• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama u Skenderiji, „zmajevi“ kratki za poen

Košarkaši BiH poraženi od Gruzije 96:95 u dramatičnoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za EP. "Zmajevi" promašili napad za pobjedu.

 Drama u Skenderiji, „zmajevi“ kratki za poen Izvor: MONDO

Kakva drama u sarajevskoj Skenderiji! Šest sekundi imali su košarkaši BiH za posljednji napad i koš za pobjedu, ali to se ipak nije desilo. 

Nihad Đedović nije uspio okružen „šumom“ gruzijskih košarkaša da u posljednjih šest sekundi uputi šut ka košu, Gruzijci su se uspjeli odbraniti i došli do druge pobjede u isto toliko utakmica u Grupi D - 96:95 (28:9, 26:29, 23:34, 19:23).

Priliku za koš i pobjedu „zmajevima“ je prethodno donio Teletović trojkom za 96:95, ali i Gruzijci koji su u svom posljednjem napadu trošili dragocjene sekunde da bi potom bacili loptu u aut!

Pobjeda Gruzijaca međutim nije nezaslužena jer su vodili tokom cijelog meča, a u pojedinim trenucima prvog poluvremena imali su i 21 poen prednosti.

Prve dve četvrtine, nisu nagovještavale „hičkokovsku“ završnicu u dvorani Skenderija. Naprotiv, Gruzijci su dozvolili Kikanoviću da postigne koš za prvo i jedino vođstvo od 2:0, a onda je uslijedila njihova serija od 7:0.

Ni to nije bilo dovoljno da motiviše igrače Aleksandra Petrovića, koji su postigli samo jedan koš, a onda ponovo dozvolili gruzijsku seriju, ovog puta 9:0 kojom su se gosti odlijepili na 16:4.

Najjače oružje košarkaša BiH u ovom susretu, kako se ispostavilo, bio je šut za tri poena, ali nišanske sprave u prvom periodu još nisu proradile pa su igrači u bijelom upisali čak 11 promašaja za tri poena u prvoj dionici.

Na drugoj strani Gruzijci su organizovanim napadima dolazili do poena i njihova prednost se povećavala pa su početkom druge četvrtine imali i „plus 21“ – 30:9, a pred kraj drugog perioda vodili su 54:34 i činilo se da je pobjednik već odlučen.

Tako međutim nisu razmišljali izabranici Aleksandra Petrovića, koji su poslije izlaska iz svlačionice zaigrali mnogo bolju odbranu ali i podesili nišanske sprave.

Teletović, Đedović, Sinanović i ostali pogađali su sa svih pozicija, a proradio je i šut za tri poena pa su uz šest trojki „zmajevi“ prišli na samo tri poena zaostatka 75:72 u samom finišu treće četvrtine, odnosno na pet poena minusa pred posljednjih deset minuta utakmice – 77:72.

Gruzijci ipak nisu gubili glavu već su početkom posljednje dionice vratili na devet poena razlike 81:72, ubijajući nadu bh. navijača da njihov tim može do pobjede.

Nadu su im međutim vratili njihovi ljubimci na parketu. Serijom od 8:0 košarkaši BiH stigli su na 81:80 i uveli meč u dramatičnu završnicu iako su praktično čitavu četvrtu četvrtinu bili opterećeni ličnim greškama sinanovića, koji zbog četiri faula praktično nije ni igrao odbranu.

Gruzijci su to vješto koristili i prodorima pored Sinanovića održavali kakvu-takvu prednost, dok je BiH rešetala njihovu mrežu trojkama i uporno se vraćala na korak od vođstva.

Njabliži prvom vođstvu košarkaši BiH bili su kod rezultata 85:84, ali nekoliko pokušaja iz istog napada otišlo je nepovrat i Gruzijci su otišli an 89:84, ali najbolji bh. košarkaš Mirza Teletović odmah je trojkom vratio na 89:87.

Drama je nastavljena novim pogocima Gruzijaca za ponovno vođstvo od pet poena razlike, ali „zmajevi“ su ponovo „potegli“ trojku, ovoga puta Mašić je pogodio za 94:92 i s tim rezultatom ušlo se u posljednji minut.

Reprezentacija BiH nije se uspjela odbraniti, Gruzijci su dali dva poena za 96:92 ali je Teletović maestralnom trojkom iz okreta doveo Bosnu na samo jedan poen zaostatka.

Izabranici Igora Kokoškova su u posljednjem napadu trošili vrijeme, a kada je došao trenutak da se uputi šut ili pokuša neki prodor Gruzijci su na oduševljenje sarajevske publike bacili loptu u aut!

Semafor je pokazivao da je za napad preostalo šest sekundi, a Aco Petrović je naravno pozvao tajm aut i dao posljednje instrukcije svojim igračima za posljednji napad.

Košarkaši Gruzije uspjeli su spriječiti da loptu dobije Teletović, umjesto njega, primio ju je Đedović, ali nažalost bio je okružen sa nekoliko protivničkih igrača i u takvoj situaciji pokušao je uputiti šut ka košu, ali nije uspjelo.

Gruzijci su to spriječili, uhvatili loptu i sve je bilo gotovo.

Gosti su došli do pobjede 96:95, druge u isto toliko odigranih mečeva u Grupi D, dok BiH sada ima dve pobjede i jedan poraz.

Kao što se i očekivalo najbolji u timu BiH bio je Mirza Teletović koji je postigao 27 poena, a odlični su bili i Nihad đedović sa 20 poena, te Ante Mašić koji je postigao 17, od toga čak pet trojki.

Najzaslužniji za pobjedu Gruzije bili su Pulen sa 20, Sanikidze sa 19 poena, te Markoišvili koji je postigao 17 i Zaza Pačulija sa poenom manje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC