• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đukić: Vratio sam se kući, napadamo Ligu šampiona!

Autor mondo.rs

Miroslav Đukić posle 10 godina na istom mestu: "Mnogo sam srećan, vratio sam se kući, u moj klub. Partizan je najveći, a zna se šta to znači - napašćemo Ligu šampiona!". Iliev: "Ovo je najveće pojačanje, stvaramo moćni Partizan".

 Miroslav Đukić u FK Partizan: Vratio sam se kući, napadamo Ligu šampiona! Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Četiri dana nakon što je Marko Nikolić iznenadio sve u i oko Partizana, crno-beli su predstavili novog, a može se reći i starog trenera.

Tačno 10 godina nakon što je sa Partizanom debitovao u trenerskoj karijeri i utemeljio rečenicu koja je postala brend: "Mi smo Partizan", Đukić se vraća na isto mesto. Izgled klupe je, u međuvremenu, zamenjen, modernizovan, drugi su igrači, druga je uprava, ali Đukić zna kako stvari funkcionišu u klubu.

To je jedna od stvari koje su ga i preporučile kao trenera koji će zameniti Marka Nikolića.

"Imam veliko zadovoljstvo da kao najveće pojačanje predstavim našeg novog trenera Miroslava Đukića. O njegovoj igračkoj i trenerskoj karijeri bih mogao naširoko da pričam. Najbitnije da smo pokazali fudbalskoj Srbiji i Evropi veličinu kluba, stabilnost, snagu i ideju. Želja da budemo iz sezone u sezonu sve bolji i idemo ka tome. Ovo je najveći mogući dokaz veličine našeg kluba. Ubeđen sam da će nastaviti tamo gde je stao. Govorilo se, a i danas se govori da je pod Đukićem igrao najlepši fudbal. A kada sam dolazio na mesto direktora, ja sam rekao da želim da igramo prelep fudbal i ovo je dokaz da idemo ka tome i nećemo stati", rekao je Iliev, uz poruku:

"Pravimo moćan Partizan!".

Miroslav Đukić je poručio da je došao u svoj klub, svoju kuću, kako je rekao.

"Kao da nije prošlo 10 godina od poslednjeg višđenja, vidim mnogo istih lica, samo imalo malo više sedih na glavama... Veoma sam srećan što sam došao kući, u moj klub. Ivica kaže da je srećan što sam došao, a ja sam još srećniji od njega. Za mene je Patizan velika stvar, da nastavimo tamo gde smo stali. Ponosan sam kada svi pričaju o tom Patizanu, o toj igri. Učiniću sve da Partizan bude što bolji i ono što je Partizan sam po sebi - veliki, najveći. Nisam došao da izmislim nešto, već samo da ispunim ciljeve Partizana. Partizan je najveći, traži titule. Mi smo svi njegovi vojnici i demo da ispunjavamo želje i zahteve naših vernih navijača i da učinimo da Partizan što bolje funkcioniše", rekao je Đukić.

"Potpisao sam ugovor na 2 godine, ali sam došao sa četiri kofera, planiram da ostanem duže"

Upitan zašto ranije nije, a sada jeste, prihvatio ponudu Partizana, Đukić je izrekao reči koje će se dopasti navijačima srpskog šampiona:

"Teško je imati veću ponudu od većeg kluba nego što je Partizan! Partizan jeste veliki klub, mi često potcenjujemo naš fudbal, za šta smo sami krivi. Partizan je veliki klub u Evropi i svetu. Nijednu veću ponudu nisam imao, a mislim da nisam ni mogao da imam veću, jer je Partizan za mene svetinja. Mene Partizan čini velikim".

Bilo je i ranije pokušaja uprava crno-belih da ga dovedu. Tada on to nije želeo:

"Ja sam uvek za Partizan. Možda u nekom ranijem momentu situacija nije bila adekvatna, ne zna se ko je u upravi... Ja sam čovek koji se bavi sportom, volim sport, fudbal. Možda u tim trenucima nije bio momenat da dođem, da ću se baviti samo fudbalom. U ovom momentu je idealna situacija, pozitivna atmosfera, energija i verujem da je ovo pravi momenat da dođem. Ovo je pravi trenutak da napravimo ekipu koja će igrati moderan fudbal".

On kaže da je prezadovoljan ekipom koju ima i da je obaveza Partizana da uđe u Ligu šampiona!

"Mi moramo da budemo sdvesni da smo mi Partizan i da smo odlična ekipa. Ne pušptaju oni na Zapadu toplu vodu, mi treba da verujemo u sebe, svoje kvalitete, imamo mi mnogo dobrih stvari. Blizu smo njima, treba samo neke stvari da nadogradimo. Ovo je za mene veliki izazov. Tražiću maksimum od igrača, to su mladi momci željni da uče i napreduju, samo treba biti sposoban voditi ih kako treba. Treba nastaviti tamo gde smo stali i nadograditi neke stvari koje mislim da ova ekipa može da napravi", rekao je Đukić.

Đukić je te 2007. godine sedeo na klupi Partizana 345 dana. Za šefa stručnog štaba imenovan je 9. januara 2007. godine, a ekipu je preuzeo kada je Partizan bio četvrtoplasirani u ligi koja se tada zvala Meridijan Superliga. Kada je odlazio, Partizan je bio prvoplasirani, da bi njegov naslednik, Slaviša Jokanović, u sezoni 2007/08. osvojio "duplu krunu".

Navijači crno-belih se sećaju Đukićevog Partizana kao atraktivnog, napadačkog, jednostavnog a efikasnog. Rečju, modernog i uvek na gol više. Imao je Đukić u svojoj ekipi i majstore poput Stevana Jovetića, potom sjajan inostrani trojac Moreiru, Žuku i Dijaru.

Zanimljivo, Đukićeva tek druga utakmica na klupi Partizana bio je 128. "večiti derbi" na stadionu Crvene zvezde. Partizan je tada razbio Zvezdu i igrački i rezultatski (4:2), mada je moglo da bude i više golova u mreži crveno-belih. Bila je to uteha navijačima Partizana za već prežaljenu sezonu, jer je zaostatak bio preveliki.

Ipak, Đukić je uspeo da selektira tim, napravi rezove, povrati ekipu na psihološkom planu i da uspostavi igru koja je bila "lepa za oko", koja i jeste bila "zaštitni znak" Partizana od nastanka.

Pitanje je dokle bi Partizan dogurao u Evropi, posle demoliranja Zrinjskog u dvomeču (11:1!). Ali, Partizan je tada izbačen iz Evrope zbog nereda navijača u Mostaru, mada krivica nije bila samo na pristalicama crno-belih.

Izvor: MN PRESS


U novu sezonu, Partizan je ušao preporođen, na novim osnovama i temeljima koje je uspostavio Đukić. Zanimljivo, pretposlednja Đukićeva utakmica na klupi Partizana, bila je međunarodna prijateljska utakmica (29. Trofej Bernabeu) protiv Real Madrida, odigrana 5. decembra 2007. godine. Madriđani su golovima Baptiste i Drentea slavili rezultatom 2:0, ali su crno-beli ostavili dobar utisak.

Poslednja utakmica koju je Đukić vodio kao trener Partizana bila je 10. decembra 2007. godine protiv lučanske Mladosti, a potom je usledilo iznenađenje za navijače kluba sa Topčiderskog brda - na poziv tadašnjeg predsednika nacionalnog fudbalskog saveza Zvezdana Terzića, Đukić je imenovan za selektora državnog tima.

Pojedini navijači Partizana su Đukiću to mnogo zamerili, što je otišao "nedovršenog posla". Ipak, i pored toga što nije osvojio titulu sa Partizanom, proglašen je za trenera godine.

U međuvremenu, Đukić je radio u Španiji, zemlji u kojoj se odlično oseća i u kojoj je priznat. Đukić je sada stariji i iskusniji za 10 godina, ali i iskusniji za rad u jednoj od liga "petice", odnosno jednog od najjačih liga Evrope, pa i sveta.

To i jeste najveća prednost Đukića u odnosu na izazove koji ga čekaju u Partizanu, ali i to što bi mogao da, kao čovek od autoriteta, odoli svim "menadžerskim kombinacijama", u čemu će veliku pomoć imati u sportskom direktoru Ivici Ilievu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC