• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Da li da se sretnem sa prevarantom Maradonom?"

Autor mondo.rs

Legendarni engleski golman Piter Šilton na neobičan način, preko društvenih mreža, pokrenuo debatu - da li da se sretne sa Maradonom 32 godine posle "Božije ruke".

Fudbalsko lukavstvo, "prihvatljiv" bezobrazluk ili krajnje podli i nesportski potez?

I dan danas, 32 godine posle čuvenog gola Dijega Armanda Maradone za vođstvo od 1:0 protiv Engleske, u četvrtfinalu Mundijala održanog 1986. godine u Meksiku, mišljenja su podeljena.

Maradona je pokušao da odigra dupli pas sa Horheom Valdanom, ali je do lopte došao Stiv Hodž i zahvatio je više nego nespretno, tako da ju je prosledio u sopstveni kazneni prostor. Na taj "balon" krenuli su Maradona i golman Piter Šilton, a vazdušni duel dobio je 20 centimetara niži Argentinac!

Već u direktnom TV prenosu, celom svetu je bilo jasno da je Maradona u nedostatku centimetara isturio ruku i lobovao Šiltona na nedozvoljen način, ali su sudija iz Tunisa Ali bin Naser i njegovi pomoćnici propustili to da uoče.

Maradona Božija ruka
Izvor: YouTube/ClassicEngland

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji posle meča je rekao da je gol dala "malo Maradonina glava, malo božija ruka", čime je i kumovao svom instinktivnom, ali u krajnjoj liniji ipak nečasnom postupku.

Argentina je pobedila Englesku 2:1, uz briljantan solo prodor Maradone za vođstvo od 2:0 i počasni gol Gerija Linekera, da bi u polufinalu savladala i Belgiju (2:0), a u finalu SR Nemačku (3:2) i tako po drugi put postala šampion planete.

Više od tri decenije kasnije, legendarni engleski golman Piter Šilton na svojim nalozima na društvenim mrežama pokrenuo je debatu oko toga da li treba da se konačno sretne sa Maradonom, kojeg nikada posle tog gola nije sreo.

Šilton, koji sada ima 68 godina, kaže da se Maradona nikada nije izvinio zbog tog gola.

"Čujem da nam dolazi Maradona u junu i zanima me vaše mišljenje - da li bi trebalo da prihvatim poziv da ga sretnem? Moja najveća dilema do sada!", napisao je Šilton na Twitter-u pre nekoliko dana.

U izjavi za BBC je pojasnio da se uvek osećao loše jer se Maradona nikada nije izvinio zbog načina na koji je dao gol, što je produbilo gorčinu koju oseća prema legendardnom Argentincu.

Maradona je više puta do sada izjavljivao da se nimalo ne kaje zbog tog gola.

"Ni trunku dileme nemam, niti se kajem", govorio je Maradona.

Šilton je rekao da je pozvan na seriju događaja kada 57-godišnji Maradona dođe u Veliku Britaniju, ali da još nije odlučio da li će da prihvati poziv.

"Šta da mu kažem? Biće to vrhunac večeri... Ne želim da prejudiciram", dodao je Šilton.

Mišljenja su podeljena o tome da li treba da se sretne sa Maradonom i rukuje se sa njima.

"Šilton treba da bude veći čovek", napisao je jedan na Tviteru, dok se drugi nadovezao: "Život je prekratak da bi se proppuštale prilike i stalno gunđalo".

Ipak, ima i onih koji smatraju da Šilton ne treba da se sretne sa Maradonom: "Ja ne bih. Varalice nikada ne bi trebalo da dobiju priznanje".

Na Twitter nalogu Šilton je postavio rezultate vlastite ankete koju je sproveo na ovoj društvenoj mreži:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC