• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su svi čekali: Derbi koji će gledati cijela Evropa! Zvezda - Partizan, prva runda - Ko će biti "X faktori"?

Autor Dragan Šutvić

U nedjelju od 19 časova u hali "Pionir" igra se derbi zbog kojeg će sve stati. Pročitajte ko će zaigrati u tim mečevima, šta očekuje dva tima i prognozirajte pobjednika!

 aba liga crvena zvezda partizan najava  Izvor: MN PRESS

Ovaj vikend se iščekivao još od 25. juna i spektakularnog povratka Željka Obradovića u Partizan. Zemljotres nastao dolaskom najtrofejnijeg trenera Evrope kući dugo je tresao Srbiju i region, a u nedjelju uveče ponovo će se sve zatresti. Tačno u 19 časova!

Pred navijačima Crvene zvezde u "Pioniru", srpski i regionalni prvak na čelu sa Dejanom Radonjićem ugostiće Partizan u prvom ovosezonskom derbiju. Kao što je trofejni Zvezdin trener već naglasio - taj meč nije i ne može biti najvažniji, niti je ovo period sezone sa utakmicama u kojima se nešto "mora". Međutim, sve što će pratiti derbi podići će taj duel na visine na kojima derbi nije bio godinama.

Možda će vas zanimati

Kada sudija u 19 podbaci loptu, u crveno-bijelom uglu stajaće tim koji ove sezone igra vjerovatno najbolju odbranu u Evroligi, koji je ove nedjelje postao još snažniji i koji se kroz start sezone, uprkos konstantnim odsustvima bar po dvojice igrača, iskristalisao kao verovatno najčvršći Radonjićev sastav od kada je stigao u Zvezdu 2013.

Od kada je ušla u sezonu pobjedom protiv Splita 24. septembra, Zvezda još nije dopustila nijednom protivniku da protiv nje ubaci 80 poena - ni u lošem izdanju u Laktašima, ni u meču protiv trenutno najboljeg evroligaša - Armanija, a ni na gostovanju CSKA u Moskvi. Dok i dalje stabilizuje napad i traži ofanzivna rješenja, Zvezda ulazi u prvi derbi sa ohrabrujućim evroligaškim skorom 4-5 i na drugoj poziciji ABA tabele. A lider će biti na crno-bijeloj strani terena "Pionira".

Anketa

Ko pobjeđuje u prvom derbiju?

  • Crvena zvezda

    27.78% (5)

  • Partizan

    61.11% (11)

  • Ne mogu da predvidim

    11.11% (2)

Ko pobjeđuje u prvom derbiju?

Rezultati


Partizan je iskoristio oktobar i prvi dio novembra da uhvati snažan zalet, da postepeno "sklapa kockice" kroz 10 trijumfa u nizu, kao i da u dramatičnoj pobjedi protiv Huventuda pokaže da ima jedno od najopasnijih napadačkih oružja u Evropi - Kevina Pantera.

Iako je taj skok-šut Amerikanca ostavio snažan utisak, crno-bijeli se isto tako moraju posmatrati i kroz agresivnu odbranu, u kojoj posebno u igri "jedan na jedan" u prvi plan iskače Aleksa Avramović, energetski lider ekipe. Ta timska energija, kao i fokus, jeste varirala u posljednjoj utakmici/prvom neuspjehu u sezoni protiv Andore, gdje su pali procenti i šuta (4/26 za tri) i broj asistencija (6), pa će crno-bijeli pred derbi prvi put biti na izazovu kao ekipa da reaguju na poraz.

ONI ĆE BITI ZVIJEZDE DERBIJA

Izvor: MN PRESS

Bez dileme, loptu bismo najčešće mogli da gledamo u rukama Nejta Voltersa u crveno-bijelom i Alekse Avramovića u crno-bijelom. Iako obojica mogu da igraju obje bekovske pozicije, u trenutnoj postavci su organizatori igre i daju veliki doprinos, iz više aspekata.

Na poziciji "jedan" Zvezda računa i na Nikolu Ivanovića, koji se u dobrom ritmu protiv Asvela vratio nakon korone (14 poena), a tu je od ove nedjelje i Stefan Marković, koji je registrovan za ABA ligu, ali ostaje da se vidi da li je rano da bude u timu ili će tu i dalje biti mladi Aleksa Uskoković.

Sa druge strane, Partizanov organizator igre je i mladi Jam Madar, koji je u prethodne dvije utakmice (protiv FMP-a i Huventuda) imao jednocifrenu minutažu i zato se ipak očekuje da teret derbija ponesu iskusniji crno-bijeli.

Sa loptom u ruci svakako će biti i Kevin Panter, prvi šuter derbija koji je imao i utakmice u kojima je svoje pogotke stavljao u drugi plan zbog asistencija (sedam protiv Borca u Čačku). Uz njega, rezervisti Dalas Mur i Gregor Glas čine bekovsku liniju koja će voditi velike bitke protiv snažnih, defanzivno orijentisanih "dvojki" crveno-bijelih - Branka Lazića i Ostina Holinsa. Na drugoj strani terena, bekovi i krila crno-bijelih će sigurno biti u čestoj trci sa Ognjenom Dobrićem, koji polako nalazi formu od prije povrede koja ga je mučila praktično čitavog lejta.

Kao što će pogledi biti usmjereni ka Panteru, tako će i pri Zvezdinim napadima i odbranama svi gledati u prvu zvijezdu derbija na krilnim pozicijama - Nikolu Kalinića. Osvajač Evrolige sa Obradovićem i Žocov "Iks-faktor" sa Fajnal-fora 2017. ima očekivano veliku ulogu na obje strane terena u Zvezdinoj igri, a u pobjedi protiv Asvela je sa 22 poena pokazao da derbi dočekuje u dobrom ritmu.

Izvor: MN PRESS

Kalinić će vjerovatno na obje krilne pozicije voditi velike bitke protiv Partizanovog povratnika iz NBA lige Rodionsa Kuruksa, a u "borbama" na krilu učestvovaće i crno-bijeli trio Zagorac - Dangubić - Trifunović, kao i crveno-bijela trojka Davidovac - Simonović - Lazarević.

U reketu, kao i van njega, Partizanov veliki adut biće odlični Zek Ledej, uz Pantera najzvučnije pojačanje i jedan od lidera ekipe, koji je od starta sezone nerijetko davao ton čitavoj igri Obradovićevog tima. Alen Smailagić, indeksno drugi najbolji igrač tima u ABA ligi (iza Ledeja), zaigraće kraj Amerikanca u svom prvom meču protiv Zvezde i prvi put osjetiti rivalsku atmosferu punog "Pionira", kao i mladi Balša Koprivica, čiji je napredak prethodnih nedjelja očigledan.

Da će "prštati" u reketu najavljuje i odlična forma Ognjena Kuzmića, koji se stabilno vraća nivou zbog kojeg je svojevremeno otišao u Real, a uz njega je tu i Luka Mitrović, koji je na poziciji "pet" našao prostor da pokaže novu dimenziju svoje igre. Kraj njih dvojice, a u odsustvu povrijeđenog Erona Vajta, Zvezdin centar je i Maik Cirbes, koji u prethodnim utakmicama nije zaigrao, pa ostaje pitanje da li će i koliki prostor dobiti protiv crno-bijelih.

Treneri Radonjić i Obradović će sa ovim sastavima igrača spremiti plan, rasporediti uloge i zadatke, prijateljski se pozdraviti pred start meča, a onda će krenuti meč koji smo čekali mjesecima - prvi derbi u sezoni.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC