• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bili su Partizanovi klinci i bili su nepobjedivi: Zajedno odrasli u crno-bijelom i znali samo za titule - TNT trio!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Njih trojica su bili simbol igre Partizana, ali je tome i zvanično došao kraj... Ono što su Tepić, Veličković i Tripković radili ne može svako

 Tepic-Velickovic-i-Tripkovic-u-penziji. Izvor: MN PRESS

Sve što je lepo ima kraj. Nažalost. Tako je završena i još jedna dirljiva sportska priča.

Ona koja vezuje trojicu čuvenih košarkaša Partizana. TNT je sada i zvanično eksplodirao - u penziju.

Uroš Tripković, Novica Veličković i Milenko Tepić su svirali kraj karijere. Prvi je to uradio Tripković još 2014. godine zbog silnih problema sa povredama, da bi u kratkom vremenskom razmaku sada to učinili prvo Veličković, pa onda i Tepić.

Upravo je taj triling žario i palio kako regionalnim parketima, tako i onim evroligaškim. Novica i Uroš su kao "starosjedioci" 2006. godine dočekali godinu dana mlađeg Milenka. Oni su imali po 20 godina kada je plejmejker stigao iz novosadske Vojvodine. Bio je to početak bajke...

Odigrali su tri sezone zajedno i osvojili tri puta Jadransku ligu, tri puta domaći šampionat i dva Kupa. Na njihov pogon su crno-bijeli Duška Vujoševića nizali uspjehe i taj trio imao je najveće zasluge u timu za to što su se trofeji ređali kao na traci.

Izvor: MN PRESS

Dva puta su igrali u četvrtfinalu tadašnjeg formata Evrolige i malo im je nedostajalo da naprave taj neophodan korak koji je Partizan uspio da napravi kada su oni otišli - plasman na F4 Evrolige.

Elem, da se vratimo na fantastični trio. Zajedno su rasli u svakom smislu, posebno košarkaškom. Svako od njih je imao jasno definisanu ulogu u timu. Tepić je bio zadužen za organizaciju igre i smirivanje tempa, Tripković da fenomenalnim šutom pravi razliku, a Veličković da pod košem bude dominantan i da svojom borbenošću i energijom daje dodatnu snagu ekipi, ali je po potrebi igrao i na poziciji tri, prenosio je i loptu na protivničku polovinu. Kombinacija svega toga je donijela velike uspjehe.

Pogledajte i neke od najzanimljivijih momenata u njihovim karijerama:

Bacićemo pogled i na statistiku u regionalnoj ligi za te tri sezone svakog od njih pojedinačno:

NOVICA VELIČKOVIĆ:
2006/2007 - 6.6 poena, 3.1 skok, 0.8 asistencija
2007/2008 - 9.8, 6.3, 1.3
2008/2009 - 12.8, 6.9, 2.1

MILENKO TEPIĆ:
2006/2007 6.3 poena, 2.6 skokova, 1.9 asistencija
2007/2008 10, 3.3, 1.9
2008/2009 10.1, 3.4, 2.5

UROŠ TRIPKOVIĆ (preko 40 odsto šuta za tri u sve tri sezone)
2006/2007 10.7 poena, 1.3 skoka, 1.5 asistencija
2007/2008 11.1, 2, 1
2008/2009 9.7. 1-7. 1.3

Tepić i Veličković
Izvor: MN PRESS

Takve partije su im donijele prve inostrane angažmane. Tripković je otišao u Huventud, Tepić u Panatinaikos, a najveća "bomba" bio je odlazak Veličkovića u madridski Real.

Na veliku nesreću Uroš i Novica su imali ozbiljne probleme sa povredama, tako da nisu uspjeli da pokažu baš sve ono iz perioda u crno-bijelom dresu. Uroš je igrao još za Unikahu, Valjadolid, Fenerbahče i Kremonu, pa je u 28. godini saopštio da tijelo više ne može da izdrži napore i da je vrijeme za kraj. Nije ostao u košarci, bavi se uzgojem borovnica i to mu odlično ide.

"Naravno da mi je žao što sam tako rano završio, što nisam imao bolju karijeru. Čak i igrači sa vrhunskim karijerama uvijek misle da je moglo bolje. Sigurno sam mogao mnogo više da napravim, ali se neke okolnosti nisu poklopile. U suštini, zadovoljan sam. Ne mogu da bijem glavu oko toga šta sam mogao da budem da nije bilo povreda", rekao je tada Tripković.

Veličković je u Madrid otišao sa priznanjem Evrolige "Zvijezda u usponu", bio je MVP fajnal fora Jadranske lige i da nije bilo povreda ko zna šta bi se dogodilo. Poslije Španije se vratio u Srbiju, u Megu, pa je bio u Bambergu, ponovo se vratio u Megu, odatle je otišao u Trabzon, da bi se 2016. vratio u Humsku. Sa klubom je osvojio tri Kupa i kao veteran je bio pravi lider tima. Za razliku od Uroša, Novica je izrazio želju da ostane u košarci i uskoro bi trebalo da bude poznato hoće li se to desiti i u kojoj ulozi.

"Moj košarkaški put je sadržao i radost i bol i žrtvu i dolazak na vrh i udarac u zid i glavom kroz zid. Nisam se predavao i volio bih da iza mene ostane baš ta poruka - Bori se do kraja, ne odustaj!", poručio je Novica.

Tepić je poslije Atine igrao u Sevilji, Lijetuvos Ritasu, pa se na dvije godine vratio u Partizan sa kojim je osvojio domaći šampionat 2014. godine. Uslijedio je novi odlazak u inostranstvo gdje je nosio dresove PAOK-a, Orlandine, Brindizija, Varezea i Mege. On će ostati u košarci i biće tim menadžer Mege.

"Prošlo i 19 godina profesionalne karijere, a kao da je juče sve počelo. Hvala svim mojim trenerima, saigračima, navijačima, koji su bili uz mene. Vječno ću vam biti zahvalan, a najviše košarci na svemu što mi je pružila, jer je košarka život. Do nekih novih pobjeda", napisao je Tepić uz zanimljiv video na Instagramu sa dresovima klubova za koje je igrao.

Njih trojica su takođe igrali zajedno i u dresu reprezentacije, a najveći zajednički uspjeh im je srebro na Evrobasketu u Poljskoj 2009. godine pod vođstvom Dušana Dude Ivkovića. U finalu je slavila Španija, a u redovima "orlova" su Tripković i Veličković bili najefikasniji sa po 15 poena.

Tripković, Tepić, Veličković, Perović
Izvor: MN PRESS

Njihova priča na parketu je završena, legendarni trio je rekao adio, ali kao što je i sam Tepić poručio - vrijeme je za nove pobjede...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC