• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan angažovao psihologa

Autor mondo.rs

Jaz između uspešnih rezultata u Ligi Evrope i posrtanja u Superligi, u Partizanu pokušavaju da reše tako što su angažovali "doktora za glave" fudbalera.

 Psiholog pomaže Partizanu Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS



Nije do znanja, nije do nogu, već do glava!

Tako su u Partizanu postavili dijagnozu svojim fudbalerima koji pokazuju dva različita lica kada igraju domaće prvenstvo i kada nastupaju u Ligi Evrope. Zato je neophodno da ih neko "izleči", a za taj zadatak angažovan je psihoog, potvrdili su čelnici kluba sa Topčiderskog brda.

Zašto Partizan u Ligu Evrope igra odlično i beleži pobede, a u domaćem prvenstvu ne liči na sebe? Neefikasnost je jedan od mogućih odgovora, uostalom to su u više navrata govorili i trener Zoran Milinković i fudbaleri. Isto tako, možda je problem i u taktici, jer Partizan zna da igra protiv ekipa koje se ne brane, ali čim im neko postavi zonu ili igra "bunker" onda se pogube i sve to ide traljavo. Često se može čuti sa tribina da je igra Partizana "provaljena", da je lopta ide sporo i da protivnik onda lako izlazi na kraj sa jalovim napadima.

Fudbaleri ne umeju da objasne zašto u prvenstvu već imaju četiri poraza i tri remija (u poslednja tri kola - dva remija i poraz i to sve u Humskoj!). Ne ume ni trener Milinković: "Promašili smo dva penala protiv Čukaričkog, imali smo igrača više. Nije nas išlo. Jednostavno, desilo se...".

Navijači su, naravno, nestrpljivi, a kad uzmu nekoga na zub teško mu opraštaju, kao u slučaju Stefana Babovića, koji osim prezimena nosi i teret kapitena (kad ne igra Saša Ilić). Nije da im Babović ne daje povoda za zviždanja, gunđanja, proteste, pa onda i nije čudno što se može videti takva scena da se kapiten Partizana zatrčava na tribinu da se obračuna sa nekim navijačima, potom drugoj tribini pokazuje srednji prst...

Šizofrenija u Humskoj!

Zvezda je posrtala, a onda je došao Radovan Karadžić...

U sezoni 1983/84. Zvezda očajno startovala (14 utakmica, 5 pobeda) pa je trener Gojko Zec posle nekoliko poraza pozvao Radovana Karadžića, tada stručnjaka za depresiju. Na kraju sezone, crveno-beli su osvojili titulu!

Da li će psiholog uspeti da "namesti glave" igračima - videćemo. Bilo je i ranije slučajeva da su u stručnom štabu bili psiholozi i to nije nikakvo izmišljanje tople vode. Možda je o tome trebalo voditi računa i ranije, odnosno pre svih ovih posrtanja.

U neformalnim razgovorima sa pojedinim čelnicima Partizana saznali smo da su igrači "potonuli" nakon neuspeha u plej-ofu Lige šampiona protiv BATE Borisova, posle kojeg je usledio potop u "večitom derbiju" i novi neuspesi u Superligi.

Ali, kako onda objasniti igre tih istih fudbalera u Ligi Evrope?

Zašto je sportistima potreban psiholog?



Pre više od godinu dana MONDO je napravio razgovor sa sportskim psihologom Borisom Stankovićem, koji je tada rekao da naši klubovi zaostaju u tom segmentu za onima u Evropi, SAD...

"Ovde u našim klubovima nema stalnog zaposlenih psihologa, čak ni povremeno. Tu još zaostajemo za Evropom, o SAD da ne govorimo, gde je mentalni trener neizostavni deo stručnog štaba. Jasno je da su ovde finansije problem, jer se nekad nema par za igrače, trenere, kondicione trenere a zamislite kada bi još trebalo platiti i mentalne trenere. Uz to, ni svest o značaju ove grane nije na potrebnom nivou".

Šta je sportski psiholog i čime se on bavi?

"Sportska psihologija je nauka koja treba da omogući sportisti da ostvari sve što dozvoljavaju njegove fizičke i, tehničko-taktičke sposobnosti kad je najpotrebnije - na takmičenju. Mentalnim treningom se postiže stanje uma koje pomaže sportista da pruži sve ono što se od njega očekuje u datom trenutku", objasnio nam je Stanković.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC