• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Pionir progutao i "kraljeve"

Partizan mt:s u dramatičnoj završnici savladao Real 80:79 i došao u grupu od četiri tima u Grupi C sa učinkom 2-2.

 EL: Pionir progutao i "kraljeve" Izvor: MONDO

Košarkaški vulkan zvani "Pionir" progutao je i "kraljeve". U grotlo su ih gurnuli Peković, Mačvan, Lo, Kecman... Crno-bijeli su tek drugi put u 17 utakmica savladali "veliki" Real Madrid - 90:89 (22:16, 23:24, 12:21, 23:18).

Partizan mt:s je u četvrtom kolu Grupe C Evrolige ostvario drugu pobjedu i, kao i Real, Efes i Armani, ima polovičan učinak 2-2 (Makabi ima 3-1, a Šarlroa 1-3).

Najzaslužniji za uspjeh srpskog šampiona bili su Nikola Peković sa 20 poena i Milan Mačvan sa 16 poena i čak 12 skokova. Značajan doprinos dali su i Ejsi Lo (14 poena) i Dušan Kecman (10), koji se nisu libili da preuzmu odgovornost kada se utakmica lomila.

Na drugoj strani, Džejsi Kerol je ubacio 21 poen, dok su po 13 dodali Rudi Fernandez i Serhio Ljulj, kome je ruka zadrhtala kada je bilo najpotrebnije.

Igrači Vlade Jovanovića su imali zadatak da u posljednjih 17 sekundi odbrane ili sačuvaju prednost - 80:78. Peković je faulirao Ljulja na sedam sekundi prije kraja, a španski reprezentativac je samo jednom bio precizan sa linije slobodnih bacanja. Lopta je pala na parket, Peković se bacio na nju, kao i mnogi drugi igrači... Sudije su pokazale da je to "mrtva" lopta i da će gosti imati na raspolaganju još tri sekunde da izjednače ili pobijede.

Lopta je došla do Ljulja, nije je dobro prihvatio, ipak je šutirao, ali preko "duplog" bloka bolje nije mogao. Vrijeme isteklo... Pionir je eskplodirao... Oko osam hiljada navijača Partizana mt:s bilo je u delirijumu... "Kralj" je pao, baš kao i 2008. godine (tada bilio 81:77).

Početak je nagovještavao da će crno-bijeli odigrati najbolju ovosezonsku partiju u Evroligi. Ali, očajan nastup u trećoj dionici umalo ih nije koštao bodova. Ipak, oporavak u posljednjoj četvrtini značio je i - trijumf.

Domaćin je krenuo odličnom odbranom i serijom od 10:0 za prvi talas euforije na tribinama. Realovi igrači su loptu probacili kroz koš prvi put poslije više od četiri minuta igre, učinio je to Krlos Suarez. I dok su crno-bijeli bili raznovrsni u napadu (šestorica se u prvoj četvrtini upisala u strelce), gosti su se oslanjali na Suareza, Nikolu Mirotića i Ljulja.

Partizan mt:s je poslije deset minuta vodio pristojnim rezultatom - 22:16.

A onda je "poludio" Džejsi Kerol. Ovosezonski rekorder Evrolige po ubačenim trojkama, razgoropadio se i za manje od pet minuta igre u drugoj četvrtini ubacio 16 poena! Poslije promašaja van linije 6,75 na startu, u tom periodu "vezao" je tri pogotka (na kraju 3/6 za tri, ukupno ove sezone 14/20).

Upravo je Amerikanac zaslužan što je "kraljevski klub" prvi put na utakmici poveo iako je čast da svoj tim dotle dovede dobio Martinas Pocijus sa penala - 34:33 (17. minut).

Međutim, Partizan mt:s je imao odgovor u vidu efikasnog i znatno konstantijeg Nikole Pekovića (16 poena u prvom poluvremenu) i Milana Mačvana (sedam skokova u prvoj polovini meča). Zato se u svlačionicu otišlo sa prednošću domaćina (45:40) koga nije "služio" šut za tri poena (1/8, jedini pogodio Marko Čakarević).

A onda su crno-bijeli "pali". U trećoj četvrtini, u kojoj su prethodnih godina kao po pravilu "lomili" protivnike u Pioniru, dali su samo 12 poena. Bili su bez rješenja u napadu, a odbrana nije bila tako čvrsta kao na startu. Zato su Madriđani drugi put poveli (54:53) poslije druge trojke Rudija Fernandeza, igrača koji je i na 20. uzastopnoj utakmici u elitnom evroligaškom takmičenju uspio da pogodi van linije 6,75.

Real je došao i na "plus šest" - 61:55.

Na startu odlučujuće dionice Kecman je uzvratio dalekometnom paljbom, a onda je i Vladimir Lučić bio snalažljiv ispod koša za povratak vođstva na stranu domaćina - 62:61.

Mirza Begić je svom timu napravio medveđu uslugu, taman kada su njegovi saigrači krenuli u napad (?!) nije "zaradio" tehnički grešku (druga za Real na utamici) što su crno-bijeli iskoristili da dođu do 70:66, nedugo zatim i 72:66, uz peti prekršaj Felipea Rejesa... Ostalo je da se igra pet i po minuta.

Proradio je Kerol, ubacio prve poene u nastavku, a ekipa Pabla Lasa napravila je seriju 7:0 i opet povela - 73:72.

Uslijedila je rezultatska klackalica...

Lo je postigao četiri poena, Fernandez dao svoju treću trojku, Kecman pogađao iz slobodnih bacanja... A kada su gosti promašili dva šuta u istom napadu, pri čemu je Begić imao "zicer", navijači Partizana mt:s su mogli da "naslute" pobjedu. Uslijedio je već pomenuti finiš u kome je Ljulj mogao da bude "kraljevski junak", ali nije, pa su heroji u četvrtak uveče postali crno-bijeli.

I za kraj, malo statistike - uspjeh Partizana dobija na težini kada se zna da su njegovi igrači ubacili samo dve trojke iz 14 pokušaja, naspram devet Realovih iz 22. Iako su "kraljevi" na početku bili uspješniji u skoku naročito ofanzivnom, na kraju su crno-bijeli bili bolji "skakači" - 36:31...

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC