• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Brajant na meti Rouza i Lebrona

Da li će u predstojećem plej-ofu doći do primopredaje "vlasti" u NBA ligi? Kobi Brajant juri šesti, a Fil Džekson dvanaesti šampionski prsten.

 NBA: Brajant na meti Rouza i Lebrona Izvor: MONDO

Sreća u sportu obično prati velike, a to se ovih dana potvrdilo na primjeru Los Anđeles Lejkersa.

Pobjedom nad Sakramentom (u produžetku), posljednjeg dana sezone, na jedvite jade su sačuvali drugo mjesto na tabeli Zapadne konferencije i za protivnika dobili Nju Orleans Hornetse.

Sa samo jednim kvalitetnim centrom (Okafor), bez povrijeđenog Dejvida Vesta, Ol star plejmejker Kris Pol nema dovoljno kvalitetne saigrače za ravnopravnu borbu sa Lejkersima - čak i kada su ovi van forme, kao sada.

Sva je prilika da će Hornetsi poslužiti "jezerašima" kao dobar sparing partner, da se kroz utakmice uozbilje i do polufinala - sa Dalasom ili Portlandom - pronađu igru koju nisu imali tokom nedavne serije od pet poraza.

S obzirom na to da su Lejkersi dvostruki uzastopni prvaci, oni će ovog proljeća pokušati da ostvare popularni "tri-pit" (igra reči, repeat - ponoviti), što im je pošlo za rukom od 2000. do 2002.

Kobiju Brajantu bio bi to drugi "tri-pit" u karijeri, čime bi se izjednačio sa Majklom Džordanom, a Filu Džeksonu četvrti, pošto je sa Džordanom i Čikago Bulsima uzeo šest titula (1991-1993. i od 1996-1998).

San Antonio Sparsi su čitave sezone imali najbolji skor u ligi, pa ga u samom finišu izgubili.

"Velika trojka" Grega Popovića (Dankan, Parker, Đinobili) počinje plej-of protiv neugodne ekipe Memfisa. Mladi, jaki u skoku i u odbrani, čak i bez povrijeđenog Rudija Geja (rame) "grizliji" bi mogli da namuče favorita.

Pobjednik te serije sastaće se sa Oklahoma Sitijem ili Denverom, koji bi mogli da odigraju najuzbudljiviju seriju prve runde.

Na jednoj strani superstarovi u najavi Vestbruk i Durent, sjajni bloker Ibaka i doskorašnji centar Bostona Kendrik Perkins, a na drugoj Nagitsi bez izrazite zvijezde poslije odlaska Karmela Entonija u Njujork, ali praktično sa "dve startne petorke" (Louson, Felton, Aflalo, Smit, Galinari, Čendler, Martin, Nene...), kako je poslije poraza od Denvera u Stejpls centru primjetio Kobi Brajant.



I dok bi na Zapadu sve osim plasmana Lejkersa u veliko finale predstavljalo iznenađenje (u manjoj ili većoj mjeri), predstavnik Istoka u okršaju za titulu 'ladno može da bude i Čikago i Majami i Boston.

Pa čak i Orlando, iako se čini da je menadžment "magičnih" napravio nekoliko loših procjena, da Sten Van Gandi nije pravi trener za njih i da Dvajt Hauard sada ima lošiju podršku nego 2009, kada je u finalu poklekao pred Lejkersima. Serija sa Atlantom pokazaće imaju li čemu da se nadaju...

Na startu sezone su sve oči bile uprte u Majami, pa u Boston, međutim budući MVP lige Derik Rouz se zainatio da poremeti poredak koji su uspostavili mediji.

Odbrambene šeme Toma Tibodoa (bio glavni asistent u stručnom štabu Seltiksa) i Rouzove fenomenalne partije iz večeri u veče, donijeli su Čikagu skor kakav niko nije mogao da očekuje (62-20).

Kada se ima u vidu da su Bulsi veći dio sezone bili nekompletni (prvo bio povrijeđen Karlos Buzer, pa Žoakim Noa), njihov uspjeh može se proglasiti i senzacionalnim.

Nagrada za prvo mjesto trebalo bi da bude lagana serija sa Indijana Pejsersima, dok Majami Hit ne može baš da računa da će se "prošetati" do četiri pobjede nad Filadelfijom.

Lebron Džejms i Kris Boš ljetos su se pridružili Dvejnu Vejdu, ne bi li im šampion iz 2006. godine pokazao put do njihovih prvih prstenova. Nije tajna da je na Džejmsu najveći psihološki pritisak u ovom plej-ofu: od prvog dana u NBA ligi važi za megazvijezdu, a za sedam sezona ima samo jedno veliko finale.

Hit ulazi u doigravanje sa solidnom formom, ali problem predstavlja to što će "velika trojka" morati da podnese ogroman dio tereta.

Sljedeća dvojica igrača sa najvećim ugovorima - Majk Miler i Judonis Haslem - zbog povreda su dali jako mali doprinos (Haslem je i dalje van stroja), pa podršku Lebronu, Vejdu i Bošu čine "isluženi" asovi poput Bibija i Ilgauskasa, ili mlađi, ali limitirani igrači kakvi su Čalmers, Džejms Džons i Džoel Entoni.



Derbi prvog kola, čiji će učesnik biti i kapiten srpske reprezentacije Nenad Krstić, biće sudar Bostona i Njujorka.

Činjenica je da su "kelti" u trampi Perkinsa za Krstića i Džefa Grina izgubili važan dio šampionskog mozaika. Deni Ejndž i Dok Rivers smatrali su da će Krstić donijeti raznovrsnost na centarskim pozicijama, kada se u stroj vrate Džermejn i Šakil O'Nil. Međutim, Boston bukvalno nijedan meč nije odigrao u kompletnom sastavu, pa samim tim još traga za pravom "hemijom".

Na drugoj strani su Niksi, koji sa Bilapsom, Entonijem i Studemajerom svakako predstavljaju realnu pretnju, ali mnogi smatraju da sa trenerom koji ne haje mnogo za odbranu, kakav je Majk D'Antoni, ne mogu da odu daleko.

Boston je jedna od rijetkih ekipa koja protiv prvog protivnika u plej-ofu ima maksimalan učinak u regularnom delu sezone (4-0). Preostale dve su Majami i Lejkersi.

RASPORED PRVIH MEČEVA:

subota

Čikago - Indijana 19.00
Majami - Filadelfija 21.30

nedjelja

Orlando - Atlanta 1.00
Dalas - Portland 3.30

San Antonio - Memfis 19.00
LA Lejkers - Nju Orleans 21.30

ponedjeljak

Boston - Njujork 1.00
Oklahoma Siti - Denver 3.30

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC