• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fil, uživaj u penziji, zaslužio si...

Veliki Fil Džekson odšetao je u legendu. Šteta samo što su igrači Lejkersa bacili sjenku na njegov oproštaj. Šta se sprema Lejkersima sutra? Biće teško...

 Fil, uživaj u penziji, zaslužio si... Izvor: MONDO

Veliki Fil to nije zaslužio...

Ukoliko je tačno, a svi su izgledi da jeste, da je ovo bila posljednja sezona Filipa Daglasa "Fila" Džeksona u veličanstvenoj trenerskoj karijeri, onda je način na koji su se igrači Los Anđeles Lejkersa ponašali tom prilikom u najmanju ruku - sramotan.

Bez trunke ponosa i sportske etike, košarkaši sada već bivših dvostrukih šampiona Lejkersa, obrukali su se u četvrtoj utakmici plej-of serije u Dalasu, dvojica su isforsirala isključenje prije kraja, a ostali nisu uspjeli da izbore bar častan poraz, prije nego je Džekson posljednji put išetao iz hale.

Dugo je legendarni trener, vlasnik 11 šampionskih titula sa Čikago Bulsima i Los Anđeles Lejkersima, bio zamišljen na klupi, a na kraju je čak uspio da se i nasmije, svjestan da linč u Dalasu neće baciti sjenku na njegovu neponovljivu karijeru.

Čovjek rođen 17. septembra 1945. godine u Dir Lodžu, u Montani, odlazi u legendu kao najtrofejniji trener NBA lige, sa šest titula u Bulsima i još pet u Lejkersima. Ovo je bio 21. pojavljivanje Džeksona u plej-ofu i tek deseti put nije osvojio titulu. Dakle, ide u penziju sa pozitivnim skorom!

Nije meč u Dalasu, protiv Meveriksa, bio ni završen, a režija ESPN televizije već je sakupila sve podatke o karijeri Erika Šoua, dugogodišnjeg Džeksonovog asistenta na klupi Lejkersa, koji je smatran za budućeg trenera Lejkersa, vlasnika 16 titula prvaka NBA lige.

Šou ili neko drugi, biće poznato tek nakon što Džekson bude zvanično saopštio da će se drugi put povući sa klupe Lejkersa.

Generalni menadžer Lejkersa Mič Kučak izjavio je da "osjeća da je ovo Džeksonovo zbogom", ali je odbio da komentariše ko će zameniti nezamjenljivog. Samo je dodao da će "potraga biti neophodna".



"Nisam na to odgovorio, jesam li?", uz osmijeh, ostao je Džekson nedorečen na svojoj (posljednjoj) konferenciji za medije poslije utakmice, a potom dodao:

"Sve moje želje i težnje govore mi da je ovo bila posljednja utakmica. Bilo je ovo divno putovanje", rekao je Džekson, poslije čega valjda ostaje samo promil šansi da se predomisli.

Velika je šteta što je Džekson otišao "počišćen" rezultatom 0:4 protiv Dalasa, što mu je prvi put u karijeri da je iz plej-ofa izbačen bez pobjede u seriji. Ovaj trener, izumitelj "trijangl" napada, čuda je činio prvo sa Majkl Džordanom na terenu, a potom i Kobijem Brajantom.

Od juna 2008. godine, do prethodne večeri, nije izgubio seriju u plej-ofu. Vjerovali su mnogi da će se povući sa 12. titulom, ali se to nije dogodilo. Zašto? Zna vjerovatno Fil, ali neće to reći javno.

Već na polovini sezone vidjelo se da stvari ne funkcionišu najbolje u Lejkersima i da će menadžment morati da miješa karte ovog ljeta. Uveliko se spekuliše ko će biti trejdovan, a u favorita se promovisao centar Endrju Bajnam sramnim potezom na kraju meča, kada je laktom nasrnuo na Džej-Džej Bareu, a potom - svjesno - skinuo dres i otišao u svlačionicu ranije.

Postoje i indicije da će Lejkersi trejdovati čak i Brajanta, ali analitičari to svode u domen teorije.

Djeluje kao da bi u El-Eju mogli da se odreknu svakog igrača, samo da Džekson sprovede tranziciju, koja je neophodna i koja će vjerovatno biti bolna za slavni klub. Ali, izgleda da će podmlađivanje biti povjereno nekom drugom, a pominje se čak i Rik Adelman.

"Pričali smo samo na kratko i zahvalio sam se na svemu što je uradio za organizaciju. Bilo je zadovoljstvo raditi s njim. Svako ko je trener u ovoj ligi radi nebrojeno mnogo sati. Neću da kažem da on radi više od bilo kog drugog trenra u ligi, kažem samo da radi bar koliko i ostali. Ali, postoji jedna stvar koja je različita. Mislim da on ima osjećaj, kakav mnogi drugi treneri nemaju", dodao je Kupčak i nadovezao se:

"Sješćemo i razgovarati temeljno, ali za sada nemam nijedan razlog da vjerujem da se neće povući".

Džekson se, u danu povlačenja, okrenuo i komesaru NBA lige Dejvidu Šternu, s kojim je tradicionalno bio na ratnoj nozi.

"Probudio sam se jutros sa bljutavim ukusom u ustima, jer sam kažnjem od strane lige sa 35.000 dolara, pa sam stekao utisak da su me jurili niz autoput kako im ne bih umakao. Ali, kao što je Ričard Nikson rekao: 'Nećete više biti u prilici da šutirate ovog čovjeka'".

O Džeksonu pokušao je da progovori i Brajant.

"Fil? Teško mi je da pronađem riječi kojima bih opisao ono što je uradio za mene. Odrastao sam sa njim. Tako da, način na koji prilazim stvarima, razumijem stvari, ne samo u košarci, nego u životu generalno, većina potiče iz onoga što sam načuio od njega. Zbog svega, malo mi je čudno i da zamislim kako će sve izgledati sljedeće sezone".

Derik Fišer obratio se, prije svih, pojedincima u timu riječima.

"U narednih 12, 24, 36 sati, svi ćemo shvatiti za kakvog smo trenera igrali, najboljeg u istoriji, i biće nam teško da progutamo način na koji smo ga ispratili", posramio se veteran, koji je sa Džeksonom prošao "sito i rešeto", a sve se završilo tužno pred očima četvoro od petoro Džeksonove djece, koji su nosili kačkete sa brojem titula koje je osvojio njihov čuveni tata.

Potpredsjednik Lejkersa, legendarni košarkaš Irvin "Medžik" Džonson, najavio je da će "tim biti slomljen tokom ljeta, ukoliko ispadne od Dalasa i rekao da smatra da treba trejdovati ili Endrjua Bajnama ili Pau Gasola, ne Kobija Brajanta".

To mu je Džekson zamjerio, s obzirom na to da je komentar stigao u jeku plej-ofa, ali sada je već svima jasno da Lejkersi neće ličiti na sebe naredne sezone.

Praviti promjene u Lejkersima biće teže izvesti, nego najaviti u medijima. To je najskuplji tim lige, daleko iznad "selari kepa", u kojem igrači godišnje zarađuju 88,5 miliona dolara. Pa, samo će Šenon Braun i Met Barns zajedno koštati Lejkerse 60 miliona dolara u naredne tri sezone, ukoliko ne budu trejdovani!?

A, ko će da preuzme takve ugovore?

Džekson će otići ili već jeste, a problemi će ostati...

Neki od vas znaju, neki ne, da se Džekson povukao sa klupe Lejkersa poslije sezone 2003/04, sa uveliko osvojene tri titule prvaka u Los Anđelesu, a tim naredne NIJE UŠAO u plej-of i završio je ispod gradskog rivala Los Anđeles Klipersa!

Kada se 2005. godine vratio, Džeksonu je bilo potrebno malo vremena da rekonstruiše šampionski tim i onda je osvojio još dvije titule, 2009. i 2010. godine.

Džekson je u karijeri trenirao samo Bulse i Lejkerse. Počeo je 1989. godine kao trener Čikaga i osvajao titule 1991, 1992, 1993, 1996, 1997. i 1998. godine. Kada se Džordan drugi put oprostio od košarke, Džekson je godinu dana kasnije prešao u Lejkerse i osvajao titule 2000, 2001, 2002, 2009. i 2010. godine.

Imaće o čemu da priča svojim unucima...

(N. Janković - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC