• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Engleski tinejdžer odlučio "majku derbija"

Autor mondo.ba

Rurski derbi poznat kao "majka svih derbija u Njemačkoj" između Šalkea i Borusije, pripao je "milionerima" u Gelzenkirhenu i to prvi put poslije pet godina - 1:2 (0:1)

"Milioneri" nastavljaju da gaze u Bundesligi!

Borusija je u okviru 14. kola slavila u Gelzenkirhenu u rurskom derbiju i to prvi put poslije pet godina posta.

ŠALKE - BORUSIJA DORTMUND 1:2 (0:1)

"Milionerima" je 11. pobjedu ove sezone u šampionatu za učvršćivanje na liderskoj poziciji osigurao Englez Džejden Sančo pogotkom u 74. minutu!

Engleski tinejdžer je sjajno reagovao na asistenciju Portugalca Rafeala Gereira iskosa sa lijeve strane pogodivši suprotan ugao za veliku pobjedu i "plus devet" bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Bajern, koji je lako savladao Nirnberg (3:0).

Sančo je takođe sa 18 godina, osam mjeseci i 13 dana postao i najmlađi fudbaler Dortmunda u istoriji sa šest postignutih pogodaka u Bundesligi.

Gosti sa "Vestfalena" su poveli u sedmom minutu nakon što je kapiten Borusije Marko Rojs centrirao iz slobodnog udarca u kazneni prostor, a Tomas Dilejni bio najviši u skoku i donio prednost "milionerima" - 0:1.

Inače Rojsu je današnji derbi Rura bila jubilarna 150. utakmica u žuto - crnom dresu.

Mogao je u 19. minutu Pako Alkaser da udvostruči vođstvo Dortmunda, ali je njegov udarac sa ivice kaznenog prostora bio za malo neprecizan.

Najbliži golu, "kraljevsko plavi" bili su preko Gvide Burgštalera, koji je poslije nebeskog skoka Matije Nastasića rukom primirio loptu, što nije vidio sudija Danijel Zibert, a potom i iz okreta šutirao sa pet metara.

Međutim, sjajno je reagovao golman gostiju Roman Burki i spriječio izjednačenje.

Ipak, u nastavku u 60. minutu, domaći su stigli do "egala" nakon što je Rojs skrivio penal, koji je sigurno izveo Danijel Kaliđuri - 1:1.

Ipak, za pobjedu gostiju, prvi put na "Feltins" areni poslije pet godina, postarao se engleski vezista Džejdon Sančo, koji je postigao prvi gol  i donio 51. "recku" u rurskom derbiju.

Do kraja je Borusija mogla i do trećeg pogotka ali je stativa spasila Šalke u 85. minutu nakon udarca Portugalca Rafeala Gereira.

Borusija je nešto uspješnija u "majci svih derbija Njemačke" kroz istoriju - u dosadašnjih 137 susreta je slavila 51 put, izgubila je u 45 navrata, dok je 41 meč završen neriješenim rezultatom.

Rivalstva komšija datira od 3. maja 1925. godine, kada je odigran prvi "rurski derbi" u kojem je slavio Šalke (4:2), a na prvi trijumf Dortmunda čekalo se do 1943. godine.

Pretposljednji duel dva rurska kluba bio je vjerovatno ponajbolji u istoriji - "milioneri" su vodili 4:0 na "Vestfalenu" da bi u nastavku Šalke uspio da stigne do boda golom Brazilca Nalda u sudijskoj nadoknadi - 4:4.

Bajern je zabilježio rutinsku pobjedu na "Alijanc Areni" protiv Nirnberga (3:0) ponajviše zahvaljujući dvostrukom strijelcu Robertu Levandovskom.

Poljski napadač je bio strijelac u devetom i 27. minutu upisavši "dvojku" na jednom bundesligaškom meču po 42. put u karijeri. Ispred Levandovskog je jedino neprikosnoveni Gerd Miler, koji je 55. puta postigao po dva gola na jednoj utakmici.

BUNDESLIGA, 14. KOLO

Bajer Leverkuzen - Augsburg 1:0 (0:0)
/Baumgartlinger 75/

Bajern - Nirnberg 3:0 (2:0)
/Levandovski 9, 27, Riberi 56/

Frajburg - RB Lajpcig 3:0 (2:0)
/Petersen 12, Voldšmit 45+1 pen, Franc 52/

Šalke - Borusija Dortmund 1:2 (0:1) 
/Kaliđuri 61 pen - Dilejni 7, Sančo 74/

Volfsburg - Hofenhajm 2:2 (2:1)
/Bičakčić 28 autogol, Ginček 31 - Belfodil 4, Kramarić 73/

Herta - Ajntraht Frankfurt (18.30)

Nedjelja

Majnc - Hanover (15.30)
Borusija Menhengladbah - Štutgart (18.00)

Igrano u petak:

Verder - Fortuna 3:1 (1:1)
/Mevald 20, Harnik 71, Sardžent 78 - Lukebakio 43 pen/

TABELA: Borusija Dortmund 36, Bajern Mihnen 27, Borusija Menhengladbah (-1) 26, Lajpcig 25, Ajntraht (-1) 23, Hofenhajm 22, Verder 21, Herta (-1) 20, Volfsburg 19, Majnc (-1) 18, Bajer Leverkuzen 18, Frajburg 17, Šalke 14, Augzburg 13, Štutgart (-1) 11, Nirnberg 11, Hanover (-1) 9, Fortuna Diseldorf 9.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC