• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije Levandovski, već Milik: Prva pobeda Poljske!

Autor mondo.rs

Severna Irska je izašla da se brani čitav meč i nije uspela. Gol Arkadijuša Milika za istorijsku pobedu Poljske koja je ostavila solidan utisak.

Bez obzira na to što se Severna Irska na Evropsko prvenstvo kvalifikovala kao prva u svojoj grupi i na to da su ispred reprezentacije Poljske na FIFA rang listi - svi su znali, pa i igrači Severne Irske, da je očigledni favorit u ovom meču ona mnogoljudnija zemlja.

Od prvog do poslednjeg minuta Poljaci su bili tim koji drži kontrolu igre, a pogodak Arkadijuša Milika u 51. minutu bio je dovoljan za veliko slavlje mnogobrojnih navijača ove zemlje na tribinama.

POLJSKA - SEVERNA IRSKA 1:0 (0:0)

Svi su očekivali da će Robert Levandovski u ovom meču početi svoj golgeterski niz kojim bi napao titulu najboljeg strelca Evropskog prvenstva, ali je njegov sedam godina mlađi kolega iz napada bio taj koji je rešio pitanje pobednika i doneo ovoj reprezentaciji prvu pobedu na kontinentalnom prvenstvu.

Na svoja prva dva učešća (2008. i 2012.) reprezentacija Poljske nije uspevala da pobedi, ali je protiv nejake Severne Irske "razbila maler". Arkadijuš Milik je u 51. minutu iskoristio dobar napad Jakuba Blaščikovskog i smireno i precizno poslao loptu u mrežu, do tada odličnog, Mekgoverna.


Poljska je u prvom poluvremenu insistirala na centaršutevima, dok je Severna Irska isključivo brinula o defanzivnoj postavci, pa je teško setiti se da su imali neku šansu. Malo su se "trgnuli" posle gola, ali sve se svodilo na dugačke lopte, a Glik i Ščensni nisu dozvolili da one dođu do Lafertija.

Najopasniji igrač kod Poljske bio je Milik, koji je imao tri odlične šanse, a sjajan je bio i mladi vezista Krakovije - Kapustka. Robert Levandovski nije danas bio na svom nivou, što je posledica i toga što su ga Severni Irci dobro čuvali.

U drugom meču ove grupe sastaju se Ukrajina i Nemačka koji igraju od 21 čas.

POLJSKA: Ščensni - Jendžejčik, Pazdan, Glik, Pišček - Kapustka (Peško), Mončinski (Jodlovijec), Krihovjak, Blaščikovski (Grosicki) - Milik i Levandovski.

S. IRSKA: Mekgovern - Mekoli, Evans, Ketkart, Meklolin - Ferguson (Vašington), Berd (Vord), Dejvis, Norvud, Mekner (Dalas) - Laferti.

N A J A V A

Možda na prvu loptu ne deluje kao naročito atraktivan meč, ali bi mogao da iznenadi!

Fudbaleri Poljske i Severne Irske "ukrstiće koplja" u Nici, na stadionu "Alijanc Rivijera".

Severni Irci su završili kao prvoplasirani u grupi sa Rumunijom i Mađarskom, koje su takođe izborile učešće na ovom Evropskom prvenstvu, dok je Poljska bila blizu toga da "preotme" prvo mesto šampionu sveta Nemačkoj, ali je ipak na kraju završila kao drugoplasirana. I iz njihove grupe plasirale su se tri reprezentacije, sem Poljske i Nemačke tu i je i Republika Irska.

Poljaci do 2008. godine nisu ostvarili niti jedan plasman na EP, ali su sada vezali tri učešća, a njihovim rivalima Severnim Ircima je ovo prvo. Istina, Severna Irska nema iskustvo igranja na velikim takmičenjima, ali ima veliki broj iskusnih igrača.

Očekuje se da Poljska bude ekipa koja će napadati u najvećem delu meča i pokušati da iskoristi efikasnost svog napadača Roberta Levandovskog koji je bio i najbolji strelac kvalifikacija (13). Severna Irska će se osloniti na "ostrvske igrače" i njihovu fizičku snagu.

Meču su prethodili sukobi francuskih navijača i navijača Severne Irske!

Meč sudi Ovidiu Hacegan iz Rumunije.

TOK MEČA:

90+3' - KRAJ! POBEDA POLJSKE!

90' - Ščensni na zemlji, oborio je svog igrača Piščeka, ali je ipak zaustavio napad Vašingtona.

88' - Krihovjak! Kakakv udarac sa 25 metara, ali je lopta "prozujala" pored desne stative. Ništa nije mogao da učini Mekgovern, ali je ipao sreće.

86' - Stiven Dejvis daleko od lopta, propada "fora" posle slobodnog udarca.

81' - Grosicki!

Prvi dodir sa loptom i odmah udarac ka golu Grosickog. Bio je dobro postavljen Mekgovern, pa je izblokirao njegov pokušaj i skrenuo loptu u korner. U nastavku Milik još jednom pokušava!

77' - Laferti je probao makazicama i to van šesnaesterca, ali je bio daleko. Selektor O'Nil je izvršio sve izmene, a Adam Navalka pravi tek prvu. Mončinski izlazi iz igre, a na terenu je Jodlovijec.

75' - Mončinski! Preko gola...

70' - VAŠINGTON! 

Severni Irci su malo "zapostavili" odbranu, pa je tako Poljska imala već dve kontre preko Blaščikovskog, ali je i novi igrač na terenu - Vašington uspeo da "razdrma" ekipu. probio je po desnoj strani, hitao ka Ščensnom, ali je golman Poljske uhvatio loptu u poslednjem trenutku.

Znak bolje igre?

60' - Ništa od odgovora Severne Irske, Poljska je ta koja i dalje napada.

51' - GOOOOOOOOL! MILIK!

Nije naročito dobro Poljska ušla u ovo poluvreme, ali je mladi napadač Ajaksa ponovo dobro reagovao. Duga je to bila lopta na Milika, osvojili su loptu njegovi saigrači, a potom je Kuba u pravom trenutku dodao loptu Arkadijušu Miliku koji je "ulazio" u šesnaesterac.

Preciznim udarcem po zemlji savladao je Mekgoverna! Da vidimo odgovor Severne Irske?

45' - Kraj poluvremena. Ništa nismo videli od Severne Irske, dok je Poljska bila opasnija, ali nije dovoljno pretila. Sve se svelo na dva udarca iz daljine, dok su centaršutevi bili uzaludni. Robert Levandovski bez prilike.

39' - Ruka u šesnaest, nije penal! Kapustka, odbrana!

Evo još jedne odlične situacije pred golom Severne Irske. Robert Levandovski je upornošću izborio korner, a potom je Kajl Laferti u nameri da iskontroliše loptu u svom šesnaestercu igrao rukom. Sudija nije ništa pokazao, a dok su ostali Poljaci signalizirali da je pogrešio, Kapustka je ponovo šutirao - mnogo bolje.

Pošteno je namučio Mekgoverna...

37 - Kapustka sa velike udaljenosti. Slabo, slabo...

31' - Evo još bolje šanse!

Sada je Pišček probio po desnoj strani, ali umesto centaršuta "na glavu", odlučio se da loptu pošalje "izlazno", pa je na nju natrčao Milik, napravio dribling, a onda šutirao preko gola. Uhvatio se za glavu napadač Ajaksa, svestan je šanse koju je propustio.

29' - Prvi udarac u okvir gola!

Ne, nije u pitanju Robert Levandovski, koji je gotovo nevidljiv do sada, nego je Miliku dosadilo da se lopta "gura" na krilu odakle će je neko centrirati, pa je po osvajanju lopte na ivici šesnaesterca, odmah šutirao. Ne naročito dobro, lopte je išla direktno ka Mekgovrenu...

27' - Laferti konačno blizu lopte. Sa desne strane je centrirao Mekoli, ali visoki napadač nije uspeo prvi da dođe do lopte. Vojćeh Ščensni kreće na vreme i hvata loptu pred njim, a potom sudija iz Rumunije pokazuje da je bio i faul.

21' - Težište napada preselilo se na desnu stranu. Beležimo dva dobra prodora Kube Blaščikovskog, koga je dobro izblokirao Mekoli, dok se desni bek Lukaš Pišček opredelio za "rane" centaršuteve, ali i to štoperi Severne Irske lako "skidaju".

16' - Malo fudbala za sada. Severna Irska je u tek navrata bila blizu gola koji čuva Ščensni, i opet ne može da se kaže da su mu pretili. Za sada, Poljska odlično napada po levoj strani i koristi povratne lopte napadača Ajaksa - Milika.

5' - Prva šansa!

Loša reakcija defanzivaca Severne Irske. Lopta je "skakutala" po petercu, Arkadijuš Milik je krenuo na nju, ali je promašio čitav "fudbal". Propala je prva situacija pred golom Mekgoverna. 

1' - Utakmica je počela, očekivano, Poljaci su odmah preuzeli inicijativu.

- Poljska i Severna Irska su do sada odigrale devet mečeva i Severni Irci "vode" 4:3. Dva puta je bilo i nerešeno. 

- Da li ste znali da je Severna Irska ispred Poljske na FIFA rang listi? Oni su na 25. mestu, a Poljaci, koji su nesumnjivi favoriti u ovom meču su 27.

Uskoro opširnije...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC