• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela sjednica IO FS BiH: Robi ili Amar?

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) počela je oko 12 sati u ilidžanskom hotelu “Terme“. Glavna tačka dnevnog reda sjednice biće razmatranje kandidata za novog selektora. Biće to Robert Prosinečki ili Amar Osim.

 IO FS BiH izbor selektora, Robert Prosinečki ili Amar Osim Izvor: MONDO

Uoči početka sjednice jedno je jasno, nasljednik Mehmeda Baždarevića biće Robert Prosinečki ili Amar Osim. Proslavljeni hrvatski fudbaler, koji je tokom igračke karijere između ostalih nosio dresove Barselone i Real Madrida, prihvatio je sve uslove FS BiH koje mu je iznijela Stručna komisija za izbor selektora. Isto je tokom razgovora učinio i Osim, trener koji je sa sarajevskim Željezničarom osvojio pet naslova šampiona i četiri Kupa BiH.

Od posljednje sjednice održane u Zenici 22. decembra prošle godine vođen je pravi medijski rat između onih koji su za Prosinečkog i onih koji su za Osima. Svi su iznosili svoje argumente za i protiv, a samo je jedno sigurno, novog selektora “zmajeva“ danas će izabrati članovi Izvršnog odbora FS BiH.

Da bi se izabrao selektor, u prvom krugu glasanja potrebno je da jedan od kandidata dobije 12 od mogućih 15 glasova. Ukoliko dođe do drugog kruga glasanja, Prosinečkom ili Osimu, da bi sjeli na klupu BiH potrebno je osam glasova.

Od 1995. godine, kada je nacionalni tim BiH odigrao prvu zvaničnu utakmicu, selektori su bili Fuad Muzurović u dva mandata, te Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović, Blaž Slišković, Meho Kodro, Miroslav Ćiro Blažević, Safet Sušić i Mehmed Baždarević. Vršilac dužnosti selektora u jednom susretu, nakon smjene Kodre, 2008. godine bio je Denijal Pirić, tadašnji uposlenik FS BiH.

Od svih njih željeni rezultat i zacrtani cilj ostvario je samo Sušić, koji je s reprezentacijom BiH ostvario plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. No, nedugo nakon posljednjeg Mundijala 17. novembra 2014. godine, zbog lošeg početka kvalifikacija za EURO 2016, Sušić je smijenjen, pa ga je naslijedio Baždarević.

Ekipu je fudbalskim žargonom rečeno "uspio podići", plasirati se u baraž za EP, gdje je BiH eliminisana od Republike Irske. Nakon što se s BiH nije uspio plasirati niti u baraž za SP "Rusija 2018", 10. oktobra ove godine poslije meča s Estonijom, Baždareviću je prestao važiti ugovor sa FS BiH. Izvršni odbor FS BiH donio je odluku da neće produžiti saradnju s Baždarevićem i krenuli su u potragu za novim rješenjem.

Prvi izbor bio je Meho Kodro, kojeg nisu podržali predstavnici iz Republike Srpske u IO FS BiH, pa se zahvalio na ponudi i tako propustio priliku da možda na narednoj sjednici "fudbalske vlade" bude drugi selektor s drugim mandatom na klupi BiH. Uz Osima, s kojim je Komisija za imenovanje selektora pregovarala i u prvom krugu, tada je u prvi plan došao Prosinečki.

Napokon, cijela priča o imenovanju desetog selektora u istoriji fudbalske "A" reprezentacije BiH trebala bi biti završena danas, nakon 86 dana kampanje, na momente i izuzetno prljave, raznih lobiranja i slično...

Za izbor selektora u prvom krugu glasanja na sjednici potrebno je 12 glasova od 15 članova IO FS BiH. Ukoliko ne bude potrebnog broja glasova za izbor selektora ići će se u drugi krug glasanja. U tom slučaju za izbor selektora biće potrebna volja većine od prisutnog broja članova IO na sastanku.

Debi na klupi reprezentacije BiH Prosinečki ili Osim imaće u prijateljskoj utakmici 28. januara protiv SAD u Los Anđelesu. Na mini-turneji po SAD, gdje će moći računati uglavnom na igrače iz Premijer lige BiH (nije termin FIFA za odigravanje prijateljskih mečeva) novi selektor okušaće se i u susretu s Meksikom 31. januara u San Antoniju.

Od 30. novembra 1995. i prve zvanične prijateljske utakmice s Albanijom u Tirani (0:2) do 10. oktobra ove godine i kvalifikacionog susreta protiv Estonije u Talinu (2:1) "A" reprezentacija BiH odigrala je 201 meč (od čega 67 prijateljskih) sa ukupno 70 selekcija. U 84 utakmice BiH je pobijedila, ostvarila 41 remi i u 76 susreta izgubila. BiH je postigla 310 golova, a primila 277.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC