• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena spomen ploča Radivoju Koraću

Na početku Knez Mihailove ulice u Beogradu postavljena spomen ploča jednom od najboljih jugoslovenskih košarkaša.

 Otkrivena spomen ploča Radivoju Koraću  Izvor: MONDO

Spomen ploču otkrili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Koraćev drug i bivši odbojkaš i novinar Zoran Petrović i sestra od strica Radivoja Koraća Bojana Korać.

Otvaranju spomen ploče prisustvovao je velik broj poštovalaca legandarnog košarkaša, sportista, među kojima su bili selektor reprezentacije Srbije Dušan Duda Ivković, bivši asovi Vlade Divac, Dragan Tarlać, Dejan Tomašević, Dejan Bodiroga i njihove starije kolege, kao i predstavnici Skupštine grada Beograda.

Đilas rekao je da je ideja, da na mjesto gdje su se okupljali sportisti iz Žućkovog vremena, bude postavljena spomen ploča a taj dio nazvan ćošak Radivoja Koraća, potekla iz filma nedavno
snimljnog o tom košarkašu.

"Svi znaju ko je bio Radivoje Korać i znaju kakav je bio veliki košarkaš iz tog filma. Mi koji ne pamtimo ta vremena smo naučili iz filma kako je bio veliki čovjek i šta je sve radio, i nažalost, kako je poginuo", rekao je Đilas.

Zoran Petrović je rekao ne postoje riječi koje mogu opisati Koraća ističući da se takav čovjek i sportista "rađa jednom u sto godina".

Bojana Korać rekla je da je Radivoje Korać bio prijatelj saigrač, sportski idol, a njoj dobri plemeniti velik stariji brat koga je obožavala i koji ju je ponekad vodio na svoje utakmice.

Radivoje Korać poznat i po nadimku Žućko, rođen je 1938. godine u Somboru, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenica kod Sarajeva poslije utakmice sa selekcijom Bosne i Hercegovine. Prvi je sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

Košarku je počeo da igra 16 godina. Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na evropskom prvenstvu i dve na svjetskom šampionatu.

Za sportistu godine u Jugoslaviji proglašen je 1960. godine. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

FIBA je 1971. godine u njegovu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća. Više gradova u Srbiji ima ulicu sa njegovim imenom.

U prostorijama OKK Beograd su izložene njegove patike i dres sa brojem 5, koji je zauvijek povučen.

U predgrađu Madrida 1. marta 2007. godine otvorena je Kuća slavnih međunarodne košarkaške organizacije, a u njoj je među 38 ličnosti od kojih pet igrača, trenera, sudija i košarskaških
predstavnika iz Srbije, uvršten i Radivoje Korać.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC