• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Igrači odbili "ultimatum"

Sindikat NBA košarkaša odbio najnoviju ponudu čelnika lige i prenio borbu na pravni teren. "Sva ovlašćenja prenosimo na advokate", kaže Derek Fišer.

 NBA: Igrači odbili "ultimatum" Izvor: MONDO

Početak NBA sezone 2011/12 neizvjesniji je nego ikad. Za sad je jedino izvjesno da svi igrači koji su našli angažman u Evropi ostaju ovdje do daljneg.

Predstavnici igrača svih 30 NBA timova razmatrali su više od tri sata ponudu koju im je u petak predstavio komesar lige Dejvid Štern i oštro je odbili.

Sindikat NBA košarkaša više ne postoji kao takav, preoblikovan je u Nacionalnu košarkašku trgovinsku asocijaciju i pregovore sa čelnicima lige nastaviće preko svojih advokata.

Najnoviji prijedlog Dejvida Šterna, predstavljen u memorandumu na sedam strana, podrazumijevao je, između ostalog, podjelu košarkaških (BRI) prihoda po 50 odsto, i promjenu sistema distribucije novca.

Štern je poslije objavljivanja te ponude rekao da zvaničnici lige više neće pregovarati i da će igračima samo moći da ponude lošije uslove.

"Obavijestili smo predstavnike lige da odbijamo njihovu ponudu. Ne želimo da pristanemo na ultimatum, to nije fer potez. Više od dvije godine smo voljni da dođemo do dogovora i napravili smo brojne kompromise, ali igrači višu nisu spremni da čine ustupke", rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor novoformirane asocijacije Bili Hanter.

Kolektivni pregovori predstavnika igrača i NBA lige vode se oko dvije i po godine, a predstavnik igrača Derek Fišer istakao je da lokaut nije odluka igrača, već odgovor na splet, po njih, loših okolnosti.

"Došli smo do zaključka da nas taj proces nije doveo do fer dogovora. Ovo je najbolja odluka za igrače. Moraju da shvate da je ovo važno za svakog od nas. Nastavljamo ovaj proces tako što ćemo sva ovlašćenja prenijeti na naš pravni tim. Ovo nije štrajk, hoćemo nazad na posao, ali kada postignemo fer dogovor. Proces njegovog donošenja je propao", rekao je Fišer poslije sastanka,kome su prisustvovali i Kobi Brajant i Karmelo Antoni.

Odbijanjem posljednje ponude lige definitivno je "otpao" i scenario po kome bi NBA liga počela 15. decembra i trajala 72 kola.

Komesar lige Dejvid Štern brzo je odgovorio na odluku igrača, nazvavši njihovu taktiku "šaradom".

"To je magični trik koji će na kraju propasti. Njihova odluka je uništila ogromnu vrijednost onoga što bi pripalo članovima sindikata. Bili smo veoma blizu dogovora, a onda su odlučili da sve uprskaju", rekao je Štern novinaru ESPN mreže.

Komesar lige nije htio da odgovora na pitanja u vezi sa dodatnim otkazivanjem mečeva, već je primjetio da će se "kalendar pobrinuti za to".

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC