• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlična Hrvatska počela pobedom, golčina Modrića!

Autor mondo.rs

Na "Parku prinčeva" počele su borbe u Grupi D, koja je jedna od najjačih na prvenstvu. .

"Vatreni" su počeli pobedom!

I to igrom koja "demantuje" pesimističke prognoze koje su stizale uoči odlaska Hrvata u Francusku.

Ove nedelje popodne, na prepunom "Parku prinčeva" u Parizu, Hrvatska je održala lekciju Turskoj iz svih segmenata igre, oborila rekord evropskih prvenstava po broju udaraca ka golu iz kaznenog prostora (15), ali samo jednom pogodila mrežu, uz dve prečke!

Sportska pravda na kraju je zadovoljena delom i zbog toga što, osim u jednom slučaju sredinom prvog poluvremena, Turska nije imala pravu šansu za gol, priliku završenu udarcem koji bi ugrozio Danijela Subašića.

U 1. kolu Grupe D, u kojoj su još Španija i Češka, utoliko veoma važnih: Hrvatska - Turska 1:0 (1:0).

Gol, pardon golčinu postigao je najbolji igrač "kockastih", Luka Modrić, koji je neubedljivog Volkana Babačana savladao volej udarcem sa prilične udaljenosti u 42. minutu.

I pre i posle toga, momci koje je na teren poslao osporavani "Mamićev izbornik" Ante Čačić, bili su opasniji, kapiten Darijo Srna iz slobodnog udarca pogodio je prečku, baš kao i neumorni Ivan Perišić sredinom drugog poluvremena, glavom, posle centaršuta Marija Mandžukića sa desne strane.

Treba pomenuti da je Srna promašio i jednu veoma izglednu šansu, da je Ivan Rakitić mogao do gola već u drugom minutu, da je Marcelo Brozović zakasnio za par centimetara da "unovči" ko zna koji upotrebljiv centaršut Perišića s desnog boka i da se prva zvezda Turske, Arda Turan, nije video na terenu, pa ga je "jedini turski trener" Fatih Terim zamenio u drugom poluvremenu.



I kada je požrtvovanost u pitanju naše komšije prikazale su zavidan nivo, Vedran Ćorluka odigrao je skoro ceo meč sa rasekotinom na glavi zbog koje je izgubio malo krvi, ali i ukrao malo vremena na kraju kada su "osmanlije" kao nešto napadale i tražile izjednačenje, a najbliže što su Turci stigli na putu ka tom cilju i englesko-ruskom scenariju iz Marseja bila je šansa u 94. minutu kada se Mehmet Topal našao pred  Subašićem i spremao da zakuca loptu u mrežu, ali je brži bio ranjeni Ćorluka koji je klizećim startom sačuvao tri važna boda za svoj tim i doprineo i četvrtom porazu Turaka u prvim mečevima na EURO turnirima.

Na tribinama "Parka prinčeva" masovno su se pojavili navijači obe reprezentacije, a dalje putevima Francuske veseliji će krenuti Hrvati, koji su između ostalog isticali i albanske zastave.



GOL

Hrvati, sasvim zasluženo, poveli su u 42. minutu zahvaljujući maestralnom Luki Modriću, koji je postigao divan gol - Turci su pomislili da su se odbranili posle centaršuta sa desne strane i izbijene lopte van kaznenog prostora, ali je iz drugog plana sve pratio najbolji hrvatski fudbaler i uhvatio volej kakav se ne viđa često - bum!

Uživajte...



Bio je ovo treći okršaj dve reprezentacije na završnicama evropskih prvenstava, a peti takmičarski, tokom kojih su Turci uspeli da postignu jedan gol.

U nezaboravnom četvrtfinalu EURO 2008, posle gola Ivana Klasnića u 119. minutu produžetaka odgovorio je Semih Šenturk odgovorio je u 121. minutu i odveo meč na penale, posle kojih su Turci izborili prvo i za sada poslednje polufinale EP.

Grupa D

Hrvatska – Turska 1:0 (1:0)

/Modrić 41/

Španija – Češka (ponedeljak, 15.00)

Tabela: Hrvatska 3, Španija (-1) 0, Češka (-1) 0, Turska 0.

Pre toga, 1996. u Engleskoj, "vatreni" su pobedili 1:0 u grupi, a u toku kvalifikacija za EURO 2012 bilo je 0:3 u Istanbulu i 0:0 u Zagrebu, tako da su naše komšije – istorijski gledano – favoriti.

Slično se može zaključiti i kada se pogledaju postave za koje su se odlučili "jedini turski trener" Fatih Terim i ne baš omiljen u Hrvatskoj, Ante Čačić.

Turska: Babačan – Gonul, Topal, Balta, Erkin – Inan, Tufan, Ozjakup (od 46. Šen) – Čalhanoglu, Turan (od 65. Jilmaz), Tosun (od 69. Mor).

Selektor: Terim.

Hrvatska: Subašić – Srna, Ćorluka, Vida, Strinić – Badelj, Modrić, Brozović – Rakitić (od 89. Šildenfeld), Perišić (od 86. Kramarić) – Mandžukić (od 93. Pjaca).

Selektor: Čačić.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ!

90+4 - ĆORLUKA!

Umalo da Turci, kao i Rusi sinoć, izjednače u poslednjem minutu posle neubedljive partije. Štoper Balta, poput Berezutskog, našao se u iznenadnoj šansi, ali je ranjeni Ćorluka uspeo da ukliza i skine mu loptu sa noge u stopostotnoj šansi za šokantnih 1:1.

Treći put na meču, potom, Ćorluka je ostao da leži i drži se za glavu.

90+3 - Čačić izmenama troši vreme. Pjaca umesto Mandžukića.

89 - Šildenfeld umesto Rakitića.

86 - Čačić pravi prvu izmenu tek četiri minuta pre ulaska u nadoknadu vremena i to nakon što je "neumorni" Perišić zatražio da se odmori. "Bezbroj" puta je pretrčao teren uzduž, menja ga Kramarić.

83 - Nova šansa za Hrvatsku! Rakitić je izbacio Perišića u šansu, Babačan istrčao i skratio ugao, pa je krilni napadač "kockastih" probao lobom, ali nije uspeo da prebaci golmana Turske.

83 - Turska jednostavno nema igru kojom bi mogla da ugrozi Hrvatsku. Možda jedino iz prekida.

73 - OPET PREČKA!

Hrvati baš nemaju sreće danas, iako su u svim segmentima igre nadigrali rivala. Ovog puta je Perišić uzdrmao okvir gola. Mandžukić je centrirao, Perišić skočio, "trznuo" glavom, ali... Nije dovoljno "oborio" loptu.



69 - Terim će probati sa tinejdžerom - Mor umesto Tosuna, koji je pokušao na mestu centarfora ali ništa nije uradio. Mor je treći najmlađi igrač na prvenstvu, rođen je 1997. godine.

67 - CENTIMETRI!

Toliko je nedostajalo Brozoviću da "milioniti" centaršut Perišića s leve strane "pospremi" u mrežu. Zakačio je loptu "kramponima, nedovoljno.

65 - Još jedna izmena Terima - Jilmaz umesto nevidljivog kapitena Turana.

61 - Volej Brozovića! Malo preko gola... Hrvatska je i dalje bolja i opasnija, iako vodi. Turci ne mogu da povežu tri smislena pasa.

58 - Ćorluki je rana na glavi ponovo prokrvarila. U prvom poluvremenu, nakon što je dobio udarac i bio obliven krvlju, stavljena mu je čalma i mogao je da igra, ali se na drugo poluvreme vratio samo sa malim flasterom preko rane i - ispostavilo se da to nije bilo pametno, jer mu je lice vrlo brzo ponovo bilo krvavo.



Opet mu se ukazuje pomoć.

55 - SRNA!

Veliku šansu propustio je kapiten "vatrenih" posle novog prodora Perišića i nove nesigurne intervencije Babačana.



52 - PREČKA!

Umalo da najbolji strelac Hrvatske od aktuelnih igrača, kapiten Srna, postigne još jedan spektakularan gol za 2:0. Perišić je bio oboren na nekih 18 metara od gola Turske, Srna namestio loptu, snažno šutirao, prebacio živi zid, ostavio Babačana ukopanog, ali - doing!



47 - Šen! Čim je ušao u igru uhvatio je volej sa 16 metara, ali pogodio svog igrača!

46 - Terim drugo poluvreme počinje ofanzivnom izmenom - brzonogi Šen umesto Ozjakupa od kog se mnogo više očekivalo.

Poluvreme! Ko je bio bolji? Možda i brojke mogu da pomognu...





42 - GOOOOOOOOL! I TO KAKAV!

Za bolju igru Hrvati su nagrađeni vođstvom, a "častio" ih je najbolji igrač, Modrić.



39 - Mandžukić je šutirao posle gužve koja je nastala usled kornera, ali je Babačan to zaustavio.

34 - Čalhanoglu je "podelio" lakat u lice Mandžukiću. I prošao bez opomene.

29 - SUBAŠIĆ!

Ništa, pod odličnim presingom Hrvata, Turci nisu uradili do 29. minuta, a onda su imali najbolju šansu na meču do sada. Na centaršut s desne strane skočio je Tufan, Vida i Ćorluka su samo gledali, a Subašić uspeo da zaustavi udarac glavom veziste Turske.

Čak je i prikazana "goal line" tehnologija, koja je potvrdila da je golman Hrvatske na vreme zaustavio udarac.

28 - BABAČAN!

Odlična intervencija golmana Turske, koji je prvo boksovao loptu posle centaršuta Srne, a onda odbranio udarac Badelja sa ivice šesnaesterca.

26 - Na "Parku prinčeva" se čuje kako lopta "tandrče". Osim kad je kod Modrića.

23 - Deja-vu! Ovog puta Brozović i Srna odigrali su akciju po desnoj strani, prosto, fudbalski, ali je centaršut Srne bio tek nešto jači od potrebnog - Brozović je samo temenom uspeo da "očeše" loptu.

22 - Posle desetak minuta igre na sredini terena gde je falilo svega osim presečenih lopti, Hrvati su izveli kontru i umalo pogodili - Perišić je probio odbranu po levoj strani i centrirao, a Mandžukić skočio koliko je mogao ali ostao "kratak" za pravi udarac ka golu.

11 - Tempo? Jak. Tačnost u pasu i prijemu? Užasna.

2 - ŠANSA!

Iz prvog napada na utakmici, posle duge akcije i centaršuta Srne s desne strane, Rakitić je umalo zatresao mrežu Babačana. U padu je uhvatio volej i bio zamalo neprecizan.

1 - Počeo je meč!

14:56 - Iako je u vestima najavljeno da će meč Turska - Hrvatska biti duel visokog rizika u multientičkom Mostaru, slike sa ulica pokazuju drugačiju sliku.




14:52 - Reporteri iz Pariza javljaju da:

a) Lije kiša;
b) Ima napada navijača Pari Sen Žermena na fanove obe reprezentacije oko "Parka prinčeva", pre svih turske;
c) Ima praznih stolica na stadionu;
d) Ima više Turaka na tribinama;

14:44 - Tosun pre Jilmaza? Evo i zašto...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC