• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE (FINALE): Atletiku slava, Fulamu ponos

Prvi osvajač Lige Evrope je Atletiko Madrid. "Jorgandžije" su finalu, koje je odigrano u Hamburgu, pobijedile nakon produžetaka Fulam sa 2:1.

 LE (FINALE): Atletiku slava, Fulamu ponos Izvor: MONDO

Veliko finale na "NordBank" areni u Hamburgu odlučeno je poslije produžetaka, a riješio ga je Dijego Forlan. Urugvajac je sa dva gola srušio snove Fulama da poslije 131. godine od osnivanja može da prvog evropskog trofeja.

Atletiko Madrid - Fulam 2:1 (1:1, 1:1)
/Forlan 32, 115 - Dejvis 37/

Evropski trofej ipak stiže u glavni grad Španije, ali ga ne donosi Real, već Atletiko...

Dugo su na "Visente Kalderonu" čekali uspjeh u Evropi. Osvojile su "jorgandžije" davne 1962. godine Kup pobjednika kupova, a onda su poslije toga izgubili tri finala (KEŠ 1974 i KPK 1963 i 1986).

Došlo je vrijeme za naplatu dugova i to sasvim neočekivano, u sezoni kada klub nije blistao. Atletiko je zabilježio samo četiri pobjede u Evropi ove sezone, odnosno pet ako se računa i ova poslije produžetaka (dve u Ligi šampiona - kvalifikacije i dve u Ligi Evrope).

Stradao je Fulam.

Englezi zaslužuju sve pohvale, a malo je nedostajalo da se sve okrene na njihovu stranu. Ovako, poslije rovovske fudbalske bitke ponosno se vraćaju na Ostrvo, kao jedini premijerligaški klub koji je ove godine igrao finale u Evropi.

To nisu uspjeli Mančester junajted, Čelsi, Liverpul, Arsenal...

"Jorgandžije" su mogle da povedu već poslije 12. minuta igre.

Bila je to akcija koju je kompletno odradio južnoamerički tandem. Kun Agero je povukao kontru odigrao do Dijega Forlana, a Urugvajac je sa nekih 13-14 metara, iskosa sa lijeve strane, pogodio stativu.

Madriđani su za nijansu bolju igru do tog trenutka krunisali poslije pola sata finala, tačnije u 32. minutu. Još jednom su u centru pažnje bili Argentinac i Urugvajac.

Ovaj put Aguero je bio slučajni asistent, a gol je postignut zahvaljujući sreći i umijeću Forlana. Aguero je loše "uhvatio" volej sa ivice kaznenog prostora, lopta je ipak došla Forlana, koji je bio sam, ali i na ivici ofsajda...

Nije bilo teško napadaču Atletika da savlada veterana na golu Fulama Marka Švarcera - 1:0.


Izjednačenje je uslijedilo vrlo brzo.

Samo pet minuta su Madriđani imali prednost. Veliku gužvu i nesigurnost odbrane crveno-bijelih igrači Fulama znali su da kazne.

Nedopustivo dugo je lopta kružila u šesnaestercu Španaca, a onda je Mađar Zoltan Gera centrirao, Paulo Asunsao nedovoljno skočio, taman toliko da prebaci loptu do Sajmona Dejvisa, koji, ne čekajući da lopta padne na zemlju, sa druge stative pogađa mrežu - 1:1.

Madriđani su prvo poluvrijeme završili jakim pritiskom na gol Fulama, koji je uzvratio istom mjerom u uvodnim minutima nastavka.

Do prve dobre šanse čekalo se do 60. minuta. David De Gea je odlično zaustavio šut Dejvisa. Velšanin je bio u vrlo povoljnoj poziciji, bez bloka na 12-13 metara od gola.

Sveukupno gledano, poslije devedeset minuta "jorgandžije" su bile za nijansu bolje, ali to nije bilo dovoljno da se pobjednik odluči u regularnom toku. Uslijedili su produžeci...

Atletiko je u dodatnih 30 minuta ušao sa nadom da će i drugi premijerligaš "pasti" u produžetku. Liverpul je upravo u dodatnom vremenu eliminisan u polufinalu, a ništa bolje nije prošao ni Fulam.

Još jednom su na scenu stupili Aguero i Forlan. Ovaj put Argentinac je sa lijeve strane "gađao" Urugvajca, koji koristi dekoncentraciju Hangelanda i po drugi put vara Australijanca na golu londonskog kluba - 2:1.


Rezultat se do kraja nije mijenjao. Trofej je otišao u Madrid!

Računajući Kup sajamskih gradova i Kup Uefa, takmičenja iz kojih je nastala Liga Evrope, po broju titula španski klubovi uspješniji su od engleskih klubova (11:10). Barselona i Valensija imaju po tri pehara, Real i Sevilja po dva, dok je Saragosa jednom bila pobjednik.

Od Ostrvljana najbolji je Liverpul sa tri pobjede, Totenhem i Lids imaju po dve titule, a jednom su osvajači bili Njukasl, Ipsvič i Arsenal.

Španski i Engelski klubovi do sada su se dva puta sastajali u finalu. Sevilja je 2006. bila ubjedljiva protiv Midlzbora - 4:0, dok je Liverpul u nezaboravnom finalu 2001. pobijedio Alaves, za koji je tada igrao Ivan Tomić, sa 5:4 i poslije produžetaka. Poslije 90 minuta bilo je 4:4. Englezi poslije toga više nisu pobjeđivali u ovom takmičenju.

Grad: Hamburg Stadion: NordBank. Gledalaca: 51.500. Sudija: Nikola Ricioli (Italija)

FULAM - Osnovan: 1879. Nadimci: "Cottagers", "Whites". TROFEJI: Intertoto Kup (2002), FA (finale 1975).

Sastav: Švarcer - Končeski, Hangeland, Hjuz, Berd - Dejvis, Marfi, Etuhu, Daf (Nevland 84) - Gera, Zamora (Dempsi 55). Trener: Roj Hodžson

Put do finala - FULAM

Kvalifikacije za Ligu Evrope:

Vetra (3:0, 3:0)
Amkar (3:1, 0:1)

Liga Evrope (Grupa E):

Roma (1:2, 1:1)
Bazel (3:2, 1:0)
CSKA Sofija (1:0, 1:1)

Šesnaestina finala:

Šahtjor (2:1, 1:1)

Osmina finala:

Juventus (1:3, 4:1)

Četvrtfinale:

Volfsburg (2:1, 1:0)

Polufinale:

Hamburger SV (0:0, 2:1)

ATLETIKO MADRID - Osnovan: 1903. Nadimak: "Los Colchoneros". TROFEJI: Kup/Liga šampiona (finale 1974), Kup pobednika Kupova (1962) (finale 1963 i 1986), Interkontinentalni Kup (1974). Intertoto Kup (2007), Prvenstvo - devet puta, Kup kralja - devet puta.

Sastav: De Gea - Lopez, Domingez, Perea, Ujfaluši,
Simao (Hurado 68), Garsija, Asunsao, Rejes (Salvio 78) - Aguero, Forlan. Trener: Kike Sančez Flores

Put do finala - ATLETIKO

Kvalifikacije za Ligu šampiona:

PAO (3:2, 2:0)

Liga šampiona (Grupa D):

Čelsi (0:4, 2:2)
APOEL (0:0, 1:1)
Porto (0:3, 0:2)

Liga Evrope, šesnaestina finala:

Galatasaraj (1:1, 2:1)

Osmina finala:

Sporting (0:0, 2:2)

Četvrtfinale:

Valensija (2:2, 0:0)

Polufinale:

Liverpul (1:0, 1:2)

(MONDO - Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC