• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nosite crveno, donosi titule

Boja dresa determiniše uspeh kluba. Crvena boja je za titulu

 Nosite crveno, donosi titule  Izvor: MONDO

Boja dresa jedan od faktora koji utiče na uspeh ili neuspeh neke ekipe, barem to proizilazi iz studije naučnika sa univerzitata u Duramu i Plimutu, koji su analizirali rezultate engleskih fudbalskih klubova u periodu od 1946. do 2003. godine.

Klubovi koji igraju u crvenim dresovima, po pravilu, bolje su plasirani od klubova koji nastupaju u nekim drugim bojama. Činjenica da su Mančester junajted, Liverpul i Arsenal obično na vrhu tabele Premijer lige nije slučajnost, tvrde eksperti sa ova dva univerziteta i objašnjavaju to duboko ukorenjenim biološkim odgovorom na boje.

"U prirodi crveno je često povezano sa muškom agresijom i kočoperenjem, a primer za to je crvendać. To je signal kvaliteta mužijaka podstaknut testosteronom, čiji su upadljivi efekat u prošlosti koristili i vojnici na svojim uniformama", navodi se u studiji.

Profesor Robert Barton iz Plimuta smatra da su dva osnovni razlogi uspeha crvenih timova to što ta boja tokom vremena podsvesno privuče veći broj navijača i što takva boja dresa
utiče na samopouzdanje igrača i koncentraciju protivnika.

Studija je bila uglavnom usmerena na utakmice koje su ekipe igrale kao domaćini, pošto tada timovi po pravilu nose dresove u izvornim bojama, a rezultati do kojih su naučnici sa dva univerziteta došli su sledeći:

Ekipe u crvenom bile su ubedljivo najuspešnije, posle njih najbolje rezultate ostvarivali su oni timovi koji su nastupali u izrazito belim i plavim dresovima, dok su klubovi koji igrali u žutoj ili narandžastoj opremi najgore prolazili.

Ako je verovati ovoj studiji Srbija nemaju razloga za brigu. Dresovi naše reprezentacije su crvene boje, dakle na dugi rok trebalo bi da budemo uspešni.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC