• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Na kraju bićemo Barsa-potpuno negledljivi!"

Nisu svi oduševljeni dok gledaju u kom pravcu ide Bajern Pepa Gvardiole. Najveća legenda njemačkog fudbala kritikuje ovo što prikazuje prvak Evrope.

Franc Bekenbauer je danas, u 69. godini, savjetnik pri bordu direktora Bajerna iz Minhena, stručni konsultant mreže "Sky Germany", i kolumnista najtiražnijeg njemačkog lista "Bild".

To je danas...

A, generalno je najbolji njemački fudbaler svih vremena, legenda Bajerna iz Minhena sa 528 utakmica, 77 postignutih golova, i tri uzastopne titule prvaka Evrope sredinom 70-ih. Uz Marija Zagala jedini je čovjek na planeti koji je i kao igrač i kao selektor osvajao Mundijal. On je bio i trener, i predsjednik Bajerna...



Bekenbauer, iako će mnogi pomisliti da je samo džangrizavi starac, spada u red onih koji nisu oduševljeni dok gledaju ovaj moćni, dominantni Bajern koji na svoju ruku mijenja Pep Gvardiola.

Konkretno, poslije revanš meča osmine finala Lige šampiona, u kojem je Bajern otaljao posao protiv Arsenala, i poslije 0:2 u Londonu odigrao tek da odigra 1:1 kod kuće, Bekenbauer je rekao:

"Nisam srećan... Na kraju, završićemo kao Barselona. Bićemo negledljivi! Oni samo dodaju loptu naprijed i nazad, dodaju se čak i kad su na gol-liniji".

I zaista je bilo tako - negledljivo.



Ali, Gvardiola je to i želio. Taktički je odigrao odličnu utakmicu jer je napadom bez napada, posjedom lopte bez insistiranju na ulazak u protivničku trećinu, zapravo oduzeo Arsenalu i Arsenu Vengeru pravo na kontra napad. Ako ne napadaš - nećeš pogriješiti, nećeš poslati previše igrača na njegovu polovinu, protivnik neće dočekati tvoj kiks, i neće moći da te kazni iz kontre.

Takav pristup ne dopada se "Der Kaiseru", odnosno "Imperatoru", kako su ga zvali za vrijeme dok je igrao, zbog gracioznog stila i pobjedničkog duha.

"Ako je to naša filosofija, onda ćemo se u početku radovati, jer ćemo pobjeđivati i osvajati titule, a onda... Onda ćemo vjerovatno početi da igramo kao Barselona. I dalje ćemo pobjeđivati, ali ćemo biti dosadni i nećemo više uživati".

Bekenbauer je, da ne bude da samo kritikuje, ponudio alternativu.

"Šta bih ja? Ja bih šutirao i iz "drugog reda". Ne bih protiv odbrane koja se sabila u svoj peterac uzeo i vratio loptu nazad skroz do svog gola i krenuo iz početka. Ako bi se branili, ja bih ih napadao. To je efektniji način. Dao bih igračima slobodu da to i urade", smatra Bekenbauer da se kod Gvardiolinih fudbalera povremeno i vidi želja da se napravi nešto "na svoju ruku", ali da oni to ne rade zbog odanosti trenerovim idejama i zamislima.

Složili se mi ili ne, o ukusima vrijedi raspravljati...

(MONDO, foto: Alexander Hassenstein)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC