• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Ovog puta bez Partizana u Top 16

Prvi put poslije pet godina, Partizan mt:s neće učestvovati u Top 16 fazi Evrolige. Crno-bijeli izgubili su u "utakmici sezone" od Milana - 66:72.

 EL: Ovog puta bez Partizana u Top 16 Izvor: MONDO

Crno-bijeli nisu uspjeli.

Prvi put od sezone 2005/06, Partizan mt:s neće igrati Top 16 fazu Evrolige. Do kraja sezone, u Beogradu će se gledati regionalna liga i nacionalno prvenstvo.

U eliminacionoj utakmici posljednjeg, 10. kola Grupe C, duelu za plasman dalje, Italijani su pobijedili sa više od željena tri poena razlike i prekinuli seriju srpskog šampiona u evropskoj eliti:

Partizan mt:s - Emporio Armani 66:72 (18:14, 18:15, 14:22, 16:21).

Šta se otprilike događalo pred daleko više od 7.200 ljudi u "Pioniru", koliko iznosi pun kapacitet najbučnije dvorane u Evropi, svjedoči i rezultat po četvrtinama. Poslije 11 poena prednosti početkom drugog poluvremena (42:31), momci Vlade Jovanovića izgubili su i ritam i samopouzdanje, prihvatili stil igre koji je odgovarao protivniku i požurili u poraz.

A, stvari su stajale tako da bi i poraz manji od četiri poena razlike bio dovoljan beogradskom timu za prolazak dalje, poslije nezaboravne pobjede u Milanu u prvom krugu (69:65).

Cijela sezona Partizana u Evroligi svela se na jedan šut s ramena mladog Danila Anđušića, koji je izvadio sablju u trenutku kada su svi ostali položili oružje, ali je njegov pokušaj iz trka sa više od devet metara završio na obruču. Da je završio u obruču, ovaj izvještaj izgledao bi potpuno drugačije.

Šteta i za srpsku košarku i za Partizan i za veliku nadu naše košarke.

To je bio samo epilog šokantne završnice koja je počela 47 prije kraja utakmice, s obzirom na to da je koševima Raška Katića sa linije slobodnih bacanja tada postavljen rezultat 64:68, koji bi hipotetički odveo srpskog prvaka dalje.

Ali...

Malik Herston promašio je ulaz, pa uhvatio loptu, pa promašio zicer, ali je lopta ponovo odbila u ruke gostiju, koji su dobili treći napad u nekoliko sekundi i krenuli da ga grade iz početka. Iako je Partizan i dalje imao rezultat koji ga je vodio dalje, kapiten tima Petar Božić pogledom je tražio trenera Jovanovića, koji mu je signalizirao da pravi faul, kako bi njegov tim imao posljednji napad.

Božić je faulirao Omara Kuka 16,3 sekunde prije kraja i otvorio penal seriju u kojoj su iskusniji Italijani (iako imaju četvoricu igrača iz te zemlje), izborili sasvim dovoljnu pobjedu za tek drugi plasman među 16 najboljih u Evropi, poslije onog ostvarenog u sezoni 2008/09.

Kuk je pogodio oba, a na drugoj strani Ejsi Lo samo jedno, pa potom Kuk jedno za "dohvatljivih" 65:71, ali je Lo ponovo, svega 6,8 sekundi prije kraja, oteran na penal liniju, odakle je ponovo pogodio samo jedan pokušaj, odakle više nije bilo povratka.

Stefano Manćineli pogodio je samo jedno slobodno bacanje 4,7 sekundi prije kraja, a za preostalo vrijeme Anđušić nije uspio da postane košarkaški heroj nedjelje u Evropi.

Daleko više nego za tim šutem, crno-bijeli trebalo bi da žale za detaljima koji su se dogodili sredinom treće četvrtine, kada je Partizan očas posla dozvolio da prednost od 11 poena pretvori u zaostatak od četiri!? Serijom 23:8, od polovine treće, do početka četvrte četvrtine, tim "vječitog gubitnika" Serđa Skariola dobio je neophodno sampouzdanje, unio zebnju u kosti i igrača i navijača Partizana i postavio tempo u kojem se crno-bijeli nisu snašli.

Vidjevši da klizi ka novom porazu u prestonici Srbije, Skariolo je na 42:31 za Partizan postavio zonu, potpuno rezonski jer je do tog trenutka samo Dragan Milosavljević bio igrač u bijelom sa tanko crnim linijama koji je pogađao trojke i to tri iz četiri pokušaja. Ostali, svi zajedno, krompir!

Skariolo je forsirao šut protivnika, u isto vrijeme štedio svoje centre ličnih grešaka i dolazio do laganih kontri, koje su u velikoj mjeri pokvarile karnevalsku atmosferu u dvorani. Na povratak svog tima nadovezao se iskusni Janis Burusis, koji je pogodio pod košem, pa trojku u dva napada za 54:50, kada je samo minut odmora mogao da zaustavi goste.

To se djelimično dogodilo, jer je seriju Olimpije iz Milana (u originalu) prekinuo Milan Mačvan trojkom iz ugla, ali taj koš nije poremetio trostrukog prvaka Evrope i 25-strukog šampiona Italije. Nije ni Partizanova mini-serija 6:0, za povraćaj vođstva (60:59), jer se tada probudio penalima opterećeni Herston i pogodio trojku, pa dva bacanja, pa asistirao Mejsonu Roki za dva lagana poena (60:66).

To je u tom trenutku bila maksimalna prednost Milana, koji je u prvom poluvremenu mogao da izgubi sa značajno većom razlikom, da crno-bijeli nisu podlegli atmosferi i promašili čak sedam slobodnih bacanja u prvih 20 minuta!? Poluvrijeme je završeno trojkom Milosavljevića sa devet metara, poslije izgubljene lopte Omara Kuka, za 36:29, ali to nije bila odskočna daska za evropsku elitu.

Tamo, poslije trećeg uzastopnog poraza u Grupi C, a petog u posljednjih šest mečeva u oba takmičenja, crno-bijelih neće biti... Razlozi? Koliko odlazak Nikole Pekovića, toliko i slab učinak bitnih igrača u "utakmici sezone", o čemu svjedoče i brojke:

PARTIZAN: Lo 6, 5 as, Kecman 9, Raduljica 11, 8 sk, Jaramaz, Lučić 1, Milosavljević 14 (3/7 za tri), 6 sk, Katić 11, Bešović, Božić, Čakarević, Mačvan 13, Anđušić 1.

MILANO: Đentile, Đaketi, Manćineli 6, Herston 18, Focis 5, 12 sk, Kuk 17, Nikolas 6, Roka 5, Filoj, Burusis 13, Meli, Radošević 2.

(MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC