• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šuker: Negativna atmosfera u Hrvatskoj oko fudbala

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U hotelu „Vestin“ održan je božićni Fudbalski forum Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kojem se raspravljalo o ulozi i važnosti medija u hrvatskom fudbalu te odnosu fudbala s ekonomijom.

  Fudbalski forum okupio je brojne govornike iz svijeta medija, biznisa i fudbala koji su kroz dva tematska panela raspravljali o navedenim temama.



Istaknuto je kako je cilj foruma progovoriti o problemima koji muče fudbal, ali i napraviti otklon prevladavajuće retorike u kojoj "dominira crna boja".

Sa panela je poručeno kako su mediji jako važni za razvoj sporta te kako su upravo mediji zaslužni što se od sporta stvorio veliki biznis.

Takođe je naglašena važnost medija u kreiranju mišljenja javnosti o pojedincima i organizacijama unutar fudbalskog svijeta.

Poručeno je kako postoji razlika između slike dijela medija koji pronalaze kako u hrvatskom fudbalu ništa nije dobro, dok se s druge strane fudbal predstavlja kao najbolji domaći izvozni proizvod.

Jedna od ključnih tema bio je slučaj Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Dinama i člana HNS-a, koji je pušten iz zatvora uz kauciju koju je sufinansirao predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Novinari su ukazali kako često o aktualnim sportskim temama, kao i o spomenutoj, bivaju prisiljeni pisati teme sa negativnim stavom po naredbi urednika, često protiv svojih uvjerenja, a sve u svrhu čitanosti i prodaje.

U drugoj panel diskusiji tema je bila pozicija hrvatskog fudbala u globalnom biznisu, svjetski trendovi u poslovanju klubova, stadionska infrastruktura, marketing, sponzorstva te komercijalna vrijednost hrvatskog fudbala.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker izjavio je kako u zemlji postoji negativna atmosfera oko fudbala koju potiču mnogi akteri te kako ta atmosfera smanjuje finansije preduzetnika.

Ukazao je na neadekvatnost stadiona za reklamiranje te upitnost isplativosti marketinga na malom hrvatskom tržištu.

Potaknuta su i pitanja o vezi fudbala i politike, o javnom finansiranju gradskih klubova, itd...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC