• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crveni đavoli", "azuri", "tri krune"...

Autor mondo.rs

Ovo je priča o zastavama država koje će igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Danas vam predstavljamo Grupe E i F.

GRUPA E (Belgija, Italija, R. Irska, Švedska)

Belgija


Zastava: Sastoji iz tri vertikalna polja crno-žuto-crvene boje. Vertikalni raspored boja baziran je na zastavi Francuske, a boje su uzete sa grba vojvodstva Brabant. Inače, sve vodi poreklo iz revolucije protiv holandske dominacije nad Belgijom. Neuobičajena razmera 13:15 nepoznatog je porekla. Zastava je usvojena 23. januara 1831. godine, ubrzo posle nezavisnosti Belgije 1830. godine.

Nadimak belgijske reprezentacije je "crveni đavoli" i dobijen je pre svega zbog boja dresova.

Veliki grb Kraljevine Belgije sadrži motive lavova, koji drže štit na kojemu se takođe nalazi lav, belgijski nacionalni simbol. Ova dva motiva okružuje hermelinski ogrtač, simbol monarhije, a ispod njih se nalazi traka s državnom krilaticom "Snaga leži u jedinstvu", ispisan na francuskom ili holandskom jeziku. Svaki od lavova drži zastavu Belgije, a zastave prvobitnih devet provincija (sada ih je deset) izdižu se iza ogrtača. Na vrhu svega se nalazi kraljevsa kruna.

Italija


Zastava: Sastoji se iz tri jednaka vertikalna polja zeleno-belo-crvene boje. U zvaničnoj je upotrebi od nastanka Italijanske republike 1946. godine. I ova zastava je inspirisana francuskom, ali nema zvaničnog tumačenja upotrebljenih boja. Nezvanična tumačenja su da zelena boja predstavlja šume i pašnjake Italije, bela snežne Alpe, a crvena krv prolivenu u borbi za oslobođenje i ujedinjenje. Religioznije tumačenje ove tri boje predstavlja kao nadu, veru i dobročinstvo.

Grb Italije čine petokraka zvezda - bela sa tankom crvenom ivicom, koja se nalazi preko zupčanika, između maslinove grančice na levoj i hrastove grančice na desnoj strani. Okružuje ih na donjoj strani crvena traka sa natpisom Italijanska republika.

Italija nema u zastavi plavu boju, ali su u sportu tradicionalno "azuri" (palvi). Takođe, zvanična boja dresova im je u većini sportova plava. Razlog je azurna boja mora (Jadranskog, Sredozemnog, Tirenskog i Jonskog) koja teritoriju Italije, odnosno Apeninsko poluostvro okružuju sa tri strane.


Republika Irska


Zastava: Sastoji se tri vertikalna polja zelno-belo-narandžaste boje. U sadašnjem obliku prihvaćena je kao nacionalna zastava Irske Slobodne Države 1922. godine. Zastava je ostala i nakon što je ta država postala Republika Irska. Irski nacionalisti smatraju ovu zastavu kao zastavu celog Irskog ostrva, pa je ističu i nacionalisti u Severnoj Irskoj.

Harfa je dugo heraldički simbol Irske (da li ste pili Guinness?). Nacionalni fudbalski tim je "momci u zelenom" ili "zelena armija".

Švedska


Zastava: Datira iz 16. veka. Veruje se da je inspirisana grbom Švedske na kome se nalaze tri žute krune na plavoj pozadini, a konkretno je bazirana na zastavi Danske. Kralj Švedske Johan III počeo je sa upotrebom ove forme švedske zastave 1569. godine. Pre ovoga, slična zastava korišćena je na grbu Johanovog vojvodstva u današnjoj jugozapadnoj Finskoj. Prema legendi, švedski kralj iz 12. veka, Erik IX video je žuti krst na nebu tokom krstaškog pohoda u Finsku oko 1154. godine i prihvatio to kao svoju zastavu. Međutim, protiv ove legende govori to da nije bilo pomena ove zastave sve do 16.veka.

Nacionalni fudbalski tim zovu "tri kurne" ili jednostavno "plavo-žuti", pre svega zbog grba. Inače, hokejaši Švedske na grudima nose tri krune.

GRUPA F (Portigalija, Island, Austrija, Mađarska)

Portugalija


Zastava: Sastoji se iz dva vertikalna polja zelene (2/5 dužine) i crvene (3/5) boje. Na granici boja nalazi se armiljarna sfera u kojoj se nalazi tradicionalni portugalski štit. Zvanično je usvojena 30. juna 1911. godine ali je faktički korišćena od republikanske revolucije 5. oktobra 1910. godine. Zelena boja predstavlja nadu, a crvena krv onih koji su poginuli služeći naciji. Ovo je i najčešće usvojeno tumačenje, ali postoje i druge teorije o poreklu boja.

Island


Zastava: Regulisana je zakonom 17. juna 1944.godine. Civilna zastava se sastoji iz plavog polja na kome se nalazi beli krst unutar koga se nalazi još jedan jarkocrveni krst. Beli krst je pomeren ka jarbolu (tzv. skandinavski krst). Državna zastava, pored drukčije razmere, ima izrez u vidu lastavičijeg repa. Na državnoj zastavi bazirane su i predsednička zastava, koja nosi državni grb na preseku krakova krsta i zastava carinske službe koja nosi slovo "T" u gornjem levom polju.

Nadimak fudbalskog tima je "naši momci".

Austrija


Zastava: Smatra se da je zastava Austrije, uz dansku zastavu, među najstarijim nacionalnim zastavama na svetu. Prema legendi, zastavu je izmislio vojvoda Leopold V Austrijski (1157 – 1194) za vreme žestoke bitke tokom Krstaških ratova. Nakon bitke, njegova borbena odora bila je potpuno natopljena krvlju, ali kada je skinuo pojas, platno ispod njega bilo je čisto. Pod utiskom ovog prizora usvojio je boje i raspored za svoju zastavu. Nju je u 13. veku oblikovao vojvoda Fridrik II Austrijski (1210 – 1246, poznat kao "Fridrik Svadljivi"), poslednji iz dinastije Babenberg. Hteo je veći stepen nezavisnosti od Svetog Rimskog Carstva, pa je napravio novi grb: crveno polje sa srebrnom vrpcom. Najstariji prikaz nove zastave nalazi se na pečatu koji se čuva u samostanu Lilienfeld (Donja Austrija), s datumom 30. novembra 1230.

Austrijski grb se kao simbol Austrije koristi od kraja Prvog svetskog rata. Dvoglavi orao, koji je dotada predstavljao staru Austro-Ugarsku, zamenjen je jednoglavim orlom. Na prsima orla nalazi se stari štit Austrijskog vojvodstva u boji zastave, Orao levom kandžom drži zlatan srp, a desnom zlatan čekić. Ma glavi orla je zlatna kruna.

"Naš tim" je nadimak i Austrijanaca.

Mađarska


Zastava: Sastoji se iz tri vodoravna polja - crvene-belo-zelene boje. Usvojena je tokom revolucije 1848. godine. Crvena simbolizuje snagu, bela vernost, a zelena nadu. Do 1945. grb kraljevske krune bio je smešten u centru zastave. Tokom komunističkog perioda, grb s crvenom zvezdom nalazio se u sredini. U revoluciji 1956. grb je skinut sa zastave i stoga je prazna trobojka simbol ustanka. Posle 1990. u uporabi je ponovno i zastava sa istorijskim grbom s krunom.

Narod u Mađarskoj svoj tim zove "Magikus Magjarok" (magični Mađari).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC