• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul za slavu i kartu Lige šampiona!

Autor mondo.rs

Slavni klub sa Enfilda pokušaće da ostane neporažen u finalima Kupa UEFA i Lige Evrope i tako se izjednači sa rivalom Seviljom po broju osvojenih trofeja, ali i obezbedi učešće u Evropi naredne sezone.

Samo su četiri tima do 2016. uspevala da četiri puta stignu do finala Lige Evrope (Kupa UEFA, Lige UEFA).

Prvo je to pošlo za rukom Borusiji Menhengladbah, koja je osvajala trofej 1975. i 1979, a gubila ga 1973. i 1980. Juventus je bio pobednik 1977, 1990. i 1993, ali je dve godine kasnije izgubio finale od Parme. Inter je u Kupu UEFA imao zlatne devedesete, pobedivši 1991, 1994. i 1998, dok ga je 1997. iznenadio Šalke.

I na kraju Sevilja!

Španci su ujedno i jedini tim koji nikada nije izgubio finale, a u sredu će ga igrati peti put, treći put uzastopno! Protivnik će biti Liverpul, još jedna ekipa koja u masovnijem evropskom takmičenju ne zna za poraz u utakmicama za trofej, a igrala ih je tri u svojoj istoriji. Za razliku od Sevilje, "redsi" se mogu pohvaliti i sa pet osvojenih titula prvaka Evrope.

SEVILJA

2006 - Ajndhoven, protivnik u finalu Midlzbro, rezultat 4:0.
2007 - Glazgov, protivnik u finalu Espanjol, rezultat 2:2 (1:1, 1:1), penalima 3:1.
2014 - Torino, protivnik u finalu Benfika, rezultat 0:0, penalima 4:2
2015 - Varšava, protivnik u finalu Dnjepar, rezultat 3:2

LIVERPUL

1973 - Liverpul, Liverpul - Borusija 3:2
Menhengladbah, Borusija - Liverpul 2:0
1976 - Liverpul, Liverpul - Klub Briž 3:2
Briž, Klub Briž - Liverpul 1:1
2001 - Dortmund, protivnik u finalu Alaves, rezultat 5:4


U Bazelu će, na stadionu Sent Jakob Park, 18. maja od 20.45, jedan od ova dva velikana po prvi put osetiti gorčinu poraza u finalu Lige Evrope. Liverpulu ili Sevilji biće narušen stoprocentni učinak. Utakmica za Engleze ima još veći ulog od trofeja, jer im je pobeda u evropskom takmičenju jedina ulaznica za Ligu šampiona naredne sezone i Evropu uopšte. Bazel je kao šampion Švajcarske obezbedio kvalifikacije za elintno takmičenje.

Ogroman motiv ima i Jirgen Klop, nemački trener na klupi Liverpul.

Harizmatični stručnjak veruje da njegov tim ima kvalitet da sruši Sevilju i da se već u prvoj sezoni u "redsima" okitiv vrednim trofejom i svojim prvim evropskim, s obzirom na to da je sa Borusijom Dortmund izgubio finale Lige šampiona 2013.

"To što neko ima iskustvo zbog ranijih igranja u finalima apsolutno ništa ne znači. To je samo jedan delić celine koja mora biti potpuna da biste vladali utakmicom i rešili je u svoju korist", odgovara Nemac na novinarsku konstataciju da je Sevilja iskusna zbog ranija dva uzastopna trofeja.

Prednost - nikome!

"Niko nije u prednosti pred finale. Sevilja je osvojila prošle sezone trofej i šta to znači? Osvojila je i pre dve godine i opet ću pitati šta to znači? Zapravo ništa, igra se nova utakmica", postavio je pitanje Klop i odgovorio na njega uz dodatak: "Nisu igrali ni pretprošle, a ni prošle godine protiv nas u finalu. To je naša velika prednost jer smo potpuno drugačiji od ostalih u ovom trenutku i to ćemo pokušati da iskoristimo".


Ipak, ima jedan objektivan problem.

"To je što se sa druge strane nalazi ekipa sa istim zadatkom kao i mi. Ali, mi to znamo, tako da to i nije neki veliki problem. Verujemo da imamo kvalitet, u tim i mislim da možemo da pobedimo i radujemo se trofeju.

Klop je naglasio da je za njegove igrače vrlo važno da ostanu fokusirani, ali da to neće biti problem.

"Siguran sam da će koncentracija biti mnogo veća nego što je bila u četvrtfinalu, pa i polufinalu. U bazel smo došli u ponedeljak da bismo se navikli na ambijent. Zapravo, nemamo šta drugo da radimo, jer za nas ne postoji važnija utakmica od ove u sredu", rekao je Klop.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC