• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto čekamo zadnji tren u izboru selektora BiH?

Autor mondo.ba

Trener Zrinjskog Blaž Slišković mišljenja je da smo novog selektora Bosne i Hercegovine morali izabrati mnogo ranije jer ga očekuje puno posla.

 Blaž Slišković o izboru novog selektora BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nije imao direktan odgovor na pitanje „N1“ ko će biti novi selektor BiH, Robert Prosinečki ili Amar Osim, ali je naglasio da je trebao biti izabran mnogo ranije.

"Ko god da dođe imaće veliki zadatak da vrati ugled reprezentacije BiH kakav je imala u Evropi i svijetu. Neizboren plasman na Evropsko, a zatim i na Svjetsko prvenstvo je umanjio rejting kakav smo imali. Ali to nije zbog lošeg rada bivšeg selektora (Mehmed Baždarević) već je reprezentacija zapala u krizu i kvalifikacije smo završili kako smo završili. Oba kandidata, a i treći donedavno Meho Kodro, su stručnjaci koji mogu obaviti posao na veoma kvalitetan način. Ovo se malo odužilo, jer mislim da ga je trebalo izabrati mnogo prije nego čekati zadnji tren, jer ga čeka veliki posao", rekao je popularni Baka.

Strateg „plemića“ smatra da priliku treba dati mladim igračima.

"BiH sve manje crpi kvalitetne igrače iz Evrope koji su odlazili van BiH zbog rata. Sada se moramo osloniti na mlađe igrače, a oni pod vodstvom Vinka Marinovića pokazuju kvalitet i mišljenja sam da će budući selektor obratiti pažnju na mladu reprezentaciju i izvući igrače za koje smatra da mogu igrati i pokušati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ostvariti zacrtani cilj".

Prema Sliškovićevim riječima, novi selektor će morati da napravi i određene rezove jer je neminovna smjena generacija u „zmajevima“.

"Kada se bude vodilo računa ko će biti novi selektor treba se uzeti i ta mogućnost da li će biti u stanju napraviti rez. Neophodna je i neminovna smjena generacija. Ali treba čovjek koji će stati iza svojih odluka eventualnim nepozivanjem starih, a pozivanjem mlađih igrača. FS BiH mora podržati to. Neminovnost je smjena generacija. Na mlađima ostaje i svijet i fudbal. Selektor odgovara za rezultate, ali mu se moraju dati odriješene ruke da sam napravi viziju budućnosti bh. fudbala u narednim nekoliko ciklusa. To je profesionalni posao, to je napravila Francuska, Holandija, Belgija i sada imaju reprezentacije koje su vodeće u svijetu", rekao je Slišković.

Stručni tim Evropske fudbalske asocijacije početkom marta naredne godine doći će u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će sa odgovarajućim predstavnicima Fudbalskog saveza BiH pregledati u kakvom je stanju infrastruktura na stadionima Premijer lige BiH.

"Trebamo težiti da imamo adekvatne uslove na svim terenima, da svi stadioni imaju reflektore i kvalitetne svlačionice. Treba poboljšati rad u omladinskim kategorijama. Došlo je vrijeme kada više ne možemo crpiti igrače izvana jer se reprezentacija BiH uglavnom oslanjala na te igrače iz inostranstva. Sada se treba okrenuti domaćem prvenstvu i domaćim igračima i od njih stvarati novog Džeku, Salihamidžića, Barbareza... Siguran sam da će na taj način budućnost bh. fudbala biti svjetlija", zaključio je Slišković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC