• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prije deset godina Borac odigrao prvu domaću evro-utakmicu nakon 1988!

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan 2010. godine tadašnja generacija Banjalučana je pred prepunim i euforičnim Gradskim stadionom ugostila švajcarsku Lozanu u utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope

 Borac Lozana 22 jul 2010 22 jul 2020 Izvor: Screenshot

Sedmog septembra 1988. godine tadašnja generacija Borca, predvođena mladim trenerom Josipom Kužeom koji je stigao sa Maksimira, ugostila je na Gradskom stadionu ekipu Metalista iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza u prvoj utakmici prvog kola Kupa pobjednika kupova.

S obzirom na splet brojnih okolnosti koje su uslijedile u narednom periodu, od političkih do sportskih, bilo je potrebno da prođu skoro 22 godine da Banjaluka ugosti narednog evropskog rivala. To se dogodilo na današnji dan prije tačno deset godina!

Možda će vas zanimati

U ljeto 2010. godine Borac se, nakon 18 godina, vratio na evropsku scenu, čemu je prethodilo osvajanje Kupa BiH u dvomeču sa Željezničarom (o čemu smo već ranije pisali).

"Crveno-plavi", kojima je tada komandovao sadašnji strateg Krupe Zoran Marić, takmičili su se u kvalifikacijama za Ligu Evrope, svrstani su u učesnike drugog kola, a žrijebom je odlučeno da protivnik bude švajcarska Lozana, koja je u sezoni 2009-10 stigla do finala tamošnjeg Kupa.

Kuglice sa UEFA logotipom su odredile da Borac u prvoj utakmici gostuje i to 15. jula 2010. godine, dok je revanš, rekli smo, odigran u Platonovoj ulici prije tačno jedne decenije.

Dočekali su ga Borčevi fudbaleri uz aktivan rezultat iz prvog meča – završen je rezultatom 1:0 (strijelac jedinog gola bio je brazilski internacionalac Silvio u 19. minutu), pa je nada da prednost Švajcaraca može da se dostigne pred punim Gradskim stadionom bila živa!

Ekipa Lozane je kasnije eliminisala Dance, ali i moskovsku Lokomotivu, te zaigrala u grupnoj fazi druge sezone Lige Evrope. Nije se švajcarski tim proslavio – u grupi sa CSKA iz Moskve, praškom Spartom i Palermom osvojio je samo jedan bod i zauzeo četvrto mjesto u grupi F.

Sve do tog kobnog 65. minuta Borčevim fudbalerima je nedostajao jedan pogodak kako bi uzdrmali švajcarski tim i zaprijetili da meč uvedu bar u dodatnih 30 minuta. Međutim, na polovini koja je pripadala domaćima, Milan Muminović je pogriješio, a lopta se, po goste srećno, odbila do Žoselana Rua, koji je sa ivice šesnaesterca matirao Asmira Avdukića.

Bilo je jasno u tim trenucima da su Borcu potrebna bar tri gola kako bi se izborio za treće pretkolo i dvomeč sa boljim iz duela slovenačke Gorice i danskog Randersa, ali je nažalost scenario izostao. Sve što je Borac uspio da uradi jeste da poentira četiri minuta nakon nesrećno primljenog gola i to preko Ljubiše Vukelje.

Bila je to deseta od ukupno 14 utakmica Borca na evropskoj sceni u klupskoj istoriji, a na njoj su crveno-plavi dres nosili: Asmir Avdukić, Vukašin Benović, Boris Raspudić, Vule Trivunović, Draško Žarić, Oliver Jandrić (Stevo Nikolić), Milan Muminović, Duško Sakan (Milan Srećo), Perica Stančeski, Borislav Mikić i Ljubiša Vukelja.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djordje Cikago

Aj Borac!!!

Da

Velika napala bila, odlični u gostima. Kod kuće pali bez ispaljenog metka

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC