• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora pobijedila Srbiju i u Podgorici!

Košarkaši Srbije doživjeli su i treći poraz u kvalifikacijama za Evrobasket 2013. Crna Gora ih je glatko pobijedila u Podgorici.

 Crna Gora pobijedila Srbiju i u Podgorici!  Izvor: MONDO

Nije dobro. Loše je!

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je i treći poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine, a drugi od Crne Gore.

Poslije šokantnog poraza od komšija u Beogradu, trojkom s pola terena, u Podgorici smo glatko poraženi i sa zebnjom očekujemo rasplet u Grupi A. Biće nam potrebno mnogo pameti i sreće da se domognemo Evrobasketa u Sloveniji 2013. godine.

U prepunoj "Morači", u sedmom kolu kvalifikacija: Crna Gora - Srbija 72:62 (11:17, 21:12, 19:18, 21:15)!

Pred start kvalifikacija, srpski selektor Dušan Ivković označio je Crnu Goru i Izrael kao najveće rivale, a Srbija je do sada izgubila sva tri meča u duelu sa ove dve selekcije.

Na EP plasiraće se prve dve ekipe iz svih pet kvalifikacionih grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane. Trenutno, Crna Gora je ubjedljivo prva sa svih sedam pobjeda, a srbija, koja je prije tri godine bila srebrna na kontinentu, nalazi se na diobi drugog mjesta sa Estonijom i Izraelom.

Sva tri tima imaju skor od četiri pobjede i tri poraza, a do kraja Srbija igra i protiv jednih i protiv drugih.

Poslije Podgorice, ekipu Dušana Ivkovića očekuju još mečevi protiv Slovačke (5. septembar, 20.30), Estonije (8. septembar, 20.30) i Izraela (11. septembar, 20.30).

Više nije bitno samo šta će "orlovi" uraditi do kraja, već i rivali...

Crnogorci su dobili Srbe potpuno zasluženo. Više su željeli pobedu, uložili su veću količinu energije, emocija i strasti, bili su jači u građenju lopte i oštriji u skoku i to taman za deset poena razlike. Držali su svoj stil i ritam, sporo, na 24 sekunde, na pas više.

Ponekad forsirali šut za tri, ali i pogađali. Ubacili su osam trojki i to gotovo po pravilu kada bi im se srpska reprezentacija primakla.

A, Srbija?

Samo na trenutke djelovala je kao tim koji je 2009. i 2010. godine bio hit na prvenstvima na kojima se pojavljivao. Ni sjenka drugoplasirane reprezentacije sa Evrobasketa 2009 i četvrtoplasirane sa Mundobasketa 2010...

Na tajm-autima, "orlovi" su se hrabrili da se pokupi lopta pod košem i povuče kontra napad, ali ti planovi nisu mogli da zažive prije svega što nije bilo skoka, a potom i što u pozicionoj igri nisu imali šansu.

Vladimir Dašić zadavao je Srbiji mnogo problema u igri "1 na 1", a kada nije on, pojavljivao se Sead Šehović "bombama" sa distance. Rastom niži, crnogorski centri i postovi pokupili su više "otpadaka" pod obručima i to je sve dovelo do toga da od sredine druge četvrtine Srbija konstantno kaska za protivnikom, koji ju je držao na pristojnom odstojanju.

"Orlovi" su sjajno počeli meč u paklenoj atmosferi, bili mirni i došli do prednosti od 6:0 i 16:3, ali kada su se mladi domaći košarkaši "otkravili", došla je do izražaja njihova agresivnost.

Odličnim ofanzivnim skokom, "đetići" su dolazili do drugog, trećeg pa i četvrtog napada u nizu i tako "topilI" prednost, odnosno remetili ritam igre srpskog tima.

Do izjednačenja (26:26) stigli su tri i po minuta prije odlaska na poluvreme, a potom i do prvog vođstva. Košem mladog Nikole Ivanovića, koji je "ubio" Srbiju trojkom s pola terena u Beogradu za pobjedu naših komšija, Crna Gora je na odmor otišla s tri poena prednosti.

Bilo je jasno u ovajkvoj utakmici da će početak treće četvrtine bitno odrediti rasplet, a baš tada smo dozvolili Dašiću da dominira. Vezao je sedam poena na startu te dionice, a onda je Šehović ubacio dve trojke i Crna Gora je ubrzo imala i šest poena prednosti.

Na trojku Šehovića za 54:47 na startu posljednje djonice, istom mjerom odgovorio je Ivan Paunić, ali je ubrzo Suad Šehović ubacio svoju drugu trojku za 59:50! Tih devet poena zaostatka malo je trglo naš tim. Poslije tri dobre odbrane, stigli smo do lakih poena preko kapitena Nenada Krstića, Miloša Teodisića i Duška Savanovića.

I tu su Srbi stali.

Na 59:56, Aleksa Popović je ubacio dvojku, a Šehović novu trojku, Teodosić izgubio loptu, Milan Mačvan promašio otvoren šut iz ugla za tri poena i u pomalo haotičnoj igri Blagota Sekulić pogodio dugu dvojku za 66:56!

Odatle nije bilo povratka, pa će Srbija vizu za Sloveniju vjerovatno vaditi u posljednje dve utakmice grupe, u Estoniji i Beogradu protiv Izraela, koji nas je pobijedio sa ubjedljivih 89:76 i uopšte neće biti dobro ako "upadnemo" u krug sa ove dve reprezentacije.

CRNA GORA: Jelenić, Mihailović, Su. Šehović 8, 3 sk, Popović 4, 7 sk, Se. Šehović 20, 6 sk, 3 as, Sekukić 11, 5 sk, Ročesti 2, 5 as, Bjelica 2, Popović, Dubljević 8, 2 sk, Dašić 13, 6 sk, Ivanović 4, 2 sk.

SRBIJA: Teodosić 13, 4 sk, 6 as, Tepić 2, 3 sk, Rašić, Paunić 6, Bjelica 11, 9 sk, Savanović 7, 4 sk, 2 as, Kešelj, Krstić 9, 5 sk, Anđušić 5, Erceg, Mačvan 3, 2 sk, Štimac 6, 1 sk.

Utakmica u prijestonici Crne Gore je počela intoniranjem himni, a nakon što je "Bože pravde" dobila aplauz domaćih navijača, zaorilo se "Oj, svijetla majska zoro". Navijanje je krajnje fer i sportski, osim jednom kratkom delu kada su se začule uvrede na račun Milana Mačvana.

REZULTATI 6. KOLA:

Island - Slovačka 84:86 (25:18, 22:31, 13:13, 24:24)

Estonija - Izrael 53:84 (13:21, 17:19, 10:19, 13:25)

Crna Gora - Srbija 72:62 (11:17, 21:12, 19:18, 21:15)

TABELA: Crna Gora 7-0, Srbija 4-3, Izrael 4-3, Estonija 4-3, Island 1-6, Slovačka 1-6.

Parovi sedmog kola (5. septembar): Izrael - Island, Srbija - Slovačka, Crna Gora - Estonija.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC