• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni Bajern, ni Siti, ni Barsa, već Real

Autor mondo.rs

Norveški vunderkind Martin Odegard razmotrio sa ocem ponude giganata i odabrao šampiona Evrope.

Po svemu sudeći, završena je trka za norveško "čudo od deteta", Martina Odegarda (16). Trčali su je javno Real, Barsa, Mančester siti, Liverpul, Bajern i drugi klubovi, a najbrži i najkonkretniji bili su Madriđani.

Prema pisanju brojnih kontinentalnih i ostrvskih medija, uključujući britanski "Gardijan", talentovani ofanzivni vezista trenutno je u glavnom gradu Španije, gde bi uskoro trebalo da potpiše ugovor sa Realom.

Nije precizirano da li će odmah zadužiti opremu "kraljevskog kluba" ili će do daljeg ostati u matičnom Stromsgodsetu, kao pozajmljen igrač. U svakom slučaju, izvesno je da će postati prvi Norvežanin koji će nastupiti za Real.

Ko je Martin Odegard, kadet koji je počeo 2014. godinu sa jedva napunjenih 15 i bez ijednog seniorskog nastupa? Kako je u međuvremenu stekao simpatije skauta svih velikih klubova?

"Očigledno je da je on prelepa mlada, sa mnogo mladoženja ispred vrata. Mislim da smo mi najlepše mladoženje", preporučio je Karl Hajnc Rumenige, čelnik Bajerna, norveškom talentu selidbu u Minhen.

Iako su "mladoženje" kucale na vrata porodice Odegard, odluka nije donesena sve do početka 2014. Roditelji i Martinovi predstavnici putovali su po Evropi, u potrazi za pravom i najboljom odlukom za mladog Norvežanina. Po svemu sudeći, Real je stekao njihove najveće simpatije.

Ako jeste, na Bernabeu stiže rano procvali kreator igre, koji je na 23 ligaške utakmice postigao pet golova, uz sedam asistencija. Na međunarodnom nivou debitovao je u avgustu, u utakmici protiv Emirata, a prvi takmičarski meč za reprezentaciju odigrao je u oktobru, dva meseca pre nego što je proslavio 16. rođendan.

Levonogog fudbalera mnogi neizbežno porede sa Lionelom Mesijem i odavno mu predviđaju blistavu karijeru. Ne samo zbog efikasnosti, već i zbog "niskog stava", kojim njegova brzina dodatno dolazi do izražaja.

"Roni Deila, koji je radio kao trener u Martinovom klubu Stromsgodset, opisao ga je kao 'netipično norveškog fudbalera'", ističući njegove finese, bogat repertoar driblinga i pirueta zbog kojih ga porede i sa Zinedinom Zidanom.

Naravno, mnogi se plaše da Odegard ne postane novi Fredi Adu, nekada proglašavanim "novim Peleom", koga u Srbiji nismo imali da gledamo na terenu, iako je proveo minulu polusezonu u Jagodini.

Oni koji su uvereni da će Martin uspeti uzdaju se i u njegovu stabilnost, kao i čvrst karakter.

"Bez obzira na pitanje koje mu se postavi, odgovara sa zrelošću momka od 25 godina. Kada ga pitaju za oborene rekorde, govori sa velikom zahvalnošću zbog pružene prilike da ih obori. Kada ga pitaju da komentariše svoju budućnost, ističe značaj rada na sebi i konstantnom napretku. Na pitanje šta ga čini tako posebnim odbija da odgovara".

Iza mladog fudbalera stoji i njegov otac, Hans Erik, koji je bivši profesionalni fudbaler sa više od 300 nastupa za Stromsgodset i Sandefjord. On ističe da je Martin od sedme godine trenirao oko 20 sati nedeljno, kao da i danas sedmično prođe šest individualnih treninga.

"Moj otac nikada nije govorio o pobedama i o tome kako da budem najbolji. Samo mu je važno da konstantno napredujem i da se razvijam sve vreme. Uvek mi je sve predstavljano kao zabava, bez stresa i straha. Uvek mi govori da ne postoji opasnost u pravljenju grešaka. Naprotiv, on hoće da ih pravim, pa da onda pokušavam ponovo. Uvek me bodri i podstiče da uzimam loptu", rekao je Odegard junior.

Očekivanja su ogromna. Ostaje nada da će ih opravdati.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC