• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hajduk kao Barselona!

Jedan od dva najveća hrvatska kluba započeo proces privatizacije. Cilj je da Hajduk, po ugledu na Barselonu, postane vlasništvo svojih članova.

 Hajduk kao Barselona! Izvor: MONDO

Splitski Hajduk, član nekadašnje "velike četvorke" jugoslovenskog fudbala zajedno sa Crvenom zvezdom, Partizanom i zagrebačkim Dinamom, u petak je odlukom specijalnog državnog tela dobio saglasnost da se iz kluba - udruženja građana transformiše u sportsko deoničarsko društvo.

Prvi korak, na čemu Hajduk već radi, jeste izrada elaborata o transformaciji, što obuhvata reviziju kompletnog poslovanja u prethodnom periodu.

Posle toga sledi uplata osnivačkog kapitala, u čemu će grad Split učestvovati sa najmanje milion kuna (oko 137.000 evra), nakon čega će uslediti poziv članovima kluba. U toj fazi će svi kojima Hajduk duguje moći svoja potraživanja da zamene za deonice.

Splitski klub, koji je u poslednje vreme prošao kroz ogromne finansijske probleme, pa je čak bio na pragu administrativne selidbe u niži rang takmičenja, želi da se privatizuje po takozvanom "španskom modelu", tako da Hajduk bude u vlasništvu svojih članova.

Najpoznatiji takav brend je FK Barselona, koja ima više od 150.000 "sociosa" i oni svake godine plaćaju članarinu u minimalnom iznosu od 1.000 evra. Predsednički izbori u Barseloni se održavaju svake četiri godine, a svaki "socios" ima pravo glasa.

Splitski "bili" nadaju se da će u prvoj fazi privatizacije privući oko 30.000 članova.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC