• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreće Svetsko prvenstvo klubova: Barsa, River ili?

Autor mondo.rs

Nekada su se igrale dve utakmice između prvaka Evrope i Južne Amerike, pa jedna, u Tokiju, kada je trijumfovala i Crvena zvezda, a sada je to turnir šampiona kontinenata.

Kako se stiglo od "Internacionalnog Tojota kupa" do "FIFA svetskog prvenstva klubova"?

Postepeno...

Od 1960. do 1979. godine igrala su se dva meča, između prvaka Južne Amerike i Evrope, na stadionima osvajača Kupa šampiona i Kopa Libertadores.

Od 1980. do 2004. godine igrao se jedan meč između šampiona dva kontinenta, uvek u Japanu, najčešće u Tokiju, potom i u Jokohami.

U tom periodu, pre 24 godine, nezvaničnu titulu prvaka sveta u fudbalu osvojila je i Crvena zvezda trijumfom od 3:0 nad čileanskim Kolo-Kolom.

Od 2000. godine FIFA je, prvo eksperimentalno, a potom i redovno, počela da organizuje Svetsko prvenstvo klubova, turnir na kojem su učestvovali svi prvaci kontinenata, da bi posle finala iz 2004. godine u kojem Porto pobedio kolumbijski Onse Kaldas boljim izvođenjem penala (0:0, 8:7) prestao da postoji "Tojota kup", a FIFA svetsko prvenstvo klubova počelo je da se održava svake godine.

I, do danas, turnir se selio iz Japana u Ujedinjene Arapske Emirate, ponovo Japana, u Maroko, da bi se ove sezone vratio u Japan.

Od 10. do 20. decembra, u Osaki i Jokohami, biće održano 12. Svetsko prvenstvo klubova, na kojem će se za laskavu titulu prvaka sveta boriti šampion Južne Amerike, River Plata, prvak Evrope Barselona, osvajač azijske Lige šampiona Gvangžu Evergrande, najbolji tim Afrike TP Mazembe, meksička Amerika, prvak KOKAKAF Lige šampiona, prvak Okeanije, Oklend siti i domaćin, šampion Japana, Hirošima.

Barselona će igrati za treću titulu prvaka sveta (2009, 2011), a River Plata za drugu, prvu u formatu koji je uspostavila FIFA pre 15 godina, a koji se ustalio pre jedne decenije.

Fudbaleri Barselone Lionel Mesi, Luis Suarez i možda Nejmar (možda, jer je Brazilac sinoć doživeo povred) predvodiće ekipu u pokušaju da osvoji treću titulu svetskog klupskog šampiona na turniru koji sutra počinje u u Japanu.

Šampion Evrope Barselone i pobednik Kupa Libertadores River Plata uključiće se u takmičenje u polufinalu.

U plej-ofu za plasman u četvrtfinale sutra u Jokohami igraju Hirošima i australijski Okland siti, a pobednik tog duela igraće protiv kongoanskog Mazembea. U drugom četvrtfinalu u Osaki igraće meksički tim Amerika i Gvangžu Evergrande iz Kine.

Pobednici četvrtfinala igraće u polufinalu 16. i 17. decembra protiv River Plate i Barselone, a finale je na programu 20. decembra u Jokohami.

Svetsko klupsko prvenstvo održava se u Japanu prvi put od 2012. godine, a prethodne dve godine turnir je održan u Maroku.

FIFA Svetsko prvenstvo klubova, trofeji:

Barsleona 2
Korintijans 2
Sao Paulo 1
Internasional 1
Milan 1
Mančester junajted 1
Inter 1
Bajern Minhen 1
Real Madrid 1

"Tojota kup" i FIFA Svetsko prvenstvo klubova, trofeji:

Milan 4
Real Madrid 4
Inter 3
Bajern Minhen 3
Boka Juniors 3
Nasional 3
Penjarol 3
Barselona 2
Korintijans 2
Independijente 2
Juventus 2
Santos 2
Ajaks 2
Mančester junajted 2
Porto 2
Sao Paulo 2
**************************

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC