao veliku nervozu navijačima beogradskog kluba, a bilo ih je 22.650 na stadionu i pravili su sjajnu atmosferu.

Na kraju, ipak, zaslužena pobjeda favorita!

Do daljeg, Crvena zvezda ima 41 bod, a Partizan, koji je bio ubjedljiv u Kragujevcu ranije u subotu, ima 40. Prvi dočekuju kragujevački Radnički u narednom kolu, a drugi gostuju Radu.

U danu u kom će se više pričati o golovima i osmoj uzastopnoj pobjedi tima Slaviše Stojanovića, fudbalski je primjetiti i da protiv ekipa koje nemaju namjeru da se brane, Zvezdina odbrana ima problema. Ovog puta, ogroman prostor koji se pojavljivao između posljednje linije odbrane i defanzivnog veziste nije bio adekvatno kažnjen, iako je bilo nekoliko prilika za to.

Na kraju, Kruševljani su za to i surovo kažnjeni: bilo je 1:1 u 72, a 4:1 u 81. minutu!

Novi-stari lider je do pobjede stigao tako što je prvi primio gol. Gosti su poveli pogotkom Srđana Dimitrova u 15. minutu sa bele tačke, nakon što je Boban Bajković srušio Nenada Gavrića u gol šansi i dobro prošao, jer mu je sudija Boško Jovanetić pokazao samo žuti karton...

Da je izvadio i crveni, ne bi pogriješio, osim što bi se ponovo potegla priča o tome da li je potrebno u takvim situacijama "duplirati" kaznu za jedan tim.

Stojanovićev tim tada je jurnuo "grlom u jagode" i umalo zbog toga nije bio kažnjen poslije dvije, tri brze kontre mladog tima koji je sastavio Lalatović. Ipak, poslije desetominutne ofanzive u finišu prvog poluvremena, Zvezda je izjednačila u nadoknadi prvim golom Pavićevića od dolaska u klub!

On je sjajno reagovao glavom na "prvoj" stativi, poslije kornera koji je sa desne strane izveo Milijaš. Pavićević je, bez da je mogao da vidi gol, pogodio donji lijevi ugao, Krznarić se bacio, ali nije imao šanse da zaustavi loptu...

U nastavku - nervoza, faulovi, udaranja, potezanja i izležavanja... To je uglavnom moglo da se vidi u drugom poluvremenu, uz povremene prodore brzonogog Darka Lazovića ka golu Napretka, ali i šanse Miloša Bajića za 1:2. Napadač gostiju je tada odlučio da šutira sa 16 metara, ali je tukao preko gola i za to dobio kritike saigrača.

Kao i u prvom poluvremenu, kazna je stigla brzo.

Lazović je u 72. minutu možda i peti, šesti put probio odbranu gostiju u nastavku i zaradio korner, iz kojeg je pogodio u čelo Daudu na drugoj stativi, a Nigerijac, bez skoka, glavom zakucao loptu u mrežu - na oduševljenje navijača - 2:1!

Nisu se ni ugasile baklje na Sjeveru, već u narednoj akciji Zvezda je prišla Krznarićevom golu sa lijeve strane i postigla još jedan gol. Dragan Mrđa ove večeri nije se upisao u strelce, ali je asistirao Daudi za pogodak koji je prelomio meč - jubilarni deseti gol za "devetku" i 3:1, već u 76. minutu! U tom trenutku Dauda i Mrđa bili su na diobi prvog mjesta liste strelaca sa po deset golova...

Možda i zbog toga, pet minuta kasnije kreirali su pomalo neprijatnu scenu. Poslije faula nad Mrđom u kaznenom prostoru i usmerene ruke Jovanetića ka beloj tački, dvojica napadača Crvene zvezde sporila su se oko toga ko će izvesti penal. Mrđa je tražio da to bude on, Dauda namjestio loptu, prišao i rezervista Miloš Ninković, a neprijatnost je prekratio trener Stojanović.

Sa aut linije pokazao je da Ninković izvede penal, što je vezista i uradio, ali mu je Krznarić odbranio udarac, a Mrđa na "ničiju" loptu natrčao i dao gol za 4:1. Međutim, ni to nije bio gol...

Jovanetić je već bio prekinuo igru, jer je procenio da je golman Napretka prerano istrčao sa gol-crte, napravio dva koraka unaprijed i odbranio prvi pokušaj Ninkovića. Iz "repasaža", popularni "Nine" je promijenio stranu, Krznarić otišao na istu - 4:1 i definitivni kraj neizvesnosti pred 22.650 bučnih navijača, koji su zapjevali:

"Hoćemo titulu!"

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U prvom susretu dva tima od 13. marta 2010. godine i pobjede Zvezde od 2:1 poslije 0:1 na poluvremenu, trener domaćeg tima izveo je dvojicu napadača i ostavio Miloša Ninkovića na klupi.

Trener gostiju i bivši kapiten Crvene zvezde, Nenad Lalatović, izveo je prilično ofanzivan sastav sa dvojicom napadača. Kruševljani su sa pet postignutih golova u dva prolećna kola najefikasniji tim Superlige od zimske pauze.

Skor između Crvene zvezde i Napretka sada je 11-6-0 u Beogradu, a 21-11-2 ukupno.

CRVENA ZVEZDA: Bajković - Petković, Kelhar, Pavićević, Mijailović - Gogić, Milijaš, Lazović, Pečnik - Dauda, Mrđa.

NAPREDAK: Krznarić - Cvetković, Frimpong, Janičić, Aškovski - Mićić, Regan, Trujić, Dimitrov - Bajić, Gavrić.



TOK UTAKMICE:

1 - Utakmica je počela u crvenom dimu, koji je stigao sa pune sjeverne tribine, gdje su Delije napravile bakljadu.

5 - Prva šansa za Napredak i panika pred Bajkovićevim golom. Mijailović je loše reagovao na 16 metara od svog gola, Kruševljani su došli u posjed lopte, a na oštar centaršut s desne strane, Pavićević je reagovao klizećim startom i umalo nije zatresao svoju mrežu. Korner.

9 - Velika šansa za Crvenu zvezdu, tačnije povratnika u startnih 11 Daudu. On se lijepo zagradio na jednu dugu loptu, okrenuo i našao 1 na 1 sa čuvarom na ivici šesnaesterca. Lako ga je varkom izbacio i došao u priliku za šut sa 12, 13 metara, ali levom nogom. Udarac je odbranio Krznarić!

14 - Visoko postavljenu odbranu crveno-bijelih rasuo je na sitne komade defanzivni vezista gostiju Mićić. Brzi Gavrić protrčao je između Mijailovića i Pavićevića, primio loptu i dao sebi for, kada ga je sapleo Bajković.

Sudija Jovanetić nije imao dilemu da li je to najstroža kazna, ali jeste da li treba isključiti Bajkovića ili ne. Poslije desetak sekundi izvukao je žuti karton iz džepa, vjerovatno zbog toga što je uz Gavrića trčao još jedan defanzivac Crvene zvezde.

Gavrić je tražio da izvede penal, što mu saigrači nisu dali... Loptu na "kreč" namjestio je vezista Dimitrov i pogodio sam donji desni ugao Bajkovićevog gola. Bajković je pogodio stranu, ali nije imao šansu da odbrani šut - 0:1!

I onda bura!

Dvije neprijatne i brze kontre sjevnule su na polovini Crvene zvezde u trenucima sveopšte navale domaćih na izjednačenje. Drugi put, Kruševljani su bili u situaciji 3 na 2, ali je Trujić loše primio loptu u presudnom trenutku i dao Zvezdi šansu da reaguje.

Na drugoj strani, u solo prodor krenuo je Dauda, kojeg su u trenutku šuta stigli defanzivci Napretka, pa se lopta praktično odbila od Nigerijca i upravo tako prohujala par centimetara pored gola! Toliko je Zvezdu dijelilo od izjednačenja u 18. minutu.

Ovaj trominutni haos potom se umirio, tempo je opao, dijelom i zbog toga što se jednom fudbaleru Napretka dugo ukazivala pomoć na nezadovoljstvo domaće publike.

25 - Napredak igra ofanzivno i agilno, iako vodi, pa je tako Zvezda imala priliku za kontru, ali je izostao posljednji pas Pečnika ka Daudi.

Na drugoj strani - panika!

Mladi Bajić izmiješao je čuvare, ali bio izblokiran u trenutku šuta. Nalazio se na 10 metara od gola... Napredak ne pomišlja da se brani!

28 - Gužva, frka i panika pred Krznarićem, poslije kornera koji je izveo Milijaš, ali je golman Napretka u posljednjem trenutku "ušao" u šut Daudi!

32 - Nova šansa za Daudu! Prodor Lazovića po desnoj strani, oštar centaršut po zemlji na nogu Nigerijcu, koji nije dobro zahvatio loptu sa ivice peterca, na "prvoj" stativi.

33 - Kakav udarac Bajića i još bolja intervencija Bajkovića! Samo je on zaslužan što nije 0:2. Napredak je izbacio kompletan tim Zvezde iz igre kratkim pasovima, presudan je stigao do Bajića koji je sa 16 metara po sredini tukao školski, iz prve, pod prečku, ali je Bajković potvrdio klasu!

Napredak je opasniji tim!

37 - Sporna situacija pred golom Crvene zvezde! Kontra Napretka zaustavljena je zbog ofsajd pozicije, koje nije bilo, ali nije bilo ni gola, jer je Bajković instiktivno reagovao i šut Bajića sa pet metara rukom poslao "na" prečku! Lopta se odbila na gol crtu i vratila u polje, ali su tada već svi igrači bili stali, zbog podignute zastavice...

Usporeni snimak razbio je svaku dilemu, Bajić je bio u liniji sa čuvarima u trenutku centaršuta sa desne strane.

Ova kontra gostiju, četvrta ili peta od početka susreta, potvrdila je ranjivost Zvezde na terenu najvećih dimenzija u državi.

45 - Totalna ofanziva Crvene zvezde trajala je deset minuta i krunisana je golom, poslije prekida! Nakon što su Milijaš i Lazović centaršutevima iz igre "sabili" skoro cijeli plavo-bijeli tim u svojih 16 metara, uslijedio je korner, posle kojeg je Pavićević u trećem nastupu postigao prvi gol za klub.

Milijaš je izveo korner sa strane predviđene za ljevonoge igrače, poslao je oštru loptu na rogalj peterca, odakle je crnogorski štoper reagovao instiktivno i "trznuo" loptu ka golu. Ispostavilo se da je pogodio krajnji lijevi ugao Krznarićevog gola, "tik" pored "prve" stative - 1:1!

POLUVRIJEME: U prvih 45 minuta viđena je nesvakidašnja utakmica za srpske uslove i gostovanje "malih" na "Marakani". Lalatović nije ni pomislio da se brani, kažnjavao je svako neoprezno prestrojavanje protivnika na drugu polovinu terena i njegovi igrači imali su priliku da daju i drugi, poslije prvog gola.

Međutim, najefikasniji tim lige imao je svoje šanse, možda i više šansi od prikazanog kvaliteta igre. Na kraju, Zvezda je dala gol poslije prekida iz situacije koja je bila znatno manje opasna po mrežu protivnika od nekih prethodnih.

Sasvim realnih 1:1 u Ljutice Bogdana i najava verovatno zanimljivog drugog poluvremena.



DRUGO POLUVRIJEME:

45 - Bez izmjena na obje strane, utakmica je nastavljena. Prvi minut ponovo je pripao navijačima Zvezde, koji su razvili veliku "šetalicu" na sredini sjevera. Slika je upotpunjena crveno-bijelim trakama sa obje strane.

Lijepa slika na najvećem stadionu.

50 - Dvije šanse u dva napada za Crvenu zvezdu. Oba prodora po desnoj strani zaustavio je golman Krznarić. Razigrao se Lazović okrenut prema Sjeveru.

56 - Od povratka sa odmora nema onog tempa iz drugog poluvremena. Lopta je prevashodno u posjedu crveno-bijelih, Napredak se odlučio za defanzivu, a navijače Zvezde nervira često ukazivanje pomoći gostujućim igračima.

58 - Šansa za Napredak! Velika! Praktično ni iz čega, Kruševljani su mogli da dođu do vođstva ali je Bajić sa 16 metara tukao preko gola!

NERVOZA NA OBJE STRANE!


Mijailović je mogao da bude isključen! Prvo je pokosio igrača Napretka, a onda ušao u gužvu sa rivalima tražeći od rivala da ustane. U toj gužvi, temperamentni levi bek Crvene zvezde zaradio je žuti karton i, pored toga, unio se u lice jednom od igrača Napretka koji ga je provocirao.

Došlo je do karakterističnog kontakta glavama, što se često viđa na terenima širom svijeta, ali se niko nije "srušio" na travu. Sudija je lagano "iskulirao" cijelu ovu frku...

Broj faulova drastično je povećan u drugom dijelu igre.

63 - Stojanović pravi prvu izmjenu - Ninković za Pečnika. Ninković dobija ovacije publike, Pečnik aplauze. Trudio se jeste, mada mu nije išlo ovog puta... Izmjenom uzvraća Lalatović: Ndiaje za Gavrića.

Ispostavilo se da je Stojanović pravio bolje izmjene.

72 - Ulaskom Ninkovića, težište igre premjestilo se pred gol Napretka, a iz drugog prekida drugi gol Zvezde. Dauda glavom na centaršut Lazovića za 2:1!

76 - Prvi sljedeći napad i novi gol Daude, sada iz igre, poslije akcije sa lijeve strane i asistencije Mrđe - 3:1 i kraj neizvjesnosti!

81 - Penal za Zvezdu i prvi proljećni pogodak do skora povrijeđenog Ninkovića - 4:1.

KRAJ UTAKMICE!

(MONDO, Foto: Foto: MONDO/D. Nedeljković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC