• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je 2:0 "najopasniji rezultat"?

Autor mondo.rs

Retrospektiva finalnih plej-of serija prvenstva Srbije, u kojima je favorit imao prvu "meč loptu" pred svojim navijačima...

 Finala-plej-ofa-KLS-sta-posle-2-0-u-pobedama-istorijat. Izvor: MN PRESS

Košarkaši Crvene zvezde u utorak mogu da odbrane titulu prvaka Srbije, ako u dvorani "Aleksandar Nikolić" nanesu Partizanu treći poraz u razmaku od četiri dana.

Crveno-beli, dakle, vode 2:0 u pobedama i nema sumnje da će njihovi navijači napuniti tribine, sa željom da
Luka Mitrović oko 23 časa podigne pehar namenjen šampionu.

Istorija pokazuje da je treći meč, u takvim okolnostima, sve samo ne rutinsko odrađivanje posla i da tim koji gubi 0:2, rasterećen, po pravilu daje sve od sebe i neretko uspeva da odloži slavlje.

Otkako je Srbija samostalna država, finalne plej-of serije igraju se po principu 1-1-1-1-1 (pre toga 2-2-1), a za prethodnih devet sezona je čak šest timova bilo u poziciji u kakvoj se sada nalazi Zvezda.

Evo šta se dešavalo posle...


Izvor: MN PRESS


2007.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 2:0 (91:89, 100:83)

Treći meč ove serije pamti se i po tome što je lideru Zvezdinog tima, Milanu Guroviću, sa razglasa tokom zagrevanja puštena pesma pokojnog Ljubiše Stojanovića - Luisa "Obriši suze, mala moja", zato što je Gurović zaplakao posle druge utakmice finala, misleći da je poslednji put igrao pred Delijama.

Međutim, Partizan nije bio psihološki spreman da završi posao i Zvezda je, iako bez pravog plejmejkera (Antonio Burks napustio ekipu, Igor Milošević slomio nogu u polufinalu protiv Hemofarma), na putu do pobede rezultatom 77:91 vodila i sa 21 poenom razlike.

Junaci utakmice bili su Vuk Radivojević sa 29 i Gurović sa 27 poena, dok su crno-bele predvodili Uroš Tripković sa 15, Predrag Drobnjak sa 14 i Vontigo Kamings sa 13 poena.

Kvalitetniji i kompletniji tim Partizana odbranio je titulu u četvrtom meču, kada je kao nominalni gost slavio ubedljivu pobedu - 67:84.

Kuriozitet je da su "večiti" u taj plej-of ušli kao treći i četvrti u ligaškom delu takmičenja, iza Hemofarma i FMP Železnika, koji u polufinalu nisu uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena.

Izvor: MN PRESS


2009.

PARTIZAN -
CRVENA ZVEZDA 2:0
(70:58, 68:54)

Tog proleća Partizan je Zvezdu prvo savladao u polufinalu Fajnal fora Jadranske lige - 64:58. U prvoj fazi Superlige nisu se sastali jer je, kao i sada, igrana po grupama, da bi crno-beli u finalu plej-ofa ostvarili dve sigurne pobede i našli se na korak od trofeja.

Ipak, Zvezda je takođe imala kvalitetan tim
(Roberts, Ovens, Dragićević, tada mladi Bjelica, Štimac i Kešelj...), predvođen iskusnim trenerom Svetislavom Pešićem iuspela je da trijumfuje pred 5.000 Grobara - 58:63, uz 15 poena Stivena Markovića, odnosno 11 Marka Marinovića.

Zvezda je kao domaćin dobila i četvrti meč (75:73), čime je izborila prvu "majstoricu" u finalima još od okršaja Budućnosti i Partizana 2001. godine.

Ipak, crno-beli su uspeli da se konsoliduju za meč odluke i pobedom 73:61 u poslednji čas obezbede osmu uzastopnu titulu.

Kolika tenzija je pratila to finale, najbolje ilustruje podatak da su tokom njenog trajanja sudijama Beloševiću, Jovčiću i Mažiću kiselinom poliveni i oštećeni automobili. Na jednom od VIP sedišta pored parketa, u "majstorici" je sedeo i poznati pripadnik beogradskog "podzemlja", kasnije zvezda rijaliti programa, Kristijan Golubović.

Izvor: MN PRESS


2010.

PARTIZAN - HEMOFARM 2:0
(67:60, 86:81)

Rezultat treće utakmice - 20:0 za "zelenim stolom" - direktno je proistekao iz burne završnice drugog meča u Vršcu.

Ta utakmica okončana je pobedom crno-belih u igri "tri na tri", posle tuče Raška Katića (Hemofarm) i Aleksa Marića (Partizan), u koju su se umešali kompletni timovi. Zbog toga su sudije isključile sve osim Stefana Markovića, Kajla Hila i Bojana Krstovića na jednoj, odnosno Boa Mekejleba, Jana Veselog i Lorensa Robertsa na drugoj strani.

Vrščani su potom odbili da se pojave u Beogradu u trećoj utakmici, a u saopštenju su između ostalog naveli:

"
Na takav korak smo se odlučili, pre svega, iz bezbednosnih razloga i zbog incidenata nesvojstvenim sportu, kao i zbog neujednačenog kriterijuma suđenja u međusobnim utakmicama Hemofarma i Partizana, koje nepotrebno dovodi do tenzije na terenu, a samim tim i do nemilih događaja. Svesni smo odgovornosti koja proističe iz ovakve odluke, ali smatramo da u ovakvom ambijentu nemamo ravnopravne uslove za osvajanje šampionske titule. Ovo je samo kulminacija nezdravih odnosa koji vladaju u celokupnoj košarkaškoj organizaciji u Srbiji poslednjih godina i jasna je poruka licima koji rukovode ovim sportom".

Košarkaši Partizana su, naravno, izašli na teren i u prisustvu 4.000 navijača podigli pehar posle ispunjene formalnosti - 15 minuta čekanja na protivnika.

Izvor: MN PRESS


2011.

PARTIZAN - HEMOFARM 2:0
(85:60, 89:83)

Crno-beli su u prvoj sezoni nakon odlaska Duška Vujoševića u CSKA imali daleko najjači tim u Srbiji i regionu, koga je trener debitant Vlade Jovanović odveo do "triple krune".

Hemofarm je u finalu bio lak zalogaj za raspoloženi Partizan, a serija je završena ekspresno, uključujući
86:69 u trećoj utakmici.

Kurtis
Džerels te večeri je bio najefikasniji sa 24 poena, Jan Veseli sa 18 poena se oprostio od Grobara pred izlazak na NBA draft, a sjajno su igrali i Kecman, Gist, Džavai, Katić (potpisao za Partizan ubrzo posle pomenute tuče u Vršcu!), Milosavljević...

Izvor: MN PRESS


2013.

PARTIZAN -
CRVENA ZVEZDA 2:0
(82:54, 71:69)

Bila je to Zvezdina druga sezona sa Nebojšom Čovićem na poziciji predsednika, a prva u kojoj je imala šampionske ambicije, nakon rešavanja višemilionskog duga (u evrima) kroz "Unapred pripremljeni plan reorganizacije".

Paralelno sa tim, na klupu Partizana vratio se Duško Vujošević i "večiti" rivali ušli su u verbalni i medijski konflikt mnogo pre nego što je sezona i počela.

Do finala plej-ofa u junu ispisana su brojna saopštenja i izgovoreno mnogo teških reči. Finale Kupa Koraća u Kragujevcu prekinuto je posle upada Zvezdinih navijača u teren i završeno tek sutradan, a finale regionalne lige u Laktašima imalo je svoje "treće poluvreme" u vidu optužbi da su Partizanu pomogle sudije.

S obzirom na sve to, mečevi za titulu prvaka Srbije odvijali su se u relativno korektnom ambijentu i bez incidenata.

Partizan je poveo 2:0, zahvaljujući nadahnuću Dragana Milosavljevića u prvoj i trojci Davisa Bertansa u finišu druge utakmice, ali kao ni 2007. i 2009, nije uspeo da "veže" tri pobede i osvoji titulu pred svojim navijačima.

Crno-beli su prokockali 10 poena prednosti, koliko su imali u finišu treće četvrtine. Poslednji put su vodili četiri minuta pre kraja (71:70), a onda je Igor Rakočević trojkom započeo preokret, koji su priveli kraju Majk Skot i Demarkus Nelson - 74:81.

Po receptu iz 2007, Partizan nije dozvolio da ga jedan poraz uzdrma, pa je kao gost u četvrtom meču deklasirao rivala rezultatom 52:68, nakon "plus 24" u trećoj četvrtini.

Zvezda je te večeri promašila prvih 17 šuteva za tri poena i titula je za nju ostala samo san.

Izvor: MN PRESS


2015.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 2:0
(78:64, 72:69)

Navijači Zvezde slavili su prvu titulu još od 1998. godine, kada su izabranici Dejana Radonjića dobili treći meč rezultatom 58:54, a time i finalnu seriju - 3:0.

Crveno-beli su prethodno srušili "večitog" rivala i u polufinalu Kupa Koraća i u polufinalu ABA lige (3:1), ali za kompletiranje utiska su morali da potvrde primat i u domaćem prvenstvu, gde je Partizan bio neprikosnoven od 2002.

Iako na rubu ultimativnog poraza, iscrpljeni finansijskim problemima i razočarani što nisu izborili povratak u Evroligu, crno-beli su u trećoj utakmici skupo prodali svoju kožu pred 6.000 Delija.

Imao je Partizan devet poena prednosti na poluvremenu i sredinom treće četvrtine, kada je Zvezda krenula u prelomnu seriju od 13:0. U dramatičnoj završnici, Milosavljević je promašio jedno slobodno bacanje (56:54), a Maik Cirbes zabeležio ofanzivni skok posle promašaja Luke Mitrovića i koji sekund pre kraja "penalima" postavio konačan rezultat - 58:54.

Praktično bez povređenog Bobana Marjanovića,
kao lideri su se nametnuli Mitrović i Branko Lazić sa po 13 poena, dok je Nikola Milutinov ubacio 17, ispostaviće se u poslednjem nastupu u crno-belom dresu.

Jeste da je iza Partizana šokantan poraz u drugoj utakmici aktuelnog finala (86:87, trojkom Marka Gudurića, nakon 20 poena prednosti), ali sudeći po tradiciji, u utorak od 21 čas moglo bi da bude još mnogo uzbuđenja!

BILANS NAKON 2:0 U FINALIMA

3:0 - 2010, 2011, 2015.

3:1 - 2007, 2013.

3:2 - 2009.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC