• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić o Albaniji: Srbija mora da se poštuje!

Autor mondo.rs

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dodatno obrazložio odluku da ne ide na fudbalsku utakmicu Albanija - Srbija u Elbasanu. O postupku albanskog ambasadora: "Razumem ga, ali to je nediplomatski. Neće me videti 6 meseci".




Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati fudbalskoj utakmici Albanija - Srbija u Elbasanu, a tu odluku je dodatno obrazložio na konferenciji za novinare.

Ponovio je da je fudbalska utakmica "ispolitizovana" i da je odlučio da ne ide, jer domaćin nije mogao da pruži određene uslove kako bi visoki državnik jedne zemlje uopšte mogao da bude na licu mesta.

"Rekao sam ranije da ako budem išao i Hašim Tači ne bude tamo da ću da vodim navijanje i uvek ću da vodim navijanje za Srbiju. Da sam otišao našli biste mi bezbroj primedbi, recimo da se kitim tuđim perjem. Ja se nikada nisam kitio tuđim perjem. Primao sam naše sportiste i kad izgube, ne samo kad dolaze kao pobednici. Uveren sam da će naši fudbaleri dati sve od sebe i da će se boriti, a kakav će biti rezultat - videćemo", rekao je premijer.

On je istakao da njegova odluka da ne ide na utakmicu nema veze sa odnosima dve zemlje, već zbog toga što se sve ispolitizovalo.

"Napravilo se bezbroj problema koje sam želeo da izbegnem, dao sam blagu i umirujuću izjavu kakvu državnici treba da daju i nisam stavio na papir sve što sam mislio i želeo da kažem. Nisam dobio garancijeda tamo neće biti ljudi o kojima sam govorio i zato što se Srbija mora poštovati. Dabi predsednik Vlade Srbije negde mogao da se pojavi moraju da budu ispunjeni određeni uslovi. Ne zanima me da li će neki magarac da mi polomi naočari, kao u Srebrenici, da li će neko da mi preti pištoljem, već da li će neko da poštuje Srbiju ili neće", poručio je Vučić.

Prokomentarisao je o gest albanskog ambasadora koji je u sredu uveče odbio da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije nakon što je u Tirani kamenovan autobus sa igračima Srbije.

Premijer je to ocenio kao "nediplomatsko ponašanje" koje ne može da se toleriše. Odgovor Srbije je ovakav:

"Oni imaju pravo na takvu reakciju, a Srbija ima dve mogućnosti da ambasador bude proglašen za personu non grata ili da se šest meseci ne vidi sa visokim zvaničnicima. Nisam želeo da zatežem odnose, a on šest meseci neće moći da dođe do mene ili do nekog visokog srpskog zvaničnika. To je nediplomatsko ponašanje i ne može da se toleriše".

Dodao je da veruje albanskim vlastima da su želeli najbolje.

"Oni su želeli da pošalju najbolju sliku iz Albanije, uveren sam da nisu želeli takav težak incident, a to jesdte težak incident i nije bio samo jedan kamen, već destine kamenja. Bilo je i nekulturnog, svakakvog ponašanja. To je, valjda, na čast onima koji to organizuju. Želim da razumem da su uložili sve napore, ali to ne može da opravda njegovo nediplomatsko ponašanje".

Vučić je rekao i da je prethodnih dana razgovarao sa albanskim premijerom Edijem Ramom i zahvalio mu se na prijemu srpskih studenata i poručio da će se i Srbija isto tako ponašati prema albanskim studentima kada dođu opvde u posetu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC